Презентація 8 клас. Використання природно-ресурсного потенціалу України.

Про матеріал
Презентація для проведення уроку географії у 8 класі по темі: "Використання природно-ресурсного потенціалу України. Основні види забруднень довкілля в Україні. Вплив екологічної ситуації на життєдіяльність населення."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Kahoot – перевірка засвоєних знань з попередніх темhttps://create.kahoot.it/details/ac299b0e-f64d-46c6-9f37-4bb267950f3e

Номер слайду 3

«Географічна асоціація»Коли ми чуємо словосполучення «навколишнє середовище», що ми уявляємо в першу чергу?Навколишнє (природне)середовище

Номер слайду 4

«Мозковий штурм»Які зміни в навколишньому середовищі можна помічати останнім часом?

Номер слайду 5

Тема уроку: ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНО-РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ. ОСНОВНІ ВИДИ ЗАБРУДНЕНЬ ДОВКІЛЛЯ В УКРАЇНІ. ВПЛИВ ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ НА ЖИТТЄДІЯЛЬНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ.

Номер слайду 6

Знайди пару{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Усе, що нас оточуєЧастина оболонки Землі, населена живими організмами. Найбільший природний комплекс, який об’єднує всі оболонки ЗемліПереміщення речовин з органіки до неорганіки. Стан біосфери, за якого відбуваються незворотні зміни в живих організмах і їхніх угрупованнях. Наука про взаємодію живих організмів з довкіллям{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Географічна оболонка. Природа. Екологія. Екологічна криза. Біосфера. Колообіг речовин

Номер слайду 7

«Бесіда»- Поясніть поняття «географічне та навколишнє середовище».- Чи подібні ці поняття? Поясніть свою думку

Номер слайду 8

Природні ресурси — це джерело енергії, без якої неможливо уявити сучасний світ (паливні корисні копалини, гідроенергія, ядерне паливо, енергія сонця, вітру, припливів). Природні ресурси — засоби і предмети праці людей (земельні угіддя, водні транспортні шляхи, вода для зрошення і промислових потреб), сировина й матеріали для виробництва (мінеральна сировина, лісові ресурси, «технічна вода», атмосферне повітря). Людина не може обійтися без води, овочів, продуктів рибальства, продуктів харчування рослинного і тваринного походження.

Номер слайду 9

Створення схеми «Види природних ресурсів»Природні ресурси є вичерпні та невичерпні. Розмістіть їх у схемі.

Номер слайду 10

Поєднання природних умов і ресурсів формує природно-ресурсний потенціал (ПРП). ПРП — це міра потенційної можливості будь-якої природної системи (або території) задовольняти різні потреби суспільства. Тобто це сукупність природних ресурсів і природних умов у певних географічних межах, які забезпечують задоволення економічних, екологічних, соціальних, культурно-оздоровчих та естетичних потреб суспільства.

Номер слайду 11

Робота в парах. Завдання. Запишіть у зошит визначення терміну «екологічна ситуація»; визначіть чим спричинено більшість екологічних проблем в Україні; поясніть термін «техногенна катастрофа, або аварія», наведіть приклади подібних дій. Екологічна ситуація - стан навколишнього середовища, що склався внаслідок взаємодії природи та господарської діяльності людини.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Розгляньте та проаналізуйте карту «Екологічна ситуація в Україні»«Картографічний практикум»

Номер слайду 14

Більшість території України, за визначенням екологів, є зоною екологічного лиха. Невтішні фактори, що підтверджують це:- за один рік велике місто викидає в атмосферу близько 3 млрд т відходів;- підприємства України скидають у гідросферу 50 млн т отруйних речовин;- 21 % усіх захворювань жителів України пов’язані із забрудненням навколишнього середовища;- могутність і безсилля людини продемонструвала Чорнобильська катастрофа, роботи з ліквідації наслідків якої ще незакінчені.

Номер слайду 15

Робота з ілюстраціями. Визначення основних типів природних ресурсів: - земельний; - біологічний;- водний; - мінерально-сировинний; 1234

Номер слайду 16

Основні забруднювачі навколишнього середовища України. Основними джерелами забруднення навколишнього середовища є атомні та теплові електростанції, транспорт, підприємства промисловості, сільськогосподарське виробництво, полігони твердих відходів, побутові стоки. Основними забруднювачами довкілля є хімічні, радіоактивні речовини, пил, сажа та ін.

Номер слайду 17

ВИДИ ЗАБРУДНЕНЬМЕХАНІЧНЕРАДІОАКТИВНЕХІМІЧНЕБІОЛОГІЧНЕФІЗИЧНЕ

Номер слайду 18

Проблемне питання. Оцініть ситуацію, що склалась після аварії на Чорнобильській АЕС. Як ця аварія вплинула на життєдіяльність населення Землі? Чи можна вважати, що ця аварія планетарного масштабу?

Номер слайду 19

Вплив екологічної ситуації на життя і здоров’я населення Через дію токсичних речовин, якими забруднені вода, повітря, грунти і, відповідно, продукти харчування , зростає показник захворюваності та смертності населення України. ¼ частина захворювань жителів України пов’язана із забрудненням навколишнього середовища.

Номер слайду 20

Моніторинг навколишнього середовища – це система спостережень і контролю за станом природного середовища та прогнозування змін, що відбуваються в ньому під впливом господарської діяльності людини. Прочитайте визначення і дайте відповідь на питання: Чому важливо проводити моніторинг навколишнього середовища?

Номер слайду 21

Рефлексія. Доповніть речення описанням власної поведінки в нижче наведеній ситуації: Сьогодні я дізнався нового... Найцікавішим було…Найбільшою екологічною проблемою, на мою думку, є... Якщо б мені вдалося вирішити одну екологічну проблему, це було б...

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опишіть природо-ресурсний потенціал України. Окремо підготувати презентацію з виступом: Національний природний парк “Прип'ять-Стохід” (Білецький Антон)Національний природний парк “Цуманська пуща” (Дорофеєв Костянтин)Шацький національний природний парк (Макеєв Нікіта)Черемський природний заповідник (Мелещук Віталій)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новицька Лариса
    Дуже дякую автору. Миру всім!!!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2022
Переглядів
4598
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку