ВЛАСТИВОСТІ МОЛЕКУЛМІЖ МОЛЕКУЛАМИ ЗАВЖДИ Є ВІДСТАНІ , ЯКІ ВИЗНАЧАЮТЬ АГРЕГАТНИЙ СТАН РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ ЗАВЖДИ ПЕРЕБУВАЮТЬ У РУСІМОЛЕКУЛИ НЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ФІЗИЧНИХ ЯВИЩ , АЛЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПІД ЧАС ХІМІЧНИХ ЯВИЩМОЛЕКУЛИ Є НОСІЯМИ ВЛАСТИВОСТЕЙ РЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИ ОДНІЄЇ РЕЧОВИНИ ОДНАКОВІ ЗА РОЗМІРАМИ , СКЛАДОМ І ВЛАСТИВОСТЯМИРЕЧОВИНА МОЛЕКУЛА
В 1827 році англійський ботанік Роберт Броун , спостерігаючи за пилком рослини у краплині води , помітив , що ці маленьки пилинки хаотично рухаються . вчений побачив як пилинки зіштовхуються між собою і розбігаються у різні боки Теорію Броунівського руху сформулював у 1905 р. Альберт Ейнштейн.
ДИФУЗІЯ В ТВЕРДИХ ТІЛАХВ твердих тілах дифузія відбувається дуже повільно, якщо взагалі відбувається. Адже у твердих тіл частинки розташовані впорядковано. Прикладом дифузії твердих тіл може бути золото і свинець. Розташовані на відстань 1 метра одна від одної, при кімнатній температурі 20 С, ці речовини будуть потроху проникати одну в одну, але це буде все йти дуже повільно, подібна дифузія стане помітною не раніше ніж через 4-5 років.
Дифузія в рідких тілах. Зв’язки між частинками в рідині набагато слабкіше (зазвичай їх енергії вистачає максимум на утворення крапель), і взаємному проникненню частинок в молекули двох речовин ніщо не заважає. ШВИДКІСТЬ ПРОТІКАННЯ ДИФУЗІЇ В РІДИНАХ В РАЗИ ВИЩЕ, НІЖ У ТВЕРДИХ ТІЛАХяк швидко проходитиме дифузія, залежить від властивостей рідин, в більш густих розчинах вона відбувається повільніше, адже чим густіше рідина, тим сильніші у неї зв’язки між молекулами і тим важче молекулам і частинками проникати одна в одну.
ДИФУЗІЯ В ГАЗАХДифузія в газах відбувається ще швидше, ніж у рідини, зв’язки між частинками газоподібних речовин практично відсутні, і ніяк не зчеплені частинки легко перемішуються одна з одною, проникаючи в молекули інших газів. Невеликі корективи при дифузії газів може вносити хіба лише гравітація
ДИФУЗІЯ НАВКОЛО НАС Парфумерія / Ароматичні палички. Коли духи (аромати, ароматичні палички, спреї для кімнат, ароматичні спреї) розпорошуються в одній частині кімнати, вони поширюються по всій кімнаті завдяки дифузії. Частинки парфуму рухаються з зони, що більше концентрується, у всю кімнату, де концентрація менше. Чайні пакетики. Коли ми кладемо пакетики чаю в чашку з водою, вона автоматично змішується з цілою чашкою чаю, і це відбувається завдяки дифузії. Вміст чайного пакетика дифузується від вищої до нижчої концентрації (вода в кружці).
Газовані напоїЧерез кілька секунд відкриття пляшки з содою бульбашки газу піднімаються на поверхню. Це пояснюється тим, що концентрація СО2 (вуглекислого газу) в пляшці вища, ніж у зовнішньому середовищі, а отже, СО2 дифундує від своєї вищої концентрації до нижчої. Дихання. Коли ми дихаємо повітрям, вдих кисню і видих вуглекислого газу можливий лише завдяки дифузійному процесу. Тому дифузія – життєво важливий процес у диханні. ЗАБРУДНЕННЯ ПОВІТРЯ
Виведення токсинів та відходів з нашого організму. Нашому організму постійно потрібно виводити токсини та відходи, що утворюються в процесі обміну речовин, і найважливішим органом для здійснення цієї діяльності є нирки; однак нирки самі по собі не можуть виконати це завдання, тут також входить в дію концепція дифузії. Секрети дифузії в кулінарії Всі ми полюбляємо їсти мариновані чи квашені огірки та помідори. Проте й у цій справі не можна обійтися без дифузії. За допомогою процесу дифузії відбувається процес копчення риби, м'яса та інших продуктів харчування. А яким смачненьким стає борщ, коли настоїться, та й щоб приготувався чай потрібно почекати, поки в ньому відбудеться дифузія.
ЗНАЧЕННЯ ДИФУЗІЇ ЗАВДЯКИ ДИФУЗІЇ:підтримується однорідний склад атмосферного повітря поблизу поверхні нашої планети,відбувається живлення рослин,здійснюється дихання людини і тварин.ми можемо спостерігати дифузію: В саду, де квіти виділяють свій аромат завдяки дифузії (їх частинки перемішуються з частинками навколишнього повітря). Розчиняючи цукор в чаї або каві, чай або кава стає солодким завдяки дифузії. При різанні цибулі у вас почнуть сльозитися очі, відбувається це теж через дифузію, молекули цибулі змішуються з молекулами повітря і ваші очі на це реагують.