Презентація "Бах-Гуно Аве Марія"

Про матеріал
Презентація містить матеріал щодо історії створення твору Аве Марія Бах-Гуно. Може використовуватися на уроках музичного мистецтва в старших класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Ave Maria" - імпровізація, що стала шедевром класичної музики

Номер слайду 2

«Ave Maria» - найвідоміша католицька молитва до Діви Марії. Назва цієї молитви походить від її початкових слів. Молитву називають також ангельським привітанням, тому що «Аве Марія» - це перша фраза привітання архангела Гавриїла, сказана ним Марії в момент Благовіщення. Існує безліч музичних версій цієї молитви. Серед авторів музики Палестрина, Дворжак, Верді, Ліст, Сен-Санс та інші.

Номер слайду 3

Найбільш відома «Аве Марія» австрійського композитора Франца Шуберта. Але «Аве Марія» авторства Йоганна Себастьяна Баха (1685-1750) та Шарля Гуно (1818-1893) , не зважаючи на те, що менш відома у широких колах, також заворожує з перших нот. До того ж має надзвичайно цікаву історію створення. Два видатних композитора, представники різних музичних епох стали співавторами одного твору. Й. С. Бах (1685-1750)Шарль Гуно (1818-1893)

Номер слайду 4

В 1722 році Й. С. Бах завершує першу частину «Добре темперованого клавіру». Розпочинає цикл творів з 48 прелюдій і фуг прелюдія До мажор. Ніжна і світла музика прелюдії звучить спокійно та умиротворено. Легкі арпеджіо нагадують звучання чарівної арфи. Прелюдія отримала визнання багатьох музикантів.

Номер слайду 5

Пройшло майже сто років. У Франції жив і творив видатний композитор 19 століття Шарль Гуно. Він дуже поважав музику Баха, та часто грав твори німецького композитора. В 1852 році Шарль Гуно був частим гостем П'єра Цимермана - відомого французького піаніста. П. Цимерман

Номер слайду 6

Гуно подобалась донька Циммермана Ганна, на якій він згодом і одружився. Одного разу, розважаючи публіку у вітальні, Шарль імпровізував та додав мелодію до вже відомої прелюдії Баха. Імпровізація всім дуже сподобалася. Майбутній тесть запропонував Гуно записати її на папір.

Номер слайду 7

Гуно назвав цей твір «Роздуми над прелюдією Баха до мажор». П’єса призначалася для виконання скрипкою або віолончеллю та фортепіано. Видана в 1853 році п’єса, швидко стала відомою. Виконувалася на концертах, звучала в салонах і дуже полюбилася публіці. Через деякий час Гуно додав до своєї п’єси слова одного з поетів того часу і виявилось, що мелодія чудово підходить для виконання голосом. За 7 років від появи імпровізації до прелюдії хтось, чиє ім’я залишилось невідомим, запропонував накласти текст молитви «Аве Марія» на «Роздуми». Так в 1859 році вперше прозвучала молитва Аве Марія на музику двох великих композиторів- Й. С. Баха та Шарля Гуно.

Номер слайду 8

Бах-Гуно «Аве Марія для флейти та арфи. Прелюдія Бахаз мелодією Гуно звучить настільки органічно, що неможливо здогадатися, що цей твір був створений різними композиторами, та ще й в настільки різні епохи.

Номер слайду 9

«Аве Марія» у Лейпцигуна найбільшому з фестивалів, присвячених музиці Баха. Bobby MCFerrin виконує голосом прелюдію Баха, а тисячі глядачівспівають мелодію Гуно.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку