Правила зберігання харчових продуктів (м’ясо, овочі, хлібобулочні вироби, салати та кулінарна продукція) і причини їх псування (хімічні й біологічні явища: розростання плісня

Про матеріал
Презентація з ДОВКІЛЛЯ для 6 класу на тему "Правила зберігання харчових продуктів (м’ясо, овочі, хлібобулочні вироби, салати та кулінарна продукція) і причини їх псування (хімічні й біологічні явища: розростання плісняви, бродіння тощо). Залежність швидкості реакцій від температури."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила зберігання харчових продуктів (м’ясо, овочі, хлібобулочні вироби, салати та кулінарна продукція) і причини їх псування (хімічні й біологічні явища: розростання плісняви, бродіння тощо). Залежність швидкості реакцій від температури. Довкілля 6 клас.

Номер слайду 2

Повторення вивченого. Дайте усну відповідь на питання: За яким принципом розміщують продукти в супермаркетах? Що таке товарне сусідство? Від чого залежить термін придатності товару?

Номер слайду 3

Зберігання харчових продуктів у магазинах. У магазині ви, певно, помічали, що не всі продукти розміщені на полицях: більша частина товару зберігається у складських приміщеннях. За необхідності працівники супермаркету виставляють у торговельний зал потрібні продукти. Кожен вид харчових продуктів потребує певних умов зберігання. Одні зберігають за кімнатної температури на полицях, інші — у холодильниках (відкритих або закритих), а також у морозильних камерах. На більшості харчових продуктів умови зберігання зазначено на етикетці

Номер слайду 4

Зберігання харчових продуктів у магазинах. Продукти тривалого зберігання(крупи, макаронні вироби, борошно, сіль, цукор тощо) переважно запаковані в індивідуальні паперові або поліетиленові упаковки. Ці товари також можуть продаватися у великій тарі (мішках або контейнерах), з якої покупці самостійно набирають потрібну кількість у пакет. Для зберігання таких продуктів холодильник не потрібен, їх зберігають у сухому місці, яке добре провітрюється.

Номер слайду 5

Зберігання харчових продуктів у магазинах. Хлібобулочні вироби зберігають на полицях в окремому відділі за температури від +6 до +28 °С. Їх термін придатності відносно невеликий і залежить від виду виробу. Термін реалізації запакованого хліба довший, ніж у не запакованого. Житній хліб має більший термін придатності, ніж пшеничний. Приміщення має бути провітрюване. На хлібобулочні вироби не мають потрапляти прямі сонячні промені.

Номер слайду 6

Зберігання харчових продуктів у магазинах. Сухі кондитерські вироби (печиво, цукерки тощо) і мед зберігають за кімнатної температури, а тістечка й торти з кремом — у холодильнику за температури +2…+5 °С від 6 до 72 годин.

Номер слайду 7

Зберігання харчових продуктів у магазинах. М’ясо і м’ясопродукти, рибу та морепродукти зберігають у холодильниках або морозильних камерах, але окремо. Також заборонено зберігати сирі продукти в одній холодильній камері з готовими (копченими, вареними тощо). Живу рибу в осінньо-зимовий період реалізують впродовж 48 годин, у весняно-літній — 24 годин. До моменту продажу жива риба має перебувати в акваріумах із чистою водою.

Номер слайду 8

Зберігання харчових продуктів у магазинах. Молочну продукцію зберігають у холодильниках в окремому відділі. Залежно від упаковки й термічної обробки термін придатності молочної та кисломолочної продукції може бути від декількох днів до декількох місяців. Температура на полицях не має перевищувати +6 °С

Номер слайду 9

Зберігання харчових продуктів у магазинах. Фрукти й овочіє переважно ваговою продукцією, яка попередньо не фасується. Їх зберігають окремо у сухих контейнерах (ящиках) за кімнатної температури в добре провітрюваних приміщеннях. Кожен вид овочів і фруктів викладають на полиці в окремому контейнері.

Номер слайду 10

Причини псування харчових продуктів. Чи замислювались ви над тим, чому одні продукти можна зберігати довго, а інші швидко псуються? Зазвичай «винуватцями» псування харчових продуктів є мікроорганізми — бактерії, цвілеві і дріжджові гриби, для яких продукти є середовищем існування. У результаті продукт стає непридатним для вживання: у нього змінюється вигляд, з’являється неприємний запах, що свідчить про утворення в ньому шкідливих, а часто й отруйних речовин.

Номер слайду 11

Причини псування харчових продуктів. Деякі види бактерій спричиняють у хар-чових продуктах процеси бродіння. Це призводить до псування молочних продуктів, а також деяких напоїв (соки, пиво). Головним чинником, що впливає на розмноження бактерій і грибів є температура. Сприятливою для розмноження бактерій є температура від +10 до +55 °С. За нижчої температури бактерії розмножуються повільніше, за мінусової — не розмножуються взагалі. А за більш високої температури більшість бактерій гинуть. Саме тому, щоб подовжити термін зберігання, продукти кладуть у холодильник.

Номер слайду 12

Причини псування харчових продуктів. Продукти тривалого зберігання (крупи, цукор, борошно, макаронні вироби) не піддаються впливу бактерій. Але їх псують інші шкідники — комахи та їхні личинки, які туди потрапили . Причинами появи шкідників у крупах є: відсутність санітарного контролю на фабриці; негерметична (зіпсована) упаковка; порушені правила й терміни зберігання; недотримання товарного сусідства

Номер слайду 13

Перевірка засвоєних знань1. За яким принципом насамперед розміщують продукти в супермаркетах?А відповідно до правил їх зберігання Б за розміром і масою продуктів2. Що таке товарне сусідство?А харчові продукти, які можна розміщувати поряд на полицях і в холодильнику. Б продукти однакового розміру та маси. В продукти в пакуванні однакового кольору3. На що потрібно звертати увагу, коли ви купуєте запаковані харчові продукти?А термін придатності Б цілісність упаковки В колір пакування4. Які гриби можуть спричиняти псування харчових продуктів?А шапинкові Б цвілеві В дріжджові

Номер слайду 14

Перевірка засвоєних знань. Визначте правильність тверджень.1) Причиною псування продуктів може бути пошкоджена упаковка. А так Б ні2) Якщо на продукті є пліснява, то перед вживанням цю плісняву потрібно ретельно прибрати. А так Б ні3) Якщо у продуктів змінюється вигляд, з’являється неприємний запах, це свідчить про утворення в них шкідливих речовин. А так Б ні

Номер слайду 15

Висновок: Харчові продукти потрібно зберігати за певних температурних умов і вологості повітря. Недотримання умов зберігання й термінів придатності призводить до псування продуктів. Зіпсовані харчові продукти продавати й уживати не можна.

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Завдання на 10 балів: Дайте письмово відповідь на питання 427, 428, 429 і 430 зі сторінки 192 підручника.427. Чому псуються харчові продукти?428. За яких умов потрібно зберігати молочні продукти, м’ясо, рибу, хліб?429. Який чинник найбільше впливає на розмноження бактерій у харчових продуктах?430. Назвіть причини появи шкідників у крупах. Завдання на додаткових 2 бала: Підготуйте повідомлення на 431 питання.431. Сьогодні на полицях магазинів ми бачимо великий вибір сиру. Деякі види виглядають досить дивно, немов вони зіпсовані. Це — сири з пліснявою. Дізнайтеся про те, як виготовляють такі сири. Чому ці продукти не вважають зіпсованими за наявності плісняви? Чому не можна вживати, приміром, хліб із пліснявою або овочі з пліснявою?

pptx
Додав(-ла)
Гришина Лариса
Додано
12 травня
Переглядів
210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку