Презентація "Атлантичкий океан"

Про матеріал
Презентація "Атлантичкий океан" включає 13 слайдів з характеристикою океану. Можна використати як матеріал до уроку під час вивчення або закріплення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атлантичний океан 7 клас

Номер слайду 2

Мета уроку поглибити та систематизувати знання учнів про Атлантичний океан; продовжити формування практичних навичок учнів щодо складання порівняльних характеристик географічного положення океанів; розвивати навички роботи з контурною картою, позначення на контурній карті географічних об'єктів; сприяти вихованню всебічно розвиненої особистості, досвіду демократичної та толерантної поведінки, пізнавальної активності та самостійності.

Номер слайду 3

План 1. Географічне положення 2. Геологічна будова та рельєф дна 3. Властивості океанічних вод та течії в океані 4. Органічний світ Індійського океану. 5. Природні багатства океану. 6. Господарське використання. Охорона природи океану. 7. Вплив діяльності людини на океан.

Номер слайду 4

Географічне положення океану Завдання. Порівняти географічне положення Атлантичного і Тихого океанів. Назвати спільні і відмінні риси.

Номер слайду 5

Геологічна будова та рельєф дна Атлантичного океану, як і Тихого, дуже різноманітний і часто є продовженням рельєфу материків. Проте ложе Атлантичного океану значно рівніше. Наймілководніші ділянки шельфу Західної Атлантики розташовані з районі Багамських островів, де глибини рідко перевищують 10 м. Найпомітнішою формою рельєфу дна океану є Північноатлантичний і Південноатлантичний хребти. Разом вони утворюють єдиний серединно-океанічний хребет, який перетинає ложе океану з півночі на південь.

Номер слайду 6

Атлантичний океан дуже солоний, але в різних його частинах солоність вод неоднакова. Найбільшою вона є у тропічних широтах -37,5 %о . У місцях, де в океан впадають потужні річки, солоність вод океану знижується до 18 %о, а в Балтійському морі вона становить тільки 8 %о. Води Атлантики найпрозоріші серед вод Світового океану. Так, в окраїнному морі Атлантичного океану - морі Ведделла - предмети видно до глибини 79 м. Це своєрідний рекорд прозорості води. Одним із найпрозоріших морів Світового океану є також Саргасове море. Предмети видно в ньому до глибини 66,5 м. Водні маси

Номер слайду 7

Течії Завдання: Розляньте схему руху океанічних течій. Назвіть найпотужніші теплі і холодні течії.

Номер слайду 8

Органічний світ океану Життя в Атлантичному океані розподіляється зонально і зосереджене в основному біля узбережжя материків та у приповерхневих водах. Атлантичний океан дещо бідніший від Тихого на біологічні ресурси. Однією з причин цього є його відносна молодість. Але все ж океан дає 20 % світового вилову риби і морепродуктів. Це передусім оселедець,тріска, морський окунь, мерлуза, тунець тощо. В помірних і полярних широтах багато китів, зокрема кашалотів і косаток. Характерні морські раки - омари, лангусти.

Номер слайду 9

Омар Сірий кит Косяки риби Різноманітність органічного світу

Номер слайду 10

Тріска Морський окунь Мерлуза Промислові види риби Скумбрія Мойва Сингиль

Номер слайду 11

Природні ресурси океану та Господарське використання Господарське освоєння океану пов'язане з мінеральними ресурсами. Значна частина їх видобувається на шельфі. Тільки в Північному морі виявлено понад 100 родовищ нафти і газу, пробурено сотні свердловин, прокладено по дну нафто- й газопроводи. Понад 3000 спеціальних платформ, з яких добувають нафту й газ, працюють на шельфі Мексиканської затоки. В прибережних водах Канади, Великої Британії видобувають кам'яне вугілля. Біля південно-західних берегів Африки - алмази. Здавна з морської води добувають кухонну сіль. Останнім часом не лише на шельфі, а й на значних глибинах Атлантичного океану були відкриті величезні запаси нафти і природного газу.

Номер слайду 12

Атлантичний океан у різних напрямках перетинають важливі морські траси. Не випадково тут розташовані найбільші порти світу. Серед найважливіших і український - Одеса.

Номер слайду 13

Екологічні проблеми Активна господарська діяльність людини у басейні Атлантичного океану спричинила значне забруднення його вод. Особливо воно помітне в окремих морях Атлантичного океану. Так, Середземне море часто називають «стічною канавою», адже сюди скидають відходи промислові підприємства. Велика кількість бруду надходить також з річковим стоком. Крім того, щорічно у його води через аварії та з інших причин потрапляє близько сотні тисяч тонн нафти й нафтопродуктів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Роман Романович
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 травня 2022
Переглядів
1432
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку