Презентація «Активні форми пізнавальної діяльності на уроках хімії»

Про матеріал
Хімічний експеримент як особливий вигляд самостійної роботи учнів і засіб розвитку їх пізнавальних інтересів.Експеримент в домашніх умовах сприяє більш свідомому засвоєнню матеріалу. Такий вид діяльності учнів сприяє виникненню потреби взнати більше, ніж дається на уроці, розвиває самостійні прийоми, вживані в практиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Активні форми пізнавальної діяльності на уроках хімії» Виконала вчитель хімії « Дніпровської гімназії №35.» Трофимова О. М

Номер слайду 2

Домашній експеримент - особливий вид самостійної роботи. В вивченні хімії важливу роль грає хімічний експеримент. Експериментальний характер хімії виявляється, передусім, в тому, що кожне наукове поняття повинно витікати з поставленої раніше задачі і підтверджуватися практикою.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Критерії : 1. Безпека. 2. Доступність матеріалу. 3. Доступність обладнання. 4. Економічність. 5. Простота виконання. 6. Наглядність.

Номер слайду 5

"Хімічний сад" Дослід простий, але досить ефектний. Для його проведення нам знадобиться: - Силікат натрію (рідке скло) або його розчин - Солі різних металів (Na. Cl, Cu. SO4...) Кольорові солі дають більш ефектний результат - Колба з плоским дном . В колбу наливаємо силікат натрію (канцелярський клей) і висипаємо по пучці кожної солі. Кольори в залежності від металу солі: Комбінуючи їх, ви можете створювати дивні сади!

Номер слайду 6

"Невидима фарба" Візьміть таблетку пургена і розчиніть її в невеликій кількості одеколону або спирту . Умочіть пензлик в цей розчин і намалюйте на листі паперу нескладний малюнок. Дайте йому підсохнути. Все це ви зробіть зазделегідь, а коли треба буде показати "чудо", вам залишиться тільки окропити малюнок з розбризкувача розчином соди. На папері проступлять малинові лінії. Якщо ж ви з іншого розбризкувача знов окропите малюнок оцтовою кислотою він знов зникне. Чому це відбувається? Проробивши цей дослід, ви познайомитеся з індикатором - фенолфталеином

Номер слайду 7

"Чорна гадюка" Насипьте в тарілку 3-4 столові ложки сухого піску, зробіть з нього гірку з поглибленням на вершині, просочіть пісок етиловим спиртом, а потім закладіть в поглиблення гірки добре растертую суміш з 1 столової ложки цукрової пудри і 1 чайной ложки питної соди. Суміш підпаліть. Через 2-3 хвилини на поверхні суміші з'являться чорні кульки, а у основи - чорна рідина. Коли майже весь спирт згорить, суміш почорніє, і з піску повільно виповзе товста чорна змія. Чим довше горить спирт, тим довше вийде змія.

Номер слайду 8

Виявлення крохмалю в харчових продуктах. Потрібно взяти декілька харчових продуктів на вибір (хлібобулочні вироби,зрізи овочів і фруктів,невеликі порції майонезу, йогурту,плавленого сиру)

Номер слайду 9

Домашня хімчистка. Плями від фруктів добре виводяться гарячою водою за умови, що ці плями свіжі. Можна пляма попередньо змочити гарячим молоком.Іржу з будь-яких тканин видаляє лимонний сік. Свіжа пляма від какао, кави або шоколаду посипати сіллю з доданим до неї гліцерином. Пляма, залишене губною помадою, легко видалить спирт. Плями від жиру добре виводяться за допомогою розчину з води, солі і нашатирного спирту

Номер слайду 10

ЕЛЕМЕНТИ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ: Моделювання ситуацій: Як ви вважаєте, чи це добре, що кисень погано розчиняється у воді?  Що б було, якби кисень добре розчинявся у воді?

Номер слайду 11

Метод аналогії, емпатії, ассоціацій

Номер слайду 12

Прийоми  роботи з текстами  хімічного змісту: Прийом  «Бортовий журнал» {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Факт. Пояснення. Висновок

Номер слайду 13

Висновки Хімічний експеримент важливий в процесі вивчення хімії, оскільки є методом отримання нових знань, засобом наглядності, формування практичних умінь і навиків,сприяє розвитку логічного мислення, активізації логічних здібностей учнів. Використання активних форм навчання , дає змогу  кожній  дитині  проявити себе.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Презентації
Додано
1 лютого
Переглядів
98
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку