Презентація "Цікаве про Україну"

Про матеріал
У пропонованому матеріалі зібрані цікавини про Україну. Матеріал може бути використаний як на уроках, так і на позакласних чи виховних заходах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неймовірні факти про Україну, які мало хто знає Державний навчальний заклад “Запорізьке вище професійне училище “Моторобудівник” 2019 рік Творчий проект учасників дискусійного клубу “Молодь і політика” Керівник проекту: Кириченко Віктор Анатолійович, викладач історії, керівник клубу

Номер слайду 2

Най… най… най… у світі АН-225 “Мрія” Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак із найбільшою у світі вантажопідйомністю — Ан-225 “Мрія”. Спочатку він проектувався для транспортування космічних кораблів. Наразі «Мрія» виконує комерційні вантажні перевезення. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 3

Най… най… най… у світі Конституція Пилипа Орлика Автор однієї з перших в світі Конституцій – український політичний і громадський діяч Пилип Орлик. 5 квітня 1710 р. його обрали гетьманом Запорізького війська. У цей же день Пилип Орлик оголосив “Конституцію прав і свобод війська Запорізького”. У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі — тільки в 1791 року. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 4

Най… най… най… у світі Бджільництво Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг). Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 5

Най… най… най… у світі Острозька академія Острозька академія — перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, найстаріша українська науково-освітня установа. У 1576 році князь Острозький Костянтин-Василь заснував слов’яно-греко-латинську академію в Острозі. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 6

Най… най… най… у світі Гасова лампа Перша гасова лампа винайдена у м. Львові працівниками аптеки “Під золотою зіркою” Ігнатієм Лукасевичем та Яном Зехом у 1853 року. Того ж року у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція при освітленні гасовою лампою. Згодом гасова лампа була представлена на міжнародній виставці в Мюнхені, винахід був відзначений там спеціальною грамотою. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 7

Най… най… най… у світі Новаторська повітряна куля У 1784 р. у Львові була запущена повітряна куля з автоматичною горілкою на рідкому паливі для підігріву повітря у балоні. Це сталося всього через 9 місяців після польотів кулі братів Монгольф’є, паливом для якої слугувала солома. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 8

Най… най… най… у світі Електричний фонавтограф Перший у світі електричний фонавтограф — прилад для вивчення звукових коливань графічним способом сконструював у 1876 р. студент Харківського університету Микола Пильчиков. Фонограф Едісона був механічним і винайденим пізніше, у 1877 році. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 9

Най… най… най… у світі Найглибша підземна станція Станція метро “Арсенальна” у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля “Арсенальної” є таємні схованки для політичної верхівки. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 10

Най… най… най… у світі Найдовший музичний інструмент Українська трембіта — найдовший духовий музичний інструмент у світі. Довжина трембіти іноді сягає 10 м, а її мелодію чути на відстань до 10 км. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 11

Най… най… най… у світі Найбільший у світі келих Українці зробили найбільший у світі келих для шампанського об’ємом в 56,25 л. Як пити шампанське з такого келиха, поки незрозуміло, але це ще один офіційний світовий рекорд Гіннесса від українців. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 12

Най… най… най… у світі Найгарніша вулиця Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але в той же час одна з найширших і найгарніших – Хрещатик у Києві. Її довжина всього 1225 м. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 13

Най… най… най… у світі Найменша у світі книжечка Найменшою у світі книжкою є Кобзар Шевченка. ЇЇ розмір 0,6 мм. Має 12 сторінок з віршами Т.Шевченка і малюнками. Зшита павутинкою, обкладинку виготовлено з пелюстки безсмертника. Шедевр виготовив майстер мікромініатюр Микола Сядристий. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 14

Най… най… най… у світі Найменші у світі шахи Шахівниця з фігурками розмішена на голівці шпильки. Шедевр виготовив майстер мікромініатюр Микола Сядристий. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 15

Най… най… най… у світі Найменша у світі скрипка Найменшу у світі скрипку виготовив майстер мікромініатюр Микола Сядристий. Її довжина складає 3,45 мм. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 16

Най… най… най… у світі Найменший у світі корабель Довжина фрегата 3,5 мм, товщина оснастки 0,003 мм (що у поперечному зрізі в 400 разів тонше людської волосини). Модель складається з 337 деталей. В цій роботі продемонстровано різноманітні методи обробки матеріалу, а також здійснено об’ємний монтаж, рівень якого недосяжний для сучасних технічних засобів. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 17

Най… най… най… у світі Перше в історії науки фото внутрішньої структури атома У 2009 р. вчені Харківського фізико-технічного інституту вперше в історії науки сфотографували внутрішню структуру атома. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 18

Унікальні факти про Україну Запаси марганцю В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 млрд т, або близько 11% від усього світового запасу. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 19

Унікальні факти про Україну Географічний центр Європи В Україні, біля містечка Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 20

Унікальні факти про Україну Найстаріше дерево України Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 21

Унікальні факти про Україну Шлях “із варяг у греки” Територією України пролягав один з найбільших історичних транспортних шляхів — “шлях із варяг у греки” — система річкових шляхів і волоків між ними завдовжки 3 тис. км, що пов’язувала північні землі Давньої Русі з південними руськими землями та Балтійське море з Чорним. Протягом усієї давньої історії Україна-Русь виступала мостом між світами Східної Європи і Давнім Сходом, Європою античною, візантійською і латинською. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 22

Унікальні факти про Україну Державний Гімн Державний Гімн України складається всього з шести рядків (чотири у віршах і дві в приспіві). Решта рядків вірша П.Чубинського, надрукованого у 1863 р. у львівському журналі “Мета”, вважаються політично некоректними. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 23

Унікальні факти про Україну Українська мова На конкурсі краси мов в Парижі в 1934 році українська мова зайняв третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняв друге місце, після італійської. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 24

Унікальні факти про Україну Українська мова Більшість українських слів починаються з літери “п” Найчастіше використовувана буква алфавіту – “о”. Букви “ф” та “г” використовуються найрідше. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 25

Унікальні факти про Україну Український чорнозем На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні грунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час нацистської окупації України окупанти вивозили чорнозем до німеччини ешелонами. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 26

Унікальні факти про Україну Стародавній Київ До майже повного руйнування у 1240 році монголо-татарами Київ був одним з найбільших міст Європи, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Населення міста складало близько 50 000 жителів. Щоб відновити такі демографічі показники, місту знадобилося близько 600 років. Цілком можливо, якби не тодішнє руйнування, Київ міг бути фактично найрозвинутішим та найбільшим містом Європи тривалий час. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 27

Унікальні факти про Україну “Співучі піски” В Україні поблизу Нікополя, на косі біля р. Лапінки, на одному з рукавів Дніпра можна побачити, а точніше почути явище, що рідко зустрічається у світі, — співучі піски. «Спів» цих, мабуть, найдивніших пісків чути після дощу, коли верхній шар злипається і утворює крихку кірку. Крокуючи нею, можна почути звуки, подібні до свисту повітря, випущеного з автомобільної камери. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 28

Унікальні факти про Україну Українська любов Бальзака В містечку Бердичів (Житомирська область) в костелі Святої Варвари 14 березня 1850 р. місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. У цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, який крім написання музики також керував роботами з реставрації тамтешнього органу. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 29

Унікальні факти про Україну Пустеля в Україні Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні. Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилася порівняно недавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнилися піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 30

Унікальні факти про Україну Найкрутіший українець Українець Микола Сядристий хоч і не шульга, але підкував блоху та зробив ще величезну кількість неймовірних витворів мистецтва. Творчість цього майстра затвердила у світі появу нового поняття – «мікромініатюра», якого раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках. Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти, залишаючи незабутнє враження серед глядачів різних країн світу. Найбільш повно його твори представлені в Московському політехнічному музеї, у постійній експозиції мікромініатюр в Києво-Печерському заповіднику і в Музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра. Волосина просвердлена по довжині та відполірована зверху і всередині до прозорості. У середину волосини вставлено виготовлену гілочку троянди, товщина якої 0,05 мм. Керівник проекту Кириченко В.А.

Номер слайду 31

Унікальні факти про Україну Унікальне чудо світу Британські вчені знайшли на дні Чорного моря єдину в світовому океані підводну річку. Це відкриття зробили вчені з університету англійського м. Лідс, які проводили тут наукові дослідження. З’ясувалося, що довжина річки становить 37 морських миль, ширина – більше півмилі, а швидкість течії води – 4 милі на годину (близько 7,5 км/г). Було також відзначено, що річка переносить колосальні обсяги води – 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то, посідала б шосте місце в світі за цим показником. Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря. Таким чином, вода в річці відрізняється високою концентрацією солі. Керівник проекту Кириченко В.А.

ppt
Додано
20 листопада 2020
Переглядів
857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку