Презентація "Будова квітки"

Про матеріал
Матеріал допоможе учням вивчити морфологію (будову) квітки, розкрити її значення складових частин, розвивати вміння розрізняти квітки за наявністю складових частин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУДОВА КВІТКИ

Номер слайду 2

Квiтка — це орган генеративний статевого розмноження, який являє собою видозмiнений i вкорочений пагiн. Вони відрізняються формою, розмірами,забарвленням тощо.

Номер слайду 3

Будова квітки

Номер слайду 4

Квітка складається з:квітконіжкиквітколожа оцвітинитичинок маточки. Деякі із цих елементів можуть бути відсутні.

Номер слайду 5

Квітка кріпиться до пагона за допомогою квітконіжки – своєрідного вкороченого стебла. Якщо квітконіжки немає, квітка називається сидячою.

Номер слайду 6

Усі елементи квітки розташовані на квітколожі У квітки наявна оцвітина (покрив квітки), яка складається з чашечки – сукупності чашолистків та віночка – сукупності пелюсток. 

Номер слайду 7

ОЦВІТИНАПОДВІЙНА АБО СКЛАДНАПРОСТАЧашечка та віночок різніза формою і забарвленням. Чашечка та віночок однаковіза формою та забарвленням. Шипшина. Тюльпани, лілея

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У квітці наявна сукупність тичинок – андроцей У них утворюються пилкові зерна. У квітці також наявний гінецей  – це сукупність плодолистків. Плодолистки формують маточку, у якій утворюється насінний зачаток. Головні частини квітки - тичинки й маточки. Тичинки розміщуються по внутрішньому краю оцвітини. їхня кількість у квітці коливається від однієї (у канни) до кількох сотень (у мімози). Кожна тичинка утворена тичинковою ниткою та пиляком. Пиляк - верхня розширена частина тичинки, де розташовані пилкові гнізда. Там формуються пилкові зерна, які містять чоловічі статеві клітини, - спермії. Вони забезпечують процеси запліднення. Сукупність пилкових зерен має назву пилок.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Маточка утворена одним чи кількома зрослими листочками - плодолистками. Маточок у різних видів рослин буває від однієї, як у яблуні, до кількох десятків, як у суниць і жовтцю. У маточки розрізняють нижню розширену частину - зав’язь, де містяться насінні зачатки; середню видовжену - стовпчик (є не в усіх квіток) та верхню – приймочку. У кожному насінному зачатку формується зародковий мішок, де міститься жіноча статева клітина -яйцеклітина - та центральна клітина. Насінні зачатки вкриті покривами, які на його верхівці не зростаються і залишають отвір - пилковхід. Крізь нього в багатьох рослин проростає пилкова трубка. З насінного зачатка після запліднення зазвичай розвивається насінина, а із стінок зав’язі - стінка плода. Шкірка, яка утворюється з покривів насінного зачатка, захищає розташовані всередині насінини зародок та запас поживних речовин. Насінина разом із стінкою плода утворює плід. Плід може містити одну, кілька або багато насінин.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Не в усіх рослин квітки одночасно мають тичинки й маточки. У деяких видів рослин тичинки розташовані в одних, а маточки в інших квітках. Такі квітки відповідно називають тичинковими (чоловічими) та маточковими (жіночими). Квітки, що мають лише тичинки або лише маточки, називають одностатевими, на відміну від двостатевих, які мають і тичинки, і маточку . У деяких рослин (наприклад, у соняшнику, волошки) частина квіток не має ні тичинок, ні маточок, тому їх називають нестатевими, або стерильними. Вони яскраво забарвлені і цим приваблюють комах-запилювачів до розташованих поруч квіток з тичинками та маточками.

Номер слайду 14

Є види рослин, у яких чоловічі та жіночі квітки розміщені на одній особині, їх називають однодомними (наприклад, огірки, кукурудза, дуб). Якщо ж тичинкові та маточкові квітки містяться на різних особинах (чоловічих і жіночих), то такі рослини мають назву дводомні (наприклад, верба, тополя, обліпиха, коноплі)

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Погоріла Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2019
Переглядів
12858
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку