Презентація "Атмосферний тиск. Вимірювання атмосферного тиску. Барометри"

Про матеріал
Дана презентація "Атмосферний тиск. Вимірювання атмосферного тиску. Барометри." може бути використана як шаблон до урока відповідної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АТМОСФЕРНИЙ ТИСК. ВИМІРЮВАННЯ АТМОСФЕРНОГО ТИСКУ. БАРОМЕТРИ

Номер слайду 2

Мета уроку:розкрити природу атмосферного тиску, ознайомити учнів з дослідом Торрічеллі;дослідити залежність тиску від висоти;формувати практичні уміння і навички при розв’язуванні задач, розвивати логічне мислення; розвивати вміння спостерігати і аналізувати фізичні явища; виховувати в учнів спостережливість, кмітливість, організованість.

Номер слайду 3

Чому рідина підіймається за поршнем у циліндр шприца? Хто чи що її туди штовхає?

Номер слайду 4

Дослід 1: Підпалити аркуш паперу, кинути у пляшку, поставити яйце, коли вогонь згасне, яйце просунеться у горлечко пляшки. Чому?

Номер слайду 5

Згадай: Як називають повітряну оболонку Землі?З яких шарів складається атмосфера?Які гази входять до складу атмосфери?

Номер слайду 6

Атмосферний тиск. Атмосферний тиск— тиск, з яким атмосфера діє на земну поверхню і всі предмети, що на ній розташовані. Маса атмосфери приблизно становить

Номер слайду 7

Вимірювання атмосферного тиску

Номер слайду 8

За допомогою досліду Торрічеллі вдалося не тільки підтвердити існування атмосферного тиску, а й встановити його величину. Нормальний атмосферний тиск дорівнює тиску стовпчика ртуті висотою 760 мм. Спостереження показують, що атмосферний тиск у місцевостях, які лежать на рівні моря, в середньому становить 760 мм. рт. ст. Атмосферний тиск, що дорівнює тиску ртутного стовпа заввишки 760 мм рт ст. при температурі 0 С називається нормальним атмосферним тиском. Нормальний атмосферний тиск : Ратм = 133,3 Па * 760 мм рт ст. = 101300 Па 

Номер слайду 9

Прилади для вимірювання атмосферного тиску

Номер слайду 10

Спостерігаючи за барометром, можна легко виявити, що його показники змінюються при зміні погоди. Перед негодою (опадами) атмосферний тиск падає, а перед ясною (сухою) погодою — тиск зростає

Номер слайду 11

Залежність атмосферного тиску від висоти. Атмосферний тиск зменшується при збільшенні висоти над поверхнею Землі. Залежність атмосферного тиску від висоти над поверхнею Землі вперше виявив Блез Паскаль.  Експериментально встановлено, що біля поверхні Землі при невеликих змінах висоти (у кілька сотень метрів) тиск змінюється на 1 мм рт. ст. кожні 11 м висоти.

Номер слайду 12

Самопочуття людини від зміни атмосферного тиску. Вплив атмосферного тиску на самопочуття людини проявляється тільки в разі різких змін погодних умов. Це циклон або антициклон. При цьому не всі люди відчувають цей взаємозв’язок. Здорова людина ніяк не відреагує на змінилися погодні умови і не відчує раптове підвищення або падіння атмосферного тиску. Метеозалежні люди при цьому зіткнуться з нездужанням. Атмосферний тиск впливає на артеріальний тиск . Проявляються симптоми, які асоціюються зі зміною погодних умов: занепад сил і сонливість; головний біль; ломота в кістках; апатія; запаморочення; різкий стрибок артеріального тиску.

Номер слайду 13

Підсумок уроку. Сьогодні я дізнався(дізналась)…Тепер я можу…Було цікаво…Було складно…Я зрозумів (зрозуміла), що…Мене здивувало…

pptx
Додав(-ла)
Поєнко Леся
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 28.Атмосферний тиск і його вимірювання
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
920
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку