Презентація "Чорнобиль. Трагедія. Пам'ять "

Про матеріал
МЕТА. Поглибити знання учнів про аварію на Чорнобильській АЄС; визначити негативний вплив аварії на стан навколишнього середовище та здоров’я населення; розвивати вміння школярів аналізувати й узагальнювати навчальну інформацію; виховувати особисту стурбованість кожного за все, що відбувається навколо; вчити сприймати чужу біду, чужий біль, як свої власні; сприяти розширенню екологічного кругозору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорнобиль. Трагедія. Пам'ять

Номер слайду 2

Чорно́бильська катастро́фа — екологічна катастрофа, що була спричинена руйнуванням 26 квітня 1986 року четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (у той час — Української РСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Номер слайду 3

Аварія. Фотографія території довкола Чорнобильської АЕС зі станції «Мир», 27 квітня 1997

Номер слайду 4

Причини аваріїреактор був неправильно спроектований і небезпечний; персонал не був проінформований про небезпеки; персонал допустив ряд помилок і неумисно порушив існуючі інструкції, частково через відсутність інформації про небезпеки реактора; відключення захисту або не вплинуло на розвиток аварії, або не суперечило нормативним документам.

Номер слайду 5

Поширення радіаціїПісля аварії утворилася радіоактивна хмара, яка дуже швидко накрила територію колишнього Радянського Союзу та прилеглі території

Номер слайду 6

Евакуація населення. Покинутий будинок в 30-кілометровій зоні

Номер слайду 7

Ліквідація наслідків аваріїЗначок ліквідатора

Номер слайду 8

Забруднення довкілля. Карта радіоактивного забруднення ізотопом цезію-137:  

Номер слайду 9

Процентне співвідношення забруднення, що створюється різними ізотопами через деякий час після аварії

Номер слайду 10

Інтенсивність зовнішнього гама-випромінювання поблизу ЧАЕС

Номер слайду 11

Забрудненню піддалося більше 200 000 км2, приблизно 70 % — на території Білорусі, Росії і України. Радіоактивні речовини поширювалися у вигляді аерозолів, які поступово осідали на поверхню землі.

Номер слайду 12

У 1988 році на території, що піддалася забрудненню, був створений радіаційно-екологічний заповідник

Номер слайду 13

Вплив аварії на здоров’я людейҐрінпіс і міжнародна організація «Лікарі проти ядерної війни» стверджують[28], що в результаті аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч чоловік, в Європі зафіксовано 10 000 випадків вроджених патологій в новонароджених, 10 000 випадків раку щитовидної залози і очікується ще 50 тисяч. За даними організації Союз «Чорнобиль», з 600 000 ліквідаторів 10 % померло і 165 000 стало інвалідами.

Номер слайду 14

Дози опромінення. Рівень радіації в деяких місцях після аварії був на рівні 5.6 Р/сек, тобто близько 20 000 Р/год. Смертельною вважається доза, яка дорівнює 500 Рентген за 5 годин. Тобто в деяких місцях незахищені працівники могли отримати смертельну дозу радіації за декілька хвилин.

Номер слайду 15

Онкологічні захворювання. Щитовидна залоза — один з органів, найбільш схильних до ризику виникнення раку в результаті радіоактивного забруднення, оскільки вона накопичує йод-131 Деякі дослідження вказують на збільшення числа випадків лейкемії і інших видів раку (окрім лейкемії і раку щитовидної залози) як у ліквідаторів, так і у жителів забруднених районів. ; особливо високий ризик для дітей.

Номер слайду 16

Спадкові хвороби. Кількість дітей з синдромом Дауна, що народилися в Білорусії в 80-х —90-х роках. Зверніть увагу на пік частоти появи захворювання в січні 1987 року

Номер слайду 17

Подальша доля АЕСПісля аварії на четвертому енергоблоці робота електростанції була припинена через небезпечну радіаційну обстановку. Проте вже в жовтні 1986 року, після масштабних робіт по дезактивації території і споруди «саркофага», перший та другий енергоблоки були знов введені в дію, у грудні 1987 року відновлена робота третього.

Номер слайду 18

Знаки з перекресленими назвами міст і сіл, населення яких було відселено. Пам'ятник жертвам Чорнобиля, Київ. У 1991 році на другому енергоблоці спалахнула пожежа, і в жовтні цього ж року реактор був повністю виведений з експлуатації.

Номер слайду 19

Музеї, пам’ятники, меморіали. Пам'ятний знак феодосійцям-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, Феодосія. Пам'ятна монета НБУ до 10-річчя аварії на станції

Номер слайду 20

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пусєва Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кіяшко Любовь
    Дякую за гарну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лобач Віталіна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 грудня 2021
Переглядів
19903
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку