Презентація "Атмосферний тиск: причини і наслідки його зміни в тропосфері. Вимірювання атмосферного тиску".

Про матеріал
Матеріали до уроку географії в 6 класі "Атмосферний тиск: причини і наслідки його зміни в тропосфері. Вимірювання атмосферного тиску" у формі презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атмосферний тиск. Причини і наслідки його зміни в тропосфері. Вимірювання атмосферного тиску.

Номер слайду 2

Зміст4 Чому виникає атмосферний тиск1235 Хто першим виміряв атмосферний тиск. Прилади для вимірювання атмосферного тиску. Зміна атмосферного тиску з висотою. Залежність атмосферного тиску від температури повітря. Розподіл атмосферного тиску на Землі67 Задачі

Номер слайду 3

Чому виникає атмосферний тиск. Повітря, як будь-яка речовина, має масу і вагу. Стовп повітря тисне на кожен 1 см² території із силою 1 кг 33 г. На долоню припадає 100 кг ваги повітря, а на доррослу людину – близько 15 т. Ми не відчуваємо такої ваги, тому що нашому організмі є також тиск – внутрішній, і він зрівноважений з атмосферним. Атмосферний тиск – це сила, з якою повітря тисне на одиницю площі земної поверхні, на всі об’єкти і тіла, розташовані на ній.

Номер слайду 4

Хто першим виміряв атмосферний тиск. Торрічеллі наповнив ртуттю скляну трубку завдовжки близько 1 м, запаяну з одного кінця. Щільно закрив відкритий кінець трубки, перевернув її, опустив у чашку з ртуттю і відкрив кінець трубки. Частина ртуті вилилася в чашку, а частина — залишилася у трубці. Висота стовпа ртуті, що залишилася, дорівнювала приблизно 760 мм. Над ртуттю у трубці утворився безповітряний простір. Еванджеліста ТоррічелліІталійський вчений. Запропонував посіб вимірювання атмосферного тиску. Таким чином, атмосферний тиск вимірюється у міліметрах ртутного стовпчика (мм рт. ст.). Нормальний атмосферний тиск на рівні моря, на широті 45° і за температури +4° становить 760 мм рт. ст.

Номер слайду 5

Прилади для вимірювання атмосферного тиску. Якщо до трубки з ртуттю, що використовувалася в досліді Торрічеллі, прикріпити вертикальну шкалу, то вийде найпростіший прилад — ртутний барометр (з грецької барос — тяжкість, метрео — вимірюю). Ртутні барометри найбільш точні прилади, тому ними обладнані метеорологічні станції та перевіряється робота інших видів барометрів. При підвищенні атмосферного тиску коробка стискається, і, навпаки, при зменшенні тиску – розпрямляється. Ці коливання через механізм передаються на стрілку. Більш зручним приладом є барометр – анероїд (з грецької – безрідинний). Його основною частиною є кругла металева коробка. Усередині цієї коробки відкачано повітря та створено сильне розрідження. ртутний барометрбарометр – анероїд

Номер слайду 6

Зміна атмосферного тиску з висотою. Причини: З підняттям зменшується висота стовпа повітря, що тисне на земну поверхню. З висотою зменшується щільність повітря. Атмосферний тиск знижується з висотою. У нижніх шарах тропосфери тиск знижується з підняттям в середньому на 10 мм рт. ст. на кожні 100 м

Номер слайду 7

Нормальний атмосферний тиск на рівні моря становить 760 мм рт. ст. В залежності від висоти над рівнем моря, для кожної місцевості характерний свій нормальний атмосферний тиск. За допомогою барометра можна визначити абсолютну і відносну висоту місцевості.Є спеціальний прилад – барометр-висотомір, у якому, окрім шкали атмосферного тиску, є і шкала висот. Висотомір туристичний

Номер слайду 8

Барометричний висотомір (альтиметр)Висота польоту повітряного судна над земною поверхнею обчислюється як різниця тисків між точкою знаходження приладу і тиском повітря на поверхні, висоту до якої необхідно виміряти. Атмосферний тиск на поверхні повідомляється екіпажу наземними службами. В літальних апаратах встановлений спеціальний прилад – барометричний висотомір (альтиметр)

Номер слайду 9

Залежність атмосферного тиску від температури повітря. При нагріванні об’єм повітря збільшується, воно стає менш щільним і легшим. Через це зменшується і атмосферний тиск. При охолоджені відбуваються зворотні явища. Отже, зі зміною температури повітря безперервно змінюється і тиск. Оскільки нагріте повітря легше за навколишнє, повітряна куля здіймається разом із кошиком, що прикріплений знизу, і може нести пасажирів та вантаж. 

Номер слайду 10

Розподіл атмосферного тиску на ЗемліАтмосферний тиск, як і температура повітря, розподіляється на Землі смугами. Розрізняють пояси низького і високого тиску. Їх утворення пов’язане з нагріванням і переміщенням повітря. Над екватором повітря добре прогрівається, а отже розширюється, стає легшим і піднімається вгору – висхідний рух повітря. Тому там біля поверхні встановлюється пояс низького тиску. Над полюсами температури низькі, холодне повітря щільне і важке. Тому воно опускається – низхідний рух повітря. Тому біля полюсів утворилися пояси високого тиску. Повітря, що піднялося над екватором, розтікається до полюсів. Але на висоті воно охолоджується, стає важчим і опускається на паралелях 30–350 в обох півкулях. Тому на широті тропіків формуються пояси високого тиску. В помірних широтах обох півкуль утворюються пояси низького тиску.

Номер слайду 11

Розв’яжіть задачіВикористовуючи дані, що на малюнку, визначте: Відносну висоту гори. Атмосферний тиск за бортом літака. Температуру повітря біля земної поверхні. Температуру повітря на вершині гори.

Номер слайду 12

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.2
Загальна:
4.1
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Кривоносова Наталя Федорівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Булищенко Ірина Іванівна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  3. Карпевич Леся Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Павлюк Інна Василівна
    Дякую за змістовний методичний матеріал. Здоров'я та наснаги автору.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
15243
Оцінка розробки
4.1 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку