Практичні рекомендації для педагогічного колективу щодо обговорення питань інклюзивної освіти з особливими дітьми в масовій школі

Про матеріал
Практичні рекомендації для педагогічного колективу щодо обговорення питань інклюзивної освіти з особливими дітьми в масовій школі
Перегляд файлу

В діяльності шкільного соціального педагога ми пропонуємо також практичні рекомендації для педагогічного колективу щодо обговорення питань інклюзивної освіти з особливими дітьми в масовій школі:

2) Розмова про особливу дитину повинна стати частиною загального обговорення відмінностей, наприклад, за расою, за статтю, за релігією, культурою та інших, і повинна стати частиною робочого словника дорослих.

3) Увімкніть увагу особливих дітей на уроках (наприклад, на уроках малювання, шиття). Включіть в урок математики задачі, які пов'язані з питаннями доступності (наприклад, дайте дітям завдання скласти пропорцію, необхідну для побудови пандуса до будівлі, щоб зробити його доступним для коляски).

4) Не забороняйте дітям задавати питання про обмежені можливості людини. Краще запитайте людини, про яку йде мова, чи хоче він відповісти на запитання. Якщо хоче - чудово. Якщо ж не хоче, поясніть дитині, що людина не хоче говорити про це зараз. Припустимо, ви самі знаєте відповідь або готові знайти відповідь на питання, запропонуйте дитині запитати вас про це пізніше наодинці.

5) Переконайтеся, що ви не говорите про обмеженість дитини як про нещастя. Особливим дітям зовсім не обов'язково відчувати себе хворими. Їм  потрібно, щоб у їхньому житті були присутні позитивні рольові моделі дорослих людей, а також необхідний позитивний словник, щоб говорити про себе і про своє життя.

6) Дайте хворій дитині шанс розповісти про свої обмежені можливості, але не змушуйте їх робити це, надайте їм можливість ототожнювати себе з Вами.

7) Необхідно створити таку атмосферу, щоб діти могли вільно висловлювати свої думки і цікавість. Ви можете використовувати в своєму навчальному плані запитальники, щоб залучити весь клас до активної участі у дискусії.

8) Запитайте дітей, чи мають вони хворих у їх сім'ях, у дворі, серед знайомих. Задайте їм питання про цих людей. Дайте їм можливість говорити вільно!

Поради батькам:

Додаток 7

Ми розробили практичні поради батькам, які виховують дитину з обмеженими можливостями.

Радійте і любіть свою дитину, незважаючи на поставлений діагноз. Перш за все, це - Ваша дитина. Думайте про те, що Ви потрібні їй, а вона - Вам.

                 Приймайте свою дитину такою, як вона є на даний момент. Живіть справжнім і прагніть не заглядати дуже далеко в майбутнє.

                 Помічайте успіхи своєї дитини, якими б малими вони не були. Не порівнюйте її зі здоровими однолітками.

                 Намагайтесь інтегрувати особливу дитину в звичайний колектив, де вона стане його повноцінним членом. Це надзвичайно важливо для формування та подальшого розвитку у неї різних  соціальних  навичок  й  дозволяє батькам хворої дитини перестати відчувати себе ізольовано, життя родини стає більше схоже на життя інших родин, з'являються спільні інтереси з батьками звичайних дітей.

                 Намагайтеся підтримувати контакти з батьками інших дітей з фізичними порушеннями у розвитку. У цьому можуть допомогти різні державні та недержавні організації, що займаються проблемами дітей з особливими потребами. Такого роду контакти дозволяють батькам підтримувати один одного, обмінюватися інформацією, досвідом та ідеями.

                 Пам'ятайте про себе, давайте собі можливість регулярно відпочивати і набиратися сил. Достатній запас Ваших моральних і фізичних сил перш за все необхідний Вашій дитині, тому так важливо навчитися швидко і ефективно поповнювати їх. На це нетривалий час можна попросити друзів або близьких доглянути за дитиною.

                 Ви не повинні відчувати себе «заручниками» лікарів та фахівців. Ваша дитина не хвора, вона просто не така як інші діти. Її насамперед треба ростити і виховувати, а не лікувати. Якщо дитині прописано дуже багато процедур і занять, і сім'я з цим не справляється, проконсультуйтеся з лікарями, що є абсолютно необхідним, а що можна відкласти або скасувати.

                 Не випробовуйте почуття провини, якщо Вам доводиться в чомусь відмовити Вашій дитині. Немає нічого страшного, якщо Ви не можете з об'єктивних причин негайно виконати чергове бажання дитини. Ви можете пояснити дитині, що помалювати фарбами сьогодні не вийде, тому що Ви сьогодні дуже втомилися і не зможете відмити та відчистити стіл після малювання. Ваша дитина навчиться розуміти і поважати потреби навколишніх і розуміти причини, за якими не всі її бажання виконуються.

                 Ви - найближчі і важливі люди в житті дитини. Ви знаєте її краще за всіх і можете допомогти краще за всіх. Ваша любов, турбота, підтримка і допомога важливіше за багато іншого для Вашої дитини.

Пам’ятайте, Ваша дитина є повноправним членом сім'ї, в якій окрім неї є батьки, брати, сестри, бабусі та дідусі. У кожного з них є свої «особливі» потреби, тому батьки не повинні забуваючи про всіх інших, включаючи себе, присвячувати весь свій час і сили дитині з особливостями  у фізичному розвитку. Це допоможе гармонізувати обстановку в сім'ї і навчить дитину думати та дбати про інших членів родини, включаючи батьків

 

docx
Додано
4 грудня 2023
Переглядів
204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку