Презентація:"Боротьба за зміцнення демократії в країнах Заходу

Про матеріал
В різних державах проживає значна кількість груп людей із властивими їм мовними, релігійними, етнічними особливостями, які прагнуть їх зберегти, а тому потребують спеціального юридичного захисту. Молодіжний рух другої половини 60-х рр спричинив гостру політичну кризу в багатьох західних державах, а з іншого, став результатом і проявом глибокої кризи основних соціальних (світоглядних, культурних, освітньо-виховних тощо) цінностей суспільства. Його лідери та активісти прагнули змінити суспільство, починаючи від головних засад західної цивілізації та культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всесвітня історія 11 клас. Боротьба за зміцнення демократії в країнах Заходу

Номер слайду 2

 Захист прав конфесійних, мовних і сексуальних меншин. Ліга Націй ініціювала ухвалення низки міжнародних договорів щодо національних меншин. Міжнародне право визнає за особами, які належать до національних, етнічних, релігійних, мовних меншин, усі загальновизнані громадянські, політичні, економічні, соціальні та культурні права людини . Після Другої світової війни перевагу було віддано захисту особистих прав людини. Це дає можливість захистити права індивідів, так і права груп, до яких вони входять.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Деякі документи, що захищають права меншин1 лютого 1998р. Рамкова конвенція про захист національних меншин (Рада Європи)1 березня 1998р. (набула чинності)Європейська хартія регіональних мов або мов меншин(Рада Європи) (1992) Метою Хартії, забезпечення вживання регіональних мов або мов меншин у сфері освіти й у засобах масової інформації, у судах та адміністративних установах, в економічному, соціальному житті та культурній діяльності. Порушники цього та інших міжнародних документів стосовно захисту мов можуть бути притягнуті до суду.

Номер слайду 5

Справа «Кіпр проти Туреччини»Справа «Кіпр проти Туреччини» була обумовлена закриттям єдиної середньої школи, яка забезпечувала отримання середньої освіти грецькою мовою в північній частині Кіпру. Це було заперечення основного права на освіту, оскільки для переходу до наступного рівня отримання освіти учні не мали достатніх знань турецької мови.

Номер слайду 6

Права сексуальних меншин2011р. – Рада з прав людини ООН ухвалило резолюцію, яка забороняє дискримінацію представників сексуальних меншин.(72 або 80) В Індії, Лівії, Єгипті, гомосексуальність є незаконною і карається тюремним ув’язнення, а в 13 країнах- смертною карою.2013р. – ЄС ухвалили директиву про захист прав секс-меншин. 2015р. – США в 2015 р. запровадили посаду омбудсмена з прав сексуальних меншин, а Верховний Суд США узаконив одностатеві шлюби на території всіх штатів, було визнано право гомосексуальної сім’ї на всиновлення.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Молодіжні виступи кінця 1960-х рр. Рух хіпі. Молодіжний рух другої половини 60-х рр., спричинив гостру політичну кризу в багатьох західних державах, а з іншого, став результатом і проявом глибокої кризи. Його лідери прагнули змінити суспільство. Вони пропонували суспільству новий тип молодої людини з особливими молодіжною ідеологією та світоглядом, специфічним стилем життя, поведінкою, зовнішнім виглядом .

Номер слайду 9

«Червоний травень» 1968р. (Франція)«Червоний травень» 1968 р. Приводом у Франції 1968 р. стало закриття університету Нантер 2 травня. 3 травня студенти-активісти Сорбонни (Париж) вийшли на демонстрацію, яка й стала початком «червоного травня». У відповідь ректор Сорбонни скасував заняття в університеті і викликав поліцію. Відбулася бійка між студентами й поліцейськими, які застосували кийки і гранати зі сльозогінним газом, пакували демонстрантів у машини. У результаті було затримано 596 осіб, сотні поранені. 4 травня закрили Сорбонну.

Номер слайду 10

10-11 травня 1968р. – «Ніч барикад» Барикадні бої між студентами та поліцейськими. Студентській демонстрації перегородили дорогу поліцейські. Почали з’являтися барикади (близько 60). Студентів підтримали робітники і службовці Парижа. 13 травня відбувся 24-годинний страйк ( 10 млн. робітників). Демонстрація відбулася в Парижі, після якої студентство захопило Сорбонну. В Ліоні на вулиці вийшло 60 тисяч, у Марселі - 50, також студентами було захоплено Страсбурзький університет.

Номер слайду 11

Результатом «червоного травня» стало прийняття «Закону про вищу освіту», «Закону про орієнтацію. Студенти отримали дозвіл на політичну діяльність та самоврядування на території університетів і студентських містечок, зросла участь студентів у самоврядуванні, і підвищився соціального статусу студента. Згадки про «червоний травень» часто трапляються в мистецтві, більше в кінематографі та літературі.

Номер слайду 12

Молодіжний рух. - хіпі Виник у США в Сан-Франциско . В основі ідеології хіпі лежить філософське вчення, пов’язане з «рухом Ісуса». Вони дотримуються пацифістських поглядів сповідують ідею «непротивлення злу насильством», схильні до творчості. Основна форма проведення дозвілля - тусовки з дискусіями, полемікою й музичним супроводом., уживанням алкоголю і наркотиків. Хіпі нерідко тікають з рідної домівки, подорожуючи практично без коштів для існування. Відома любов хіпі до квітів і до ходіння босоніж - «діти квітів»)..

Номер слайду 13

Зовнішній вигляд хіпі : довге скуйовджене волосся, джинси або джинсова куртка, іноді балахон, на шиї - «ксивник» (невелика шкіряна сумочка, прикрашена бісером або вишивкою). На руках - саморобні браслети такі атрибути, як рюкзак і три-чотири кільця у вухах, рідше в носі (пірсинг). Цей рух справив вплив на внутрішню і зовнішню політику США. Зокрема уряд ухвалив декілька антидискримінаційних законів і почав процес припинення війни у В’єтнамі.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Опрацювати § 6 . Підготувати повідомлення на тему: «Молодіжні рухи в др. пол. ХХ поч. ХХІ ст., як способи зміцнення та розвитку демократії»

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Ладиченко Т.В.)
Додано
4 листопада 2022
Переглядів
1276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку