Презентація "Бережи природу рідної землі"

Про матеріал

Презентація знайомить дітей із правилами поведінки у природі, вчить їх милуватися природою, бачити її красу, виховує бережливе ставлення до природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Бережи природу рідної землі»Розробила: Желєва О. І.вихователь КЗ «Золотоніська спеціальна школа Черкаської обласної ради»

Номер слайду 2

Добрий день! Сідайте, діти. Домовляймось не шуміти,Руку вчасно підіймати,Чітко, в лад відповідати. Тож гаразд, часу не гаймоІ роботу починаймо.

Номер слайду 3

Діти, подивіться, будь ласка, яка красива природа нашої країни!

Номер слайду 4

Який чудовий зимовий ліс!

Номер слайду 5

Дерева, не тільки милують зір, а й очищають повітря та воду в озері.

Номер слайду 6

А яке красиве квітуче ромашкове поле, квіти якого не тільки прикрашають нашу землю, а й лікують людей…Але природа чекає від нас бережливого ставлення до неї.

Номер слайду 7

Природа нам - як рідний дім,Вона усім - як мати. Щоб лад завжди був в домі тім,Про це нам треба дбати.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чарівна книга «Правила поведінки на природі».

Номер слайду 10

Ліс є домом для дуже багатьох тварин. Також ліс – це завод з виготовлення свіжого повітря. І звичайно, місце відпочинку для людей. Але деякі люди, які відвідують ліс, залишають після себе дуже неприємні спогади.

Номер слайду 11

Дбайте про чистоту природи!Категорично заборонено залишати в лісі упаковки з пластмаси, пластика і жерсті, а також консервні бляшанки та скляні пляшки. Вони вкрай погано діють на природу. Все сміття забирайте з собою. Допускається викинути тільки продукти, але без упаковки, і при цьому закопати їх. Ні в якому разі не бийте скло і не залишайте скляні друзки! Ними можна порізатися, а влітку вони можуть зіграти роль лупи і викликати пожежу.

Номер слайду 12

Бережіть гілки дерев та кущів!Це заважає рослині жити. Не вирізайте на деревах надписи, наприклад, «Тут був я». Це може призвести до всихання дерева, заселення його паразитами. Використовувати можна тільки сухі гілки. Не можна рубати живі дерева і дряпати кору.

Номер слайду 13

Не можна зривати і толочити рослини!Коли зірвати квітку, вона перестає пахнути, швидко зів’яне й загине. Багато людей нехтує цим правилом сьогодні. Це призвело до того, що немало квітів зникло взагалі або на межі зникнення, й тепер ми не можемо милуватися їхньою красою.

Номер слайду 14

Пильнуйте, щоб не було пожару!Вогонь випалює траву, вбиває комах, а якщо він раптом перекинеться на дерева – може виникнути страшна пожежа.

Номер слайду 15

У лісі треба ходити тільки по стежинам і доріжкам. У траві і в лісовій підстилці мешкає багато маленьких тварин, яких можна ненавмисно роздавити. Крім того, від ходьби гинуть рослини.

Номер слайду 16

Поводьте себе в лісі тихо!Галас і гучна музика лякають лісових мешканців, і вони можуть покинути свої житла і загинути.

Номер слайду 17

Бережіть метеликів та інших комах! Метелики – найкрасивіші, найулюбленіші комахи. Вони прикрашають природу, а також запилюють рослини. Від дотиків пальців людини з крилець метеликів опадає пилок, шкодяться тендітні крильця і комахи гинуть.

Номер слайду 18

Не можна руйнувати мурашники. Мурахи – санітари лісу, вони поїдають комах-шкідників. У природі мурахи відіграють важливу роль: розпушують, перемішують і живлять ґрунт, переносять насіння рослин на нові місця.

Номер слайду 19

Не збивайте отруйні гриби в лісі. Гриби не можна збирати самому – лиш з дорослим, який добре знається на тому, які з них можна вживати в їжу. Їстівні гриби не можна рвати з землі, а лиш обережно зрізати, аби не пошкодити грибницю. Отруйні для людини гриби дуже необхідні природі, тому їх не можна топтати, збивати ногами чи палицею. Своєю підземною часткою, грибницею, вони зростаються з корінням дерев, квітів, трав і забезпечують їх водою, мінеральними речовинами. Деякі гриби – то їжа чи ліки для тварин. Також гриби – то санітари лісу, бо допомагають у перегниванні рослинних решток.

Номер слайду 20

Не можна ловити диких тварин і забирати їх додому. Не намагайся ловити диких тварин, птахів та їхніх дитинчат. Якщо випадково натрапиш на їжаченя, зайченятко чи маленьке жовтодзьобе пташеня – не чіпай їх руками, не бери, мов забавку, додому. Дикі тварини у неволі гинуть.

Номер слайду 21

Не треба чіпати пташині гнізда. Потривожені птахи можуть покинути гніздо, а прим’ята трава або зламана гілка зроблять його помітним для хижаків. Не підходь близько до пташиного гнізда, не торкайся його руками, бо птахи-батьки можуть залишити його назавжди.

Номер слайду 22

Не потрібно рвати павутину. Павуки також мають право на життя. Не обривай павутиння на деревах, не вбивай павуків. Вони, як і інші комахи, дуже потрібні природі. Павуки знищують мух, комарів, інших комах, що шкодять людині та її господарству, підтримують рівновагу в природі.

Номер слайду 23

Не можна чіпати змій. Змії, як і всі живі істоти відіграють у природі дуже важливу роль, знищуючи шкідників. Потрібно уникати місць, де змії люблять грітися – старі вирубки, зруйновані хати і колодязі, виступи на скелях.

Номер слайду 24

Мозковий штурм. Завдання кожної людини - берегти природу нашої планети, де вона живе сьогодні, де будуть жити її діти завтра. Діти, як ви вважаєте, що може зробити кожна дитина, щоб зберегти та збагатити нашу природу? Скажіть, будь ласка, чому треба берегти природу, піклуватися про неї?ПАМ’ЯТКАНе ламати гілля дерев. Не зривати квіти, лікарські трави. Не вбивати павуків та не рвати павутиння. Не руйнувати гнізда птахів та мурашники. Не збивати гриби ногами, навіть отруйні. Не ламати гілки та не псувати кору дерев. Не палити вогнище у лісі. Не залишати сміття.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Класному керівникові, Презентації
Інкл
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
625
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку