Презентація АТЛАНТИЧНИЙ ОКЕАН: НАЙМОЛОДШИЙ І НАЙСОЛОНІШИЙ

Про матеріал
Значення Атлантичного океану важко переоцінити, оскільки він впливає на багато аспектів життя на Землі, включаючи погоду, економіку та навіть культуру різних народів. Вивчення його екосистем, глибин та таємниць продовжує захоплювати вчених і мандрівників, роблячи Атлантичний океан одним із найцікавіших та найважливіших природних об’єктів нашої планети.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атлантичний океан: наймолодший і найсолоніший

Номер слайду 2

Величезний Атлантичний океан, що розділяє Новий і Старий світ, довгий час був нездоланною перепоною для мореплавців. У ньому часто бувають страшні бурі, що представляють небезпеку навіть для сучасних кораблів, що ж говорити про вітрильні судна минулих століть. Та і глибини Атлантики досі не вивчені належним чином, тому що такого роду дослідження є дуже складними.

Номер слайду 3

Значення Атлантичного океану важко переоцінити, оскільки він впливає на багато аспектів життя на Землі, включаючи погоду, економіку та навіть культуру різних народів. Вивчення його екосистем, глибин та таємниць продовжує захоплювати вчених і мандрівників, роблячи Атлантичний океан одним із найцікавіших та найважливіших природних об’єктів нашої планети.

Номер слайду 4

Назва океану походить від імені міфічного континенту — Атлантида, який був розташований, якщо вірити легендам, десь в Атлантичному океані, а той – за іменем Атланта чи Атласа. У грецькій міфології Атлас, син титану Япета і океаніди Асії чи Климени, отримав наказ Зевса в покарання вічно тримати на плечах тягар небес.

Номер слайду 5

Атлантичний океан займає 17% загальної площі нашої планети, а обсяг вод Антарктики становить чверть від усього обсягу Світового океану. Загальний обсяг води в Атлантичному океані приблизно дорівнює обсягу всіх льодів Антарктиди, а площа його – 91 млн кв. км.

Номер слайду 6

Атлантичний океан є другим за розмірами водним басейном нашої планети. Від Північного полярного кола до берегів Антарктиди Атлантичний океан простягається на 16 тис. км. Завдяки своїй витягнутій формі, Атлантичний океан проходить через усі наявні на Землі кліматичні пояси, від Арктики до Антарктиди.

Номер слайду 7

Атлантичний океан значно витягнутий із півночі на південь і має відносно невеликі відстані між східним і західним узбережжями. У північній та південній частинах океан розширюється, а в екваторіальних широтах звужується до 2,9 тис. км. Протилежні береги Атлантичного океану щорічно віддаляються один від одного приблизно на півтора-два сантиметри. Більша частина Атлантичного океану розташована в Західній півкулі обабіч екватора.

Номер слайду 8

Атлантичний океан омиває береги п’яти материків: Євразії, Африки, Північної та Південної Америки, Антарктиди. Берегова лінія океану значно порізана в Північній півкулі, особливо на сході. Тут розташовано багато внутрішніх та окраїнних морів — Балтійське, Північне, Середземне, Чорне, Азовське, а також єдине у світі море без берегів — Саргасове.

Номер слайду 9

На відміну від Тихого океану, в Атлантиці значно менше островів і вони переважно розташовані поблизу материків. Найбільші острови: Великобританія, Ірландія, Ісландія, Куба, Гаїті, Пуерто-Рико, Ньюфаундленд.

Номер слайду 10

Найглибша точка Атлантики – океанічний жолоб Пуерто-Ріко. Глибина западини сягає 8,74 кілометра. При цьому середня глибина океану – 3,74 км. У водах Атлантики неймовірна кількість морських мешканців. Тільки планктону тут понад 245 видів. Приблизно 40% від усього світового видобутку риби посідає Атлантичний океан.

Номер слайду 11

В Атлантичному океані розташована найдовша у світі течія Гольфстрім. А ще в Атлантику впадають 3 найбільші річки у світі – Амазонка, Міссісіпі та Ніл. А от висота припливів у канадській затоці Фанді іноді досягає 18 метрів. Це приблизно дорівнює висоті п’ятиповерхового будинку з високими стелями.

Номер слайду 12

Води Атлантики приховують потужний гірський хребет, який фактично розділяє океанське ложе на дві великі рівнини – найдовша рифтова зона Серединно-Атлантичний хребет. Товщина осадів на дні океану сягає 2 км. Що не дивно. Адже тільки Міссісіпі з Амазонкою щороку виносять до Атлантики близько 1 млрд тон ґрунту. Загалом щорічно в океан потрапляє 1,8 млрд. тон твердих опадів, які осідають на дні.

Номер слайду 13

У Карибському морі утворюються сильні урагани, які шкодять узбережжю Північної Америки. Сезон ураганних вітрів в Америці, починається в червні. Як правило, кожен ураган має своє ім’я. Сезон по ураганності вважається середнім, якщо реєструють близько 11 штормів, які мають ім’я.

Номер слайду 14

В акваторії Атлантичного океану розташоване єдине у світі море, яке не має берегів — Саргасове. Воно обмежене з усіх сторін океанськими течіями. У цьому морі якраз і знаходиться зона Бермудського трикутника. Кораблі та літаки, що перетинають цю зону, зникають таємниче. Вченим досі не вдалося пояснити таємницю цього явища.

Номер слайду 15

Однієї із загадок Атлантики, є міфічна земля — Атлантида. По припущеннях учених, вона існувала в океані, але була знищена наслідком затоплення. У своїх роботах про цю землю писав філософ із прадавньої Греції — Платон. Сучасні вчені дотепер б’ються над цією загадкою. Якщо вчитатися у твір Платона, стає ясно, що філософ описував не стільки реальну землю, скільки розповідав про спосіб організації держави. А сама Атлантида може бути затопленим у результаті катастрофи островом, наприклад на острові Санторін у Середземному морі.

Номер слайду 16

Найпершим європейцем, який насмілився перетнути океан, є вікінг Лейф Ерікссон. За старовинними переказами, він ще в 10 столітті досяг берегів Північної Америки, яку назвав Винландом. Ці перекази підтвердилися — на острові Ньюфаундленд знайдено два поселення норманів, при цьому відстань між ними — 480 кілометрів.

Номер слайду 17

Перший авіапереліт через Атлантику зробив американський пілот в 1927 році. П'ять разів сміливці пробували перетнути Атлантичний океан на зв'язці повітряних куль, але всі вони загинули. Прокладання телеграфного кабелю по дну Атлантичного океану почалося ще у 1847 році, і з усіма ремонтами воно затягнулося на півтора десятка років.

Номер слайду 18

У XX столітті багато компаній змагалися за Блакитну стрічку Атлантики — почесну нагороду, яка вручається суднам, які могли перетнути Атлантичний океан особливо швидко, швидше ніж більшість інших кораблів.

Номер слайду 19

Тут розташована найбільш віддалена від інших населених островів ділянка суші — архіпелаг Трістан-да-Кунья. Архіпелаг входить до складу британської заморської території. Найближчим пунктом, на якому проживають люди, є острів Святої Єлени, який розміщений на відстані двох тисяч кілометрів. На острові Трістан-да-Кунья зареєстровано біля 267 людей, що проживають там на постійній основі.

Номер слайду 20

Світлана МАЄВСЬКА

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
4 березня
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку