Презентація "Атомна енергетика. Електростанції"

Про матеріал

Презентація для учнів 9 класу;) Підготувала М. Мельник.

Сподіваюсь моя робота комусь допоможе).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атомна енергетика. Електростанції. Підготувала учениця 9 класу. Мельник Маргарита

Номер слайду 2

Атомна енергетика – галузь енергетики, що займається одержанням і використанням ядерної енергії. Для одержання ядерної енергії використовують ланцюгову ядерну реакцію ділення ядер ізотопів урану або плутонію. Ядра діляться при влученні в них нейтрона, при цьому утворюються нові нейтрони та уламки поділу, які мають велику кінетичну енергію. У результаті зіткнень осколків з іншими атомами ця кінетична енергія швидко перетворюється на тепло.

Номер слайду 3

Рівненська АЕСХмельницька АЕСПівденно-Українська АЕСЗапорізька АЕСЯкщо подивитися на карту України, то можна побачити, що на даний момент функціонує 4 АЕС, які розташовані на північному заході та південному сході країни.

Номер слайду 4

АЕС України. Рівненська АЕСЕлектростанція, що забезпечує енергією західну частину країни. Потужність, що виробляється даним об’єктом енергетики, становить 20% всієї електроенергії України. Хмельницька АЕСРозташовується біля міста Нетішин на річці Горинь. Спочатку Хмельницька АЕС складалася з двох енергоблоків, але згодом була розширена до 4 блоків.

Номер слайду 5

Південноукраїнська АЕСНа частку південноукраїнської атомної електростанції припадає 10% усієї електроенергії, що виробляється на території країни. Тут також застосовуються реактори ВВЕР-1000. Під час аналізу АЕС термін служби її реакторів було нещодавно продовжено. Але не надовго, згодом вони будуть виведені з експлуатації: 1 блок припинить свою роботу у 2027 році, 2 блок у 2030, а третій перестане працювати у 2034 році. Запорізька АЕСЦя електростанція вважається найбільшою не лише на території України, але також на території Європи. За вироблення 6000 МВт електроенергії відповідають шість реакторів типу ВВЕР-1000. Після часткового призупинення Фукусіми-1, ЗАЕС стала найпотужнішою станцією у світі.

Номер слайду 6

Станом на квітень 2018 року у світі працювало 449 енергоблоків АЕС. Усі вони зосереджені в 45 країнах світу, зокрема: США – 99 блоків АЕС; Франція – 58 блоків АЕС; КНР – 48 блоків АЕС; Японія – 42 діючих, і з них тільки 8 працюють (роботу більшості АЕС було призупинено після Фукусімської аварії); Росія – 37 блоків АЕС; Україна – 15 блоків на чотирьох АЕС. Атомна електростанція (АЕС) – електростанція, в якій атомна (ядерна) енергія перетворюється в електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор. Тепло, яке виділяється в реакторі внаслідок ланцюгової реакції поділу ядер деяких важких елементів, потім так само як і на звичайних теплових електростанціях (ТЕС), перетвориться на електроенергію. На відміну від теплоелектростанцій, що працюють на органічному паливі, АЕС працює на ядерному паливі ( в основному 232 U, 235 U, 239 Pu).

Номер слайду 7

Схема роботи атомної електростанції

Номер слайду 8

Використання енергії атомного ядра. Відкриття ділення важких ядер при захопленні нейтронів, що зробила ХХ століття атомним, додало до запасів енергетичного викопного палива істотний внесок яденого пального. Запаси урану в земній корі оцінюються величезною цифрою – 1014 тонн. Однак основна маса цього багатства перебуває в розсіяному стані – у гранітах, базальтах. У водах світого океану кількість урану досягає 4*109 тонн. Проте багатих родовищ урану, де видобування було б недорогим, відомо порівняно мало. Тому масу ресурсів урану, яку можна добути при сучасній технології і при помірних цінах, оцінюють в 108 тон. Щорічні потреби в урані складають, за сучасними оцінками – 104 тонн природного урану. Отже ці запаси дозволять, як сказав академік О. П. Александров: «сховати Демоклів меч браку палива практично на необмежений час».

Номер слайду 9

Інша важлива проблема сучасного індустріального суспільства – забезпечення збереження природи, чистоти води, повітряного басейну. Відома занепокоєність науковців з приводу «парникового ефекту», що виникає через викиди вуглекислого газу при спалюванні органічного палива, і відповідного глобального потепління клімату на нашій планеті. Та й проблеми загазованості повітряного басейну, «кислих» дощів, отруєння річок наблизилися в багатьох районах до критичної межі. Атомна енергетика не споживає кисню і має мізерну кількість викидів при нормальній експлуатації. Якщо атомна енергетика замінить звичайну, то загрозу виникнення «парникового ефекту» з важкими екологічними наслідками глобального потепління буде усунуто. Надзвичайно важливою обставиною є той факт, що атомна енергетика довела свою економічну доцільність практично в усіх куточках земної кулі. Крім того, навіть при великих масштабах енерговиробництва на АЕС атомна енергетика не створить особливих транспортних проблем, оскільки вимагає незначних транспортних витрат, що звільняє суспільство від тягаря постійних перевезень величезних обсягів органічного палива.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
28 квітня 2022
Переглядів
2361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку