Презентація "Біолюмінесценція. Використання людиною властивостей "Живого світла"".

Про матеріал
Презентацію "Біолюмінесценція. Використання людиною властивостей "Живого світла"" можна використовувати на уроках біології та інших предметах природничого циклу, під час пояснення явища світіння живих організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біолюмінесценція. Використання людиною властивостей «Живого світла».

Номер слайду 2

Біолюмінесценція - це світло, що утворюється в результаті хімічної реакції, хемілюмінесценції, всередині живого організму. Зараз на Землі налічується більше 1100 видів біолюмінесцентних організмів.

Номер слайду 3

Офіційне вивчення природи біолюмінесценції починається із 1668 року, коли Роберт Бойль, помітив подібність між процесами горіння вугілля і світіння гнилиць. Бойль, використовуючи збудований ним вакуум-насос, продемонстрував, що в обох випадках світіння зникає, якщо видалити повітря.

Номер слайду 4

Біолюмінесценція виконує такі біологічні функції: Приваблення здобичі або партнерів. Комунікація. Попередження або погроза. Відлякування або відволікання. Маскування на тлі природних джерел світла У грибів біолюмінесценція приваблює комах та інших тварин, що розносять спори. У багатьох випадках функція біолюмінесценції в житті окремих організмів з'ясована не до кінця, або взагалі не вивчена.

Номер слайду 5

Біолюмінесценція у бактерій і найпростіших. Здатність випромінювати світло найпростішими відбувається у відповідь на зовнішні подразники. На думку вчених, таким може бути морський прибій або контакт з човнами і дошками для серфінгу

Номер слайду 6

Біолюмінесценція грибів. Цей унікальний феномен спостерігається у різних куточках світу, особливо часто в тропічних лісах та на північних та південних широтах. Це явище властиве близько ста видам грибів порядку Агарикальних, що живуть у помірних та тропічних кліматичних регіонах Землі. Біолюмінесценція у грибів потрібна для приваблювання комах та переносу спор на комахах для розмноження.

Номер слайду 7

Біолюмінесценція у тварин. Явище біолюмінесценції у тварин виконує, перш за все, захисну функцію — слугує для попередження, відлякування та відвернення хижаків. Ще однією з функцій біолюмінесценції тварин є сигнальна для зустрічі самців і самок у шлюбний період. Типовим прикладом є приваблення самців самками жуків-світляків. У багатьох їх видів самки, іноді навіть безкрилі, сидять у траві й подають світлові сигнали самцям, які літають навколо них. Самка відповідає на сигнали свічення самця тільки свого виду цілком певним чином — спалахами певної частоти, кольору, інтенсивності, тривалістю та їх кількістю.

Номер слайду 8

Біолюмінесценція у рослин. Природного явища біолюмінесценції у рослин не спостерігається. Але науковці намагаються створити рослини, які будуть світити , шляхом генної інженерії. Гени було взято з гриба Neonothopanus nambi. Трансгенні рослини, які вийшло виростити, випромінюють світло на всіх стадіях розвитку, не потребуючи зовнішніх субстратів. Нареш­ті, це світло вже видно не­озброєним оком, а те, як сяють рослини, можна зняти навіть на смартфон. На сьогодні у Таїланді створили окремий великий проєкт, де намагаються втілити ідеї освітлення вулиць у вигляді біолюмінесцентних дерев, які замінять вуличні ліхтарі. Випробовуються дерева манго, тика і бірманського винограду.

Номер слайду 9

Використання людиною Явища люмінесценціїЯк і всі інші природні явища, людина навчилася використовувати собі на користь і явище люмінесценції. Люмінофори в наш час широко застосовуються в техніці і в інших областях людської діяльності. Налагоджено промислове виготовлення самих різних люмінесцентних товарів: це світяться фарби різних кольорів, лак, папір, тканини, плівки, шпалери, пластикові вироби, побутова техніка, одяг. Зображення може бути невидимим і проявляти себе, наприклад, тільки при освітленні ультрафіолетовими променями, або світитися в темряві після перебування при природному або штучному освітленні.

Номер слайду 10

Для безпечного пересування темною вулицею знадобиться люмінесцентна стрічка. Це скотч, на який нанесений спеціальний пігмент, що світиться, він перетворює ультрафіолет від сонячних променів і джерел освітлення в випромінювання певного діапазону. Клейка стрічка, що світиться, є багаторазовим джерелом бляклого, стабільного світла. Також такі стрічки використовують для виготовлення нашийників для тварин, щоб під час вечірньої прогулянки можна було б слідкувати за своїм улюбленцем. Альтернативу їм, на сьогодні, складають LED нашийники.

Номер слайду 11

Отже, є величезна кількість бактерій, грибів , тварин та інших організмів, що маніпулюють світлом для своїх потреб. Проте, світіння не завжди має якесь практичне застосування та полегшує життя істоти. Інколи воно є лише побічним продуктом інших важливих процесів в організмі та не має практичного застосування. Хіба що це просто красиво!

pptx
Додано
22 квітня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку