Презентація. §5 Принципи безпечної життєдіяльності 7 клас

Про матеріал
до підручника Основи здоров'я. 7 клас. І. Д. Бех, Т. В. Воронцова,В. С. Пономаренко, С. В. Страшко. ,2020
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§5 "Принципи безпечної життєдіяльності"Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я. ПЕРЕДБАЧАТИ, ЗАПОБІГАТИ, ДІЯТИ

Номер слайду 2

У цьому параграфі ти:• з’ясуєш, які природні, техногенні та соціальні небезпеки найбільше загрожують твоїм одноліткам;• пригадаєш принципи безпечної життєдіяльності;• проаналізуєш, які знання, особисті якості та навички допомагають безпечно поводитись у щоденному житті;• потренуєшся оцінювати рівень ризику.

Номер слайду 3

ПОТРЕБА В БЕЗПЕЦІ є однією з базових людських потреб. ВІДЧУТТЯ БЕЗПЕКИсупроводжується задоволенням, спокоєм, розслабленням. НЕБЕЗПЕЧНІ СИТУАЦІЇ викликають тривогу, страх, відчай, бентежать, дратують, позбавляють сну й апетиту. Небезпечні ситуації «вмикають аварійну сигналізацію» в організмі й спричиняють стрес.

Номер слайду 4

1. Наведіть приклади щоденних ризиків, екстремальних і надзвичайних ситуацій. Згадайте, що:екстремальні — ситуації, в яких небезпека загрожує окремій особі або групі людей (пасажирам літака, туристичній групі);надзвичайні — ситуації, в яких є загроза життю багатьох людей (населенню району, міста, країни).2. Перейдіть за посиланням або QR кодом і намалюйте ТРИ небезпечні ситуації, в яких можуть опинитися ваші однолітки.- у природному середовищі (несприятливі погодні умови, стихійні лиха...).- у техногенному середовищі (ДТП, пожежі...).- у соціальному середовищі (крадіжки мобільних телефонів, бійки...).3. Обговоріть, як правильно поводитись у таких ситуаціях.https://jamboard.google.com/d/1c. IQmj. Yg. Xls. Wwx8m5s. Lio. DA1 Klwp. G4z. Tf. Mz. O_TP09sw8/edit?usp=sharing

Номер слайду 5

Принципи безпечної життєдіяльностізагальні принципи безпечної життєдіяльності, які можна звести до формули «передбачати, запобігати, діяти». Передбачати — означає:вміти розпізнавати небез­пе­чні ситуції;передбачати наслідки своїх дій;оціню­вати ри­зик. Діяти — означає:не роз­гу­битися, тобто бу­ти фізич­но і психологічно готовим діяти у небез­печній ситу­ації;знати, що і як треба робити в таких випадках;уміти зв’язу­ватись і взаємодіяти з ряту­вальними службами, правильно використову­вати ряту­вальне спорядження;не втра­чати надії й боротися, зробити все можливе, щоб уряту­ватися самому і допомогти іншим. За­побіга­ти — означає:діяти так, щоб не наражатися на небезпеку;самому не створювати небез­пеки (наприклад, на дорозі й у транспортізавжди дотримуватися Правил дорожнього руху);вживати запобіжних заходів (наприклад, встановлювати охоронну сигналізацію, проводити пожежні тренування).

Номер слайду 6

Принципи безпечної життєдіяльностіПрочитайте байку Езопа і поміркуйте, який принцип безпечної життєдіяльності вона ілюструє. Які висновки ви можете з неї зробити?

Номер слайду 7

Аналіз ситуацій та оцінка ризиків. Потрапивши в будь-яку незнайому ситуацію, треба миттєво оцінити рівень її безпеки. У такий спосіб перевіряють, чи існує загроза життю і здоров’ю. Таку загрозу ще називають ризиком, а джерела ризику — чинниками ураження. Майже всі життєві ситуації пов’язані з ризиком. Як визначити, що ситуація є дуже ризикованою? Для цього, оцінюючи ризик, слід зважати:на імовірність виникнення події;масштаби її наслідків.

Номер слайду 8

Види ризику. Безпека – це коли ніщо не загрожує життю та здоров'ю. Небезпека - це ситуація, коли щось, або хтось може тобі зашкодити.

Номер слайду 9

Види ризику. Здоров’я і благополуччя. Благополуччя — це відчуття задоволення життям.

Номер слайду 10

Види ризикутри види ризику. Фізичний — пов’язаний із життям і фізичним здоров’ям людини (кататися на велосипеді без шолома, гратися на залізничній колії)Соціальний — пов’язаний з авторитетом, популярністю, успіхом (посваритися з другом, порушити загальноприйняті правила). Психологічний — пов’язаний з упевненістю, гідністю, самоповагою (провалитись на іспиті, не вступитися за того, кого ображають).

Номер слайду 11

Види ризику. Ризики бувають виправданими і невиправданими.

Номер слайду 12

Види ризику. Ризики бувають виправданими і невиправданими.

Номер слайду 13

Види ризику1. Проаналізуйте одну із ситуацій, які ви записали у стартовому завданні, за планом:джерела ризику (чинники ураження);для кого є загроза;можливі наслідки.2. Оцініть рівень її ризику. Для цього:проведіть у класі умовну лінію;з одного боку покладіть картку з написом: «Ризик високий», а з другого — «Ризику немає»;по черзі називайте ситуації і займайте місця на лінії відповідно до того, як ви оцінюєте ризик у цій ситуації.3. Охочі можуть пояснити, чому обрали відповідну позицію.4. Поміркуйте, як можна зменшити ризики у цих ситуаціях або уникнути їх.5. У яких ситуаціях треба звернутися по допомогу до дорослих (учителів, батьків (опікунів), поліції, рятувальників, лікарів)?

Номер слайду 14

Як запобігти крадіжкам мобільних телефонів1. Пригадайте, чи траплялося щось подібне з вами чи вашими друзями.2. Розкажіть, як це сталося.3. Поміркуйте:• Як можна запобігти крадіжкам мобільних телефонів, плеєрів?• Яких правил треба дотримуватися?

Номер слайду 15

Виконай практичну роботу (ст.34). Складіть про це пам’ятку «Як запобігти крадіжкам мобільних телефонів» для молодших школярів. Підготуйте і проведіть для них тренінг, подаруйте пам’ятку. Як запобігти крадіжкам мобільних телефонів

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацюйте §5 "Принципи безпечної життєдіяльності"2. Робота у зошиті:  Складіть пам’ятку «Як запобігти крадіжкам мобільних телефонів» для молодших школярів. (ст.34)3. Виконати тест за посиланням

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
5551
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку