Презентація "Біосфера"

Про матеріал
Презентація з географії 6 класу допоможе вчителю та учням провести уроки на тему «Біосфера».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосфера

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Біосфера почала формуватися із зародженням життя на Землі — близько 3,5 млрд років тому. Першими примітивними істотами були бактерії. Вони виникли у мілководних водоймах в умовах теплого і вологого клімату. Значно пізніше з’явилися водорості — перші рослини на Землі. Минули мільйони років, відколи в давніх морях зародилися перші тварини. Звідти життя поширилося і на суходіл. 

Номер слайду 4

Нині в біосфері налічують близько 3 млн видів організмів. Вони дуже різноманітні. Ви знаєте рослини: водорості, трави, кущі, дерева. Вам відомі тварини: черви, молюски, павуки, комахи, риби, раки, жаби, змії, птахи, звірі. Крім них, існує багато видів бактерій, яких не просто розгледіти навіть у мікроскоп. Окремо розрізняють групу — гриби* Усі організми, усі форми життя є складовими біосфери.

Номер слайду 5

Нині існує кілька теорій виникнення життя. Теорія божественна: з неживого живе створив Бог: «Вірою ми розуміємо, що віки словом Божим влаштовані». Теорія космічна: життя завжди існувало в космосі, подібно до насіння рослин, і як тільки в якому-небудь місці Всесвіту виникають сприятливі умови, це «насіння життя» там проростає. Занести його на Землю могли метеорити, і воно поширилось, як епідемія. Є також думка, що, можливо, життя на Землі — експеримент інопланетян. Теорія еволюційна, неживе перетворилося наживе в результаті змін (еволюції).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Ідеї про розвиток біосфери. Значний внесок у наукове вчення про біосферу зробив український учений зі світовим ім’ям Володимир Вернадський. Він збагатив науку ідеями про подальший розвиток біосфери, пов’язаний з виникненням і діяльністю у ній людства, яке дедалі більше А впливає на всі оболонки Землі.

Номер слайду 8

ПОШИРЕННЯ РОСЛИННОСТІ І ТВАРИННОГО СВІТУ. Сукупність усіх рослин на планеті або в певній місцевості називають рослинністю (рослинним покривом). Різноманітні рослинні угруповання (ліси, луки, степи та ін.) — поєднання різних рослин на певній ділянці — пов’язані з усіма зовнішніми умовами існування. 

Номер слайду 9

Тваринний світ — це різні угруповання тварин. У біосфері тварини різноманітніші — їх 1,5 млн видів, натомість рослин лише 0,5 млн. Це пояснюється тим, що на відмінну від рослин, тварини можуть пересуватися. Це дає їм більше можливостей для пристосування, тобто для виникнення різних видів.

Номер слайду 10

У природі кожна рослина і тварина пристосовані до певного середовища. Наприклад, у лісах тварини живуть серед, густої деревної рослинності, у них краще розвинутий слух, ніж зір, тому що в лісі менша видимість. У степах, де панує трав’яна рослинність, на відкритих просторах у тварин добре розвинутий зір, там переважають травоїдні та комахоїдні види. Поширення організмів на Землі дуже нерівномірне. Воно залежить від кліматичних умов, які змінюються від екватора до полюсів. У цьому ж напрямку зменшується кількість видів рослин і тварин 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Богині Флора і Фауна. Стародавні римляни називали Флорою богиню рослин і квітів, а Фауну вважали покровителькою тварин. Нині флорою біологи називають сукупність всіх видів рослин, що населяють певну територію, а фауною — відповідно сукупність тварин.       

Номер слайду 14

Нині людина за впливом на біосферу перевершила всі природні стихії. Рослинний покрив постійно потерпає від господарської діяльності людини. Степи повсюдно розорані під сільськогосподарські угіддя. Надмірне збільшення поголів’я худоби призводить до знищення трав'яного покриву. Для розширення ділянок під угіддя вирубують ліси. Крім того, дерева рубають заради деревини, яку використовують у будівництві й промисловості. Як наслідок — виникають пустельні райони. Винищуючи рослинність, людина знищує середовище існування багатьох видів тварин. Щоб зберегти рослинність і тваринний світ у природному стані, створюють природоохоронні території (заповідники, заказники, національні парки).

Номер слайду 15

Д/з опрацювати параграф 54. записати висновки. Виконати завдання письмово стр.216 пит. 5

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
2 травня 2023
Переглядів
348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку