Презентація "Азбука Морзе та електричний телеграф"

Про матеріал
Презентація "Азбука Морзе та електричний телеграф" розповідає про історію створення, відкриття телеграфа.Фізика 8 кл: підручник для загальноосвітніх навчальних закладів. В.Г.Баряхтар, С.О.Довгий, Ф.Я.Божинова. - Харків: видавництво «Ранок», 2016 рік
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Азбука Морзе та електричний телеграф

Номер слайду 2

4 серпня 1837 року Самюель Морзе представив електромагнітний телеграф: апарат перетворював мову в електричні сигнали. Це відкриття швидко перевернуло уявлення про комунікацію в цілому світі. Капела св. Марії в Суб'яко. Самюель Морзе.

Номер слайду 3

На папері, запханому в унікальний апарат, побачили тільки зубчасту лінію. Але винахідник Самюель Морзе пояснив здивованим глядачам в Нью-Йоркському Університеті: загострення відповідають цифрам. Разом вони становили криптографічну комбінацію «214-36-2-58-112-04-01837». Завдяки коду, який розробив Морзе, числа перекладалися так: «Успішне випробування телеграфа серпень 4. 1837». Спроба вдалася: вперше транслювали текст з допомогою електрики.

Номер слайду 4

Самюель Морзе народився 1792 року в американському штаті Массачусетс. Спочатку він не цікавився технікою взагалі, а вивчився на продавця книжок. Потім став шанованим художником. Багато полотен Морзе дотепер можна побачити в поважних музеях. Згодом він став президентом американської Академії дизайну. Кілька разів безуспішно балотувався на посаду мера Нью-Йорка.

Номер слайду 5

Якось Морзе повертався з Європи до США на кораблі, тоді й став випадковим свідком розмови двох пасажирів про електромагнетизм. Вона й наштовхнула Морзе на ідею про телеграф вперше. Він взявся за роботу й вже скоро зупинитися не міг.  У щоденнику він писав: «Щоби зекономити час та закінчити свій винахід, я місяцями жив і їв у майстерні. Продукти купував в магазині, але готував їх сам».

Номер слайду 6

Вільгельм Вебер Карл Фрідріх Гаус Час підганяв, і Морзе знав, що не один він працював над винайденням функціонального телеграфу. Для прикладу, в Німеччині тоді науковці Вільгельм Вебер і Карл Фрідріх Гаус здійснювали аналогічний проект. Зрештою художник Морзе завдяки оригінальному підходові випередив своїх конкурентів і першим представив телеграф. З мольберта, олівця, старих частин годинника й маятника він змайстрував тоді ще громіздкий прилад. Принцип його дії був простим: коли не тече струм, олівець креслить пряму лінію; коли струм поступає, маятник відхиляється й на лінії виникають загострення. Морзе постійно вдосконалював свій апарат. Разом з колегами він розробив названу на його честь азбуку. Так відпала необхідність перекладати криптографічну послідовність цифр, потрібно було лише  відправити дані, що складалися з трьох різних сигналів: короткий, довгий, пауза.

Номер слайду 7

Довго й марно винахідник шукав інвесторів та політичної підтримки для впровадження системи телеграфів. Та в кінці-кінців конгрес США ухвалив будівництво майже 60-кілометрового з’єднання між Балтимором і Вашингтоном. «Що творить Бог?» («What hath God wrought») – такими були перші слова, які винахідник передав телеграфом 1844 року. Потім влада й фірми розширили мережу, апарат Морзе став міжнародним стандартом. Незважаючи на успіх проекту, до самої смерті в Нью-Йорку 1872 року Морзе переживав з приводу майбутнього свого винаходу, та й з приводу власної слави. «Винахіднику не позаздриш. Як тільки успіх його творіння стає неминучим і він здобуває повагу й прибуток, багато людей починають відбирати його славу й стверджувати, що брали участь у створенні винаходу», – писав Самюель Морзе в листі другові. 

Номер слайду 8

Зручне кодування. Основний принцип Морзе в тому, що найбільш часто використовувані букви мають коротші символи: «E», яке з`являється найчастіше в англійській мові, позначається однією «точкою». На відміну від цього «Z», найменш використовувана буква в англійській мові, позначалася набагато складніше «точка-точка-точка (пауза) точка». У 1865 році Міжнародний союз електрозв`язку змінив код з урахуванням частоти використання різних букв в інших мовах. З тих пір були встановлені й інші зміни, але «E», як і раніше, лишилась «точкою», а ось «Z» тепер «тире-тире-крапка-крапка»

Номер слайду 9

Цифри та знаки: Часто для прискорення радіообміну використовуються абревіатури, умовні вирази та спеціальні «Q-коди», наприклад: CQ — викликаю всіх. OM — друже, приятелю. PSE — будь ласка. RX — приймач. TX — передавач. QSL — підтверджую прийом. QRZ? — хто мене викликає?SK — кінець зв'язку55 — дружнє «рукостискання»73 — найкращі побажання88 — любов і поцілунок (жартівливо адресується жінкам-радистам).99 — не бажаю з Вами працювати

Номер слайду 10

Перехід на бездротовий зв`язок. Перша велика зміна відбулася лише через кілька десятиліть після першої демонстрації Морзе. В кінці 19 століття Гульєльмо Марконі винайшов радіотелеграфне обладнання, яке могло передавати азбуку Морзе по радіохвилях, а не по дротах. Судноплавної галузі сподобався цей новий спосіб зв`язку з кораблями в морі. У 1910 році, згідно з американським законодавством, багато пасажирських суден у водах США мали бездротові пристрої для відправки та отримання повідомлень.

Номер слайду 11

Сигнал «SOS»Після того, як Титанік затонув в 1912 році, міжнародна угода вимагала, щоб на кораблях була призначена людина для прослуховування радіосигналів лиха. У тій ж угоді позначили «SOS», як міжнародний сигнал лиха, який легко запам`ятати і передати. Через 83 роки берегова охорона припинила моніторинг сигналів Морзе, а вимога, щоб кораблі стежили за сигналами лиха, було скасовано в 1999 році.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Орієнтовні теми проектів. Теми рефератів і повідомлень. Теми експериментальних досліджень
Додано
23 травня 2020
Переглядів
17257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку