Презентація - "Написання не і ні з прислівниками".

Про матеріал
Допомога для вчителя української мови сьомого класу. Ця презентація допоможе вчителеві розповісти про написання не та ні з прислівниками. Також наявні тренувалі вправи для уроку та одна вправа для домашнього завдання ( також можна дати завдання учням зробити кросворд)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Написання не і ні з прислівниками

Номер слайду 2

не - префікс Прислівники з не- не слід сплутувати з прислівниками з префіксом недо- , які завжди пишуть разом: недоторканно, недолуго. Пишеться з прислівником разом. Якщо прислівник у сполученні з не означає одне поняття (можна замінити близьким за змістом словом): невесело (сумно), нехолодно (тепло). Якщо прислівники утворені від прикметників дієприкметникового походження , що мають наголошені суфікси -анн-, -янн-, -енн- : несказанно, незрівнянно.

Номер слайду 3

З прислівниками, які пишемо через дефіс: не по-нашому, не сьогодні-завтра. Пишеться з прислівником окремоне-частка. Якщо в реченні є протиставлення: не високо, а низько. З прислівниками типу дуже, зовсім, цілком: не дуже, не зовсім

Номер слайду 4

не. Окремо. Разом Недалеко росла ялинка. (одне поняття – “близько”)Порівняйте якщо в реченні щось заперечуємо: якщо в реченні щось стверджуємо: Ялинка росла не далеко. (заперечуємо: “ні, не далеко, а близько”)

Номер слайду 5

Ні в прислівниках є префіксом, тому пишеться з ними разом: Ніде, ніколи, нікуди, нізащо, ніяк, нітрохи, нізвідки, нівідкіль, ніяково. Ні в прислівниках. У фразеологізмах:ні туди ні сюди, ні так ні сяк. Коли ні повторюється:ні холодно ні жарко, ні високо ні низько. Ні пишеться окремо: Ні пишеться разом:

Номер слайду 6

Група 1. (Ні)де, (ні)як, (ні)звідки, (ні)відкіль, (ні)трохи, (ні)скільки,(ні)багато, (ні)мало, (ні)туди(ні)сюди. Група 2. (Не)щоранку, (не)обачно, (не)хотя, (не)вдогад, (не)сьогодні,(не)щодавно, (не)влітку, (не)по-батьківському, (не)винно. Завдання: спишіть слова, розкриваючи дужки.

Номер слайду 7

Група 1. Ніде, ніяк, нізвідки, нівідкіль, нітрохи, ніскільки, ні багато ні мало,ні туди ні сюди. Група 2. Не щоранку, необачно, нехотя, невдогад, не сьогодні, нещодавно, не влітку, не по-батьківському, невинно. Перевір. Завдання: спишіть слова, розкриваючи дужки. Група 1. (Ні)де, (ні)як, (ні)звідки, (ні)відкіль, (ні)трохи, (ні)скільки,(ні)багато, (ні)мало, (ні)туди(ні)сюди. Група 2. (Не)щоранку, (не)обачно, (не)хотя, (не)вдогад, (не)сьогодні,(не)щодавно, (не)влітку, (не)по-батьківському, (не)винно.

Номер слайду 8

1) Голкою … ткнути. 2) Як … нічого. 3) … у світі. 4) І вгору глянути … 5) … б не подумав. 6)Далі вже … 7)… не годиться. 8) Переводиться на …Довідка: нікуди, нікуди, нінащо, ніде, ніде, нізащо, ніколи, ніколи. Відновити фразеологічні звороти, уставивши з довідки потрібні за змістом прислівники з часткою ні.

Номер слайду 9

Запам’ятай ! Іноді наголос допомагає розрізнити слова. Порівняйте: ніколи (у жодний час)Нікуди (ні в яке місце) нікуди (немає куди)Ніде (ні в якому місці) ніде (немає де) Ніколи (немає коли)

Номер слайду 10

не є частиною кореняне є префіксом не є часткою(Не)рідко; (не)ухильно; (не)порушно; (не)погано; (не)просто, а складно; (не)виразно, а заплутано; (не)достатньо; (не)самовито; (не)цікаво; (не)гарно; (не)стямно; (не)щоднини, а щогодини; (не) старанно, а як-небудь. Розподільний диктант Спишіть, розкриваючи дужки і розподіляючи прислівники на три групи:

Номер слайду 11

не є частиною кореняне є префіксом не є часткою. Перевірнеухильно, непорушно, несамовито, нестямнонерідко, непогано, недостатньо, нецікаво, негарноне просто, а складно; не виразно, а заплутано; не щоднини, а щогодини

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Скласти кросворд на тему «Написання не та ні з прислівника”. Виконати вправу на наступному слайді.

Номер слайду 13

І. Я самотністю ні/коли власну душу не/сушив. (П. Тичина.) Нам з тобою, видно, по дорозі, бо ішли й ні/куди не/пр..йшли. (Л. Костенко.) Ми з вами мов та буря на воді, що хвилю все вперед жене, спокою ні/де й ні/в/чому їй не/даючи. (П. Тичина.)ІІ. Народ ні/як не/стане няньчитись з таким, який йому чужий. Ні/коли, як з огнем, з ідеями не/грайся. (П. Тичина.) Ні/гніту прес, ні/лесті муть ні/коли уст не розімкнуть, доки над краєм дзвонять пута. (П. Усенко.) Ні/де не/має літа. Лиш там, де лось л..жав, з..мля була зігріта. (Л. Костенко.)Переписати, знявши риску та вставляючи пропущені букви. Вправа

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошкова Алла Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня
Переглядів
128
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку