Презентаці " Фізико-географічна характеристика Тихого океану"

Про матеріал
Географічне положення, розміри і конфігурація океану. Геологічна будова і рельєф. Донні відклади і корисні копалини. Кліматичні умови (циркуляція повітряних мас над поверхнею океану, розподіл температур, кількості опадів). Води океану (солоність, щільність, поверхневі течії). Рух води в океані (хвилі, припливи й відпливи, течії). Органічний світ (закономірності поширення, його особливості, основні представники флори і фауни). Природні ресурси та їх господарське використання. Екологічні проблеми та шляхи їх розв'язання. Цікаві факти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізико-географічна характеристика Тихого океану. Підготувала студентка 731+721 стн групи. Хабленко Жанна

Номер слайду 2

ПЛАНГеографічне положення, розміри і конфігурація океану. Геологічна будова і рельєф. Донні відклади і корисні копалини. Кліматичні умови (циркуляція повітряних мас над поверхнею океану, розподіл температур, кількості опадів). Води океану (солоність, щільність, поверхневі течії). Рух води в океані (хвилі, припливи й відпливи, течії) Органічний світ (закономірності поширення, його особливості, основні представники флори і фауни). Природні ресурси та їх господарське використання. Екологічні проблеми та шляхи їх розв'язання. Цікаві факти.

Номер слайду 3

1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ, РОЗМІРИ І КОНФІГУРАЦІЯ ОКЕАНУ.карта Тихого океану. Простягається від західних берегів Північної і Південної Америки до західного узбережжя Азії і Австралії. Географічне положення: На півночі: з’єднується Беринговою протокою з Північно Льодовитим океаном. На півдні : доходить до берегів Антарктиди. На сході: межа з Атлантичним океаном проходить по 67° зх. довготи – меридіаном мису Горн. На заході: межа південної частини океану з Індійським океаном проходить між Тасманією та Антарктидою. Положення 9° пн. ш. 157° зх. д

Номер слайду 4

1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ, РОЗМІРИ І КОНФІГУРАЦІЯ ОКЕАНУ. Площа – 178,62 млн. км² ( 49,5% від площі Світового океану);Об’єм – 710 млн. км³ ( 53 % від об’єму Світового океану);Ширина – 17,200 км (від Панамського перешийку до східного узбережжя о. Мінданао);Довжина – 16 тис.км (від Берингової протоки до Антарктиди). Середня глибина океану – 3980 м;Максимальна глибина – 11022 м.

Номер слайду 5

2. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА І РЕЛЬЄФ. Головна геологічна особливість океану - оточення гірськими системами вулканічного «вогняного кільця».

Номер слайду 6

2. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА І РЕЛЬЄФ. Елементи геотектури: Підводна окраїна материка (10%)Перехідна зона (13,5 %)Ложе океану (65 %)Серединно-океанічні хребти (11,5 %)

Номер слайду 7

2. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА І РЕЛЬЄФПІДВОДНА ОКРАЇНА МАТЕРИКА (10%)Шельф( Берінгове море):переважно рівнинний;незначні глибини; простежуються затоплені річкові долини і льодовикові форми рельєфу. Шельф (Охотське море):значними глибинами (до 1600 м);вузький і крутий. Материковий схил обширний і має сліди скидово-брилового розчленування. Материкове підніжжя виражене слабо. В цілому, характерною особливістю тихоокеанських підводних окраїн материків є значна їх роздрібленість на окремі блоки.

Номер слайду 8

2. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА І РЕЛЬЄФВ рельєфі шельфу:виражені риси трансгресивних рівнин з реліктовим рельєфом (Яванське,Берінгове море).поширені грядові форми рельєфу (Корейське і Східно-Китайське море).поверхня дуже розчленована, виділяються грабени, є каньйони (Антарктичний шельф)поширені коралові структури( екваторіально-тропічні широти). Материковий схил чітко виражений біля берегів Австралії та Нової Зеландії і розчленований підводними каньйонами. Тут знаходиться Новозеландське плато – брила материкової земної кори, яка не має ніяких зв’язків із жодним материком. Це своєрідний мікроконтинент із чітко вираженими межами До цього підводного «міні-материка» відноситься також пізньомезозойський підводний хребет Лорд-Хау.

Номер слайду 9

2. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА І РЕЛЬЄФПЕРЕХІДНА ЗОНА (13,5%)У зв'язку з великою різноманітністю геологічної будови і рельєфу у залежності від характеру осадконакопичення, вулканізму, типу рельєфу, історії розвитку і віку ця морфоструктурна зона поділяється на декілька областей: Східно-Тихоокеанська;Курило-Камчатська;Японська;Східно-Китайська;Індонезійсько-Філіпінська;Бонінсько-Маріанська;Маланезійська;Вітязєвська;Тонго-Кермадекська;Маккуорі.

Номер слайду 10

2. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА І РЕЛЬЄФЛОЖЕ ОКЕАНУ (65%)Типи підводних піднять ложа: океанічні вали, вулканічні хребти, брилові хребти, окраїнні вали. Вулканічні хребти поширені скрізь, в тропічних широтах на конусах вулканів сформувалися коралові атоли. Брилові хребти знаходяться в зонах широтних океанічних розломів (хребти Карнегі, Кокос, Наска). Окраїнні вали - це підняття менших масштабів, які простягаються вздовж глибоководних жолобів. Десятки підводних хребтів і височин ділять ложе океану на велике число улоговин. Океанічні вали– найпростіша позитивна структура таласократону, що являє собою склепінчасте підняття океанічної земної кори. Дуже яскравою рисою рельєфу та тектонічної будови в межах ложа океану є широтні розломи величезної протяжності - до 4-5 тис. км.

Номер слайду 11

2. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА І РЕЛЬЄФСЕРЕДИННО-ОКЕАНІЧНІ ХРЕБТИ (11,5 %)Такі риси рифтових зон, як щільність земної кори під хребтами, сейсмічність, вулканізм, високі показники теплового потоку, поширення ультраосновних порід виражені дуже яскраво. Представлені Південно-Тихоокеанським та Східно-Тихоокеанським підняттями. Це єдина структура завширшки до 200 км і протяжністю декілька тисяч кілометрів.

Номер слайду 12

3. ДОННІ ВІДКЛАДИ І КОРИСНІ КОПАЛИНИ. Донні відклади: Червоні глини;Кремнієво-діатомові мули;Кремнієво-радіоляреві мули;Коралово-водорестеві біогенні відклади;Форамініферові мули. Корисні копалини: Залізо-марганцеві конкреціїЦиркон. Олов'яна руда. Золото. Нафта і газ. Кам'яне вугілля.

Номер слайду 13

4. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ (ЦИРКУЛЯЦІЯ ПОВІТРЯНИХ МАС НАД ПОВЕРХНЕЮ ОКЕАНУ, РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУР, КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ). Саме взаємодія цих центрів баричної дії атмосфери і обумовлює в значній мірі циркуляцію атмосфери над океаном, його кліматичні особливості. Циркуляція атмосфери: У північному помірному поясі важливим баричним центром у зимовий час є Алеутський мінімум, але влітку він практично зникає. У тропічному поясі знаходиться область високого тиску - Північно. Тихоокеанський (Гавайський) максимум. Для приекваторіальних районів характерний знижений тиск (екваторіальна депресія), а для тропіків Південної Півкулі - високий тиск (Південно-Тихоокеанський максимум). Далі на південь тиск знову знижується (Антарктичний мінімум), а потім змінюється високим тиском над Антарктидою.

Номер слайду 14

4. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ (ЦИРКУЛЯЦІЯ ПОВІТРЯНИХ МАС НАД ПОВЕРХНЕЮ ОКЕАНУ, РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУР, КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ). В субтропічних і тропічних широтах - пасатні вітри. У помірних та високих широтах Південної півкулі переважають західні, а біля берегів Антарктиди - східні вітри. Для північно-західної частини Тихого океану характерна яскраво виражена мусонна циркуляція. Взимку панує північно-західний мусон, який виносить холодне та сухе повітря з Азії, а влітку - південно-східний мусон, який несе тепле і волoгe повітря з океану.

Номер слайду 15

4. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ (ЦИРКУЛЯЦІЯ ПОВІТРЯНИХ МАС НАД ПОВЕРХНЕЮ ОКЕАНУ, РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУР, КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ). Розподіл температури повітря підпорядкований загальній широтній зональності. Середня температура в лютому складає +26°, +28°? і поступово знижується до -20° у Берінговій протоці і до -10" біля берегів Антарктиди. У помірному поясі Північної півкулі на заході, навпаки, холодніше, ніж на сході. Різниця досягає 10 - 12°.

Номер слайду 16

4. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ (ЦИРКУЛЯЦІЯ ПОВІТРЯНИХ МАС НАД ПОВЕРХНЕЮ ОКЕАНУ, РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУР, КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ).

Номер слайду 17

4. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ (ЦИРКУЛЯЦІЯ ПОВІТРЯНИХ МАС НАД ПОВЕРХНЕЮ ОКЕАНУ, РОЗПОДІЛ ТЕМПЕРАТУР, КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ). КІЛЬКІСТЬ ОПАДІВ: Максимальна кількість опадів - в західних частинах екваторіального поясу (близько 3000 мм). У помірних широтах річна кількість опадів становить 1000 мм на заході та 2000 - 3000 мм і більше на сході. Мінімальна – в східних районах океану між екватором й південним тропіком (близько 100 мм). В окремих областях на узбережжі океану випадає менше 30 мм (Атакама, Тамаругаль). У високих широтах внаслідок слабкого випаровування при низькій температурі річна кількість опадів зменшується до 500-300 мм.

Номер слайду 18

5. ВОДИ ОКЕАНУ (СОЛОНІСТЬ, ЩІЛЬНІСТЬ, ПОВЕРХНЕВІ ТЕЧІЇ). РУХ ВОДИ В ОКЕАНІ (ХВИЛІ, ПРИПЛИВИ Й ВІДПЛИВИ, ТЕЧІЇ)Максимальна солоність води - у поясах високого тиску 35,5%о - 36,5%о. У високих широтах - 32%о на півночі та 33,5%о на півдні. Лише в приекваторіальних районах вона дещо підвищена порівняно з водами високих широт 34,5%о і менше. Щільність води на поверхні рівномірно збільшується від екватору до полярних широт — від 1 021 кг/см³ до 1 027 кг/см³ і більше.

Номер слайду 19

5. ВОДИ ОКЕАНУ (СОЛОНІСТЬ, ЩІЛЬНІСТЬ, ПОВЕРХНЕВІ ТЕЧІЇ). РУХ ВОДИ В ОКЕАНІ (ХВИЛІ, ПРИПЛИВИ Й ВІДПЛИВИ, ТЕЧІЇ)Баричні центри: Північно-Тихоокеанський (Гавайський) максимум: Північна пасатна, Куросіо, Північна Тихоокеанська, Каліфорнійська;Південно-Тихоокеанський максимум: Південна пасатна, Східно-Австралійська,, Перуанська;Алеутський минимум: Північна Тихоокеанська, Аляскинська, Курило-Камчатська (Ойясіо);Екваторіальна депресія: Південна пасатна, Міжпасатна протитечія.

Номер слайду 20

6. ОРГАНІЧНИЙ СВІТ (ЗАКОНОМІРНОСТІ ПОШИРЕННЯ, ЙОГО ОСОБЛИВОСТІ, ОСНОВНІ ПРЕДСТАВНИКИ ФЛОРИ І ФАУНИ). ФЛОРА: Фітопланктон – мікроскопічні водорості (1300 видів);Донна рослинність – водорості (4 тис. видів) та квіткові (29 видів);В холодних і помірних широтах – бурі водорості;В тропіках – фікусові,зелені та червоні водорості. ФАУНА: В океані мешкає понад 2 000 видів риб і 6 000 видів молюсків У північній частині океану — лосось, кета, горбуша. У центральній частині багато тунця і оселедця, біля західного узбережжя — анчоусів. У північних помірних і в південних широтах наявні численні ссавці: кашалот, декілька видів смугастиків, морські котики; лахтак, морж і сивуч (на півночі), краби, креветки, устриці, головоногі молюски. Важливими особливостями фауни Тихого океану є її давність та ендемізм та гігантизм

Номер слайду 21

7. ПРИРОДНІ РЕСУРСИ ТА ЇХ ГОСПОДАРСЬКЕ ВИКОРИСТАННЯ. Основні промислові риби: анчоус, оселедець, лосось, сардина, ставрида, скумбрія, сайра, тунець, камбала, тріска, хек, палтус. У океані продукується понад 10 млрд. т зоопланктову щороку, що забезпечує існування риб і безхребетних. На спеціальних морських фермах вирощують морські водорості, з яких видобувають йод, бром, солі калію, виробляють добрива та ін. У надрах океану виявлено родовища нафти та природного газу, на дні — розсипи металів та інших корисних копалин. Із морської води отримують кухонну та калійну солі, магній, бром.

Номер слайду 22

8. ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ РОЗВ'ЯЗАННЯОднією з найактуальніших для Тихого океану є проблема охорони його вод і захист їх від забруднення важкими металами: ртуттю, кобальтом та ін., хлорованими та нафтовими вуглеводнями, які дуже негативно впливають на морську біоту. Для подолання даної проблеми було: Організовано моніторинг за міжнародними програмами «Біосферні заповідники», «Програма моніторингу фонових рівнів у різних районах Тихого океану», вжито ряд інших заходів. Розроблено міжнародну «Конвенцію про охорону природи Тихоокеанського регіону». Розширюється мережа заповідників, національних парків тощо.

Номер слайду 23

9. ЦІКАВІ ФАКТИ. Тихий океан — останній, до якого добралися європейці. Рівень води в Тихому океані вищий, ніж у його «сусідів» — закон «сполучених посудин» тут не діє. Майже по всьому периметру океану (крім південної частини) проходить лінія підвищеної вулканічної активності, яка пов'язана з рухом земної кори та зіткненням тектонічних плит. Найбільша у світі натуральна перлина була знайдена в Тихому океані біля філіппінського острова Палаван. Її довжина — 24 см, ширина — 16 см, а вага — понад 6 кг. У північній частині Тихого океану є велика сміттєва пляма — скупчення антропогенних відходів, принесених в одну область системою підводних течій. Через Тихий океан проходить лінія зміни дат, що пролягає приблизно по меридіану 180° довготи. По різні боки від цієї умовної межі час відрізняється на одну добу.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
28 березня 2023
Переглядів
1177
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку