Презентація "Цікаві місця для проведення подорожей та екскурсій рідни краєм""

Про матеріал
Познайомити вихованців із цікавими місцями, які є в нашому районі: куди вони зможуть подорожувати під час практичних занять, і куди зможуть зводити своїх знайомих з інших регіонів – показати свій Рідний край. Ці місця зарекомендували популярними туристичними об’єктами, адже наше місто вже давно розглядається як один із центрів туризму, особливо – промислового.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАНЯТТЯ: Гурток: “Юні туристи-краєзнавці”Керівник гуртка: Гонтова Ольга Анатоліївна. ТЕМА ЗАНЯТТЯ: “ Цікаві місця для проведення подорожей та екскурсій рідним краєм ”. Мета: ознайомити вихованців з цікавими місцями, до яких можна здійснювати краєзнавчі експедиції, екскурсії, походи вихідного дня. Розвивати інтерес до вивчення рідного краю, здорового способу життя, виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища під час мандрівок та походів.

Номер слайду 2

Наприкінці ХІХ ст. вздовж Криворізького залізорудного басейну спалахує справжня «залізна лихоманка», яка охопила всю його територію з півночі на південь і знайшла відображення в подальшому, вже за радянських часів. З’являлась велика кількість видобувних підприємств, і вони не могли після себе не лишити змін у природі. На шахтах, які відпрацьовували свої поклади і закривались, здійснювали обвалення залишених «стель» між камерами видобутку руди. В результаті створювались великі зони зрушення, часто з проваллями на 100 і більше метрів углиб. Цей процес продовжувався до середини 1980-их років і по ньому залишилось безліч таких проваль, які вражають своїми розмірами і сьогодні. Та варто розуміти, що такі місця несуть в собі потенційну небезпеку, і відвідувати їх можна лише у супроводі досвідченого гіда, який добре знає місцевість, будову і розташування пластів залізорудного басейну. Шахтні провалля колишнього рудника ім. Рози Люксембург – індустріальні оазиси буйної рослинності серед степу

Номер слайду 3

Ландшафтний заказник «Балка північна Червона» Це місце згодиться не тільки для екскурсій, але й для наукових експедицій і навіть походів вихідного дня, а також спортивно-туристичних тренувань. Балка є однією з найбільших приток річки Саксагань, і був би струмок на її дні трохи довшим, вона і сама б звалась річкою, та зробило її знаменитою навіть не це. Справа в тому, що близько 300-400 млн. років тому тут впав метеорит і своїм ударом та температурою змінив будову і склад земної поверхні. З плином геологічних епох це місце зовсім покрилося осадовим шаром, та з’явився водотік, який тривалий час прокладав собі русло і зрештою створив балку, вздовж бортів якої вийшли на поверхню ті самі гірські породи, які колись зазнали удару метеорита. Тому це місце притягує до себе геологів, і тут створено ландшафтний заказник. Тут проростають різні види рослин, виходять на поверхню скелі, а з часів «залізної лихоманки» взагалі залишився історичний об’єкт – опори моста залізничної гілки, яка сполучала рудник Колачевського із Єкатерининською залізницею. Зараз там влаштовано скеледром під відкритим небом, на якому можна приємно поєднувати спортивно-туристичне тренування зі знаходженням у природному, мальовничому місці. Ландшафтний заказник «Балка Північна Червона». Цікава у геологічному, ботанічному та історичному сенсах. Тут можна проводити як екскурсії, так і наукові експедиції, спортивно-туристичні тренування і навіть походи вихідного дня

Номер слайду 4

Якщо дійти до пониззя балки, то по лівий її бік буде розташоване колишнє село Новопавліка, що зараз увійшло до складу Кривого Рогу, а на її околиці – колишній маєток поміщика Харіна, добре збережений до сьогодні. Маєток мав значний господарський комплекс з будівлею економії, стайнею, електростанцією з млином, кам’яним мостом через річку Саксагань і навіть мавпятником. Всі ці будівлі в різній мірі збереження, але дійшли до сьогодні. В будівлях можна вбачати використання бутового каменю – граніту та цегли власного виробництва, на якій ставилося клеймо «И. Х.», що означало «Іван Харін». Багато будівель маєтку поміщика Харіна непогано збереглися до цього часу. Будівля колишньої електростанції

Номер слайду 5

Поруч з маєтком розкинувся парк, який свого часу називався Харінським, а зараз – парк Веселі Терни. Парк розташовується по обидва береги Саксагані, що тут має багато заворотів русла і цією ж річкою поділений на стару і нову частини. Стара частина парку більш зберегла свій першочерговий облік, хоча зараз складно про це говорити, оскільки парк вже скоріше нагадує просто стару садибу, зі столітніми дубами, колишніми алеями, мальовничими берегами річки… Саме така не окультуреність приваблює до себе якоюсь самобутністю. Тут панує тиха, спокійна атмосфера і відчуття минулої епохи. Хоча парк адміністративно й не входить до Тернівського району, він завжди є логічним продовженням у відвідуванні маєтку. Колишній парк Харіна (нинішній парк «Веселі Терни»)

Номер слайду 6

Коли ми рухаємося у самі північні житломасиви міста, то підіймаємося Тернівським узвозом. Мало хто звертає увагу поміж дерев, що ростуть обабіч дороги. Між ними трохи далі можна вже з дороги побачити сосенки прямо на відвалі, який перестав відсипати Північний гірничозбагачувальний комбінат ще наприкінці 1980-их років, і на ньому було влаштовано майданчик для насадження сосни кримської працівниками Криворізького ботанічного саду. Тим самим вони заклали майбутній шматочок Криму на півночі Кивбасу. Тут, під час прогулянки не покидає відчуття знаходження десь у передгірній місцевості, порослій сосновим бором. Це був піонерний проект рекультивації відвалів, який показав свій успіх. І тепер сходження на відвал це не лише привід поспостерігати за довколишніми пейзажами з висоти, але й можливість прогулятися серед хвойних лісових насаджень. Насадження сосни кримської на Першотравневому відвалі

Номер слайду 7

Криворізький ботанічний сад Національної академії наук України розташувався на крайній півночі Кривбасу. Починаючи з кінця 80-их років діє не лише як об’єкт садово-паркового мистецтва, по якому цікаво і пізнавально прогулюватись, але й як наукова установа, що займається питаннями рекультивації і спонтанного заростання відпрацьованих гірничопромислових об’єктів. Таких установ, під егідою Національної академії наук в Україні всього три: у Кривому Розі, Києві і Донецьку.

Номер слайду 8

Поруч із ботанічним садом знаходиться музей гірничої техніки під відкритим небом. Всі музеї, які експонують свої об’єкти на відкритій місцевості, називають скансенами. Саме в цьому скансені експонують техніку, яка колись працювала на гірничопромислових об’єктах і зараз демонструє частину того, що знаходиться у кар’єрах, шахтах, цехах рудозбагачувальних фабрик… Словом те, за допомогою чого здійснюється видобуток і переробка залізної руди.

Номер слайду 9

Домашнє завдання:- Подумайте, які цікаві місця є біля вашого місця проживання, куди б ви зводили знайомих? Знайдіть про них інформацію.

pptx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку