ПРЕЗЕНТАЦІЯ Цінності та орієнтири українського «покоління Z»: як порозумітися з «цифровим» поколінням дітей

Про матеріал
Нині в закладах середньої загальної освіти навчаються учні покоління Z. Від того, чого ми їх навчимо і як виховаємо, залежить наше теперішнє й майбутнє. Тож учителям як представникам трьох попередніх поколінь для уникнення конфліктів і оптимізації освітнього процесу варто враховувати в його організації таке: не тільки знати та розуміти особливості поведінки покоління , а психологічно правильно реагувати на неї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цінності та орієнтири українського «покоління Z»: як порозумітися з «цифровим» поколінням дітей. Доповідь на тему: Підготувала практичний психолог Туркот Оксана Петрівна

Номер слайду 2

Теорія поколінь У 1991 році американськими вченими Нейлом Хоувом і Вільямом Штраусом була створена теорія поколінь. Згідно неї, кожні 20-25 років народжується нове покоління людей, що мають певні риси характеру, звички та особливості, які виділяють їх на тлі всіх інших і які потім повторюються у майбутніх поколіннях. Дану теорію сьогодні широко використовують соціологи, економісти,психологи та управлінці. Адже, розгадавши таємницю відмінностей поколінь, можна знайти ключик до представників різного віку.

Номер слайду 3

В нашому світі одночасно існують представники шести поколінь

Номер слайду 4

Свою назву отримало через післявоєнний сплеск народжуваності. Сь Менталітет цього покоління сформували такі події: радянська "відлига", покорення космосу, СРСР – світова супердержава, єдині стандарти освіти в школах, гарантоване медичне обслуговування. В результаті, з'явилося покоління з психологією переможців. Вони неймовірно цінують молодість. Для «бумерів» це не тільки найщасливіший період життя, але і час рушійної сили, коли можна будувати майбутнє– своє і суспільства. Саме так вони хочуть себе почувати – молодими серцем і душею. Для бебі-бумерів велика повноцінна сім'я - ознака успіху. Побудувати щастя на самоті, на їхню думку, складно. Baby Boom (1943−1963)

Номер слайду 5

Автономні і вічно зайняті. Їх також називають «невідомим поколінням». «Ікси» відрізняються готовністю до змін, великим індивідуалізмом. Покоління Х: діти з ключем на шиї, самостійні ідеалісти 1964-1984 Це люди віддані роботі, часто трудоголіки. Цінують розвиток і навчання, роботі приділяють більшеуваги, ніж сім’ї, спрямовані до індивідуального успіху; Цінностями для цих людей є готовність до змін, можливість вибору, технологічна грамотність, індивідуалізм, прагнення вчитися протягом всього життя.

Номер слайду 6

«Ігреки» - покоління, яке йде за своєю мрією, замість престижної і високооплачуваної професії вони вибирають заняття, яке приносить задоволення. Стабільність і кар'єра мало турбує мілленіалов. Покоління Y: «все й одразу» 1985-2000 У мілленіалів своє особливе ставлення до шлюбів - з ним вони не поспішають. Як і з дітьми. До того ж, представники цього покоління відкрито визнають і часто підтримують одностатеві відносини. Ще одна характерна риса - це бажання бути модним. Вони вибирають справу свого життя, тому що це модно. Вони займаються модним спортом, стають «веганами» , тому що це тренд.

Номер слайду 7

Це діти, які ніколи не жили у світі без інтернету, і які «заточені» під віртуальну реальність. Абсолютно нові за типом мислення учні. Про них кажуть, що вони жити не можуть без смартфонів, прагнуть швидкого результату «тут і зараз», свободи та глобального мислення, тяжіють до практичності та яскравих вражень. Для Z на першому місці — відчуття свободи: «Не планую надовго = не хочу зобов’язань». Смаки та пріоритети «зетів» стрімко змінюються. Сьогодні — курси малювання, а завтра — бокс. Покоління Z: «якщо є Google, то я всесильний»

Номер слайду 8

Відмінності покоління • Надмірна енергійність і рухливість дитини –синдром дефіциту уваги.• Вони не визнають авторитетів і кумирів.• Вони завжди без сорому скажуть вам чого хочуть.• Вони не сприймають зауважень і залякувань.• Вони не стануть прислухатися до порад дорослих, а все в житті пізнають на власних «шишках».

Номер слайду 9

• Вони губляться, стикаючись з консерватизмом, де замість прояву креативної думки необхідно слідувати стандартам.• Представники покоління Z не будуть командними гравцями.• Представники покоління Z будуть здатні надефективно працювати з інформацією і аналізувати її буквально «на льоту».• Покоління Z буде найбільш освіченим в історії людства. Його представники не лише матимуть доступ до майже необмеженої кількості інформації та навчальних матеріалів, але й вмітимуть працювати зі всіма цими ресурсами.

Номер слайду 10

Депресії та інші душевні розлади, які стосуються їхнього подальшого життя. Дуже залежні від оцінок, які отримують в інтернеті. Для них більшість дій в реальному житті відбувається для визнання у віртуальному житті. Троллінг або кібербулінг – систематичне і цілеспрямоване відправлення агресивних повідомлень з електронних носіїв. Самотність - інша поширена проблема сучасної молоді. Хоча і можуть спілкуватися з людьми з іншого кінця світу, подібний формат спілкування виключає фізичну взаємодію, тактильні відчуття. Люди найчастіше відчувають себе ізольованими.

Номер слайду 11

Як поводитися з дитиною покоління зет ?• Ніколи не наказуйте. Якщо вам щось потрібно від дитини спробуйте у м’якій формі висловити своє прохання, мотивуючи реальними причинами. • Дайте простір для творчості- ці діти обожнюють творити.

Номер слайду 12

Як поводитися з дитиною покоління зет ?• Також їх варто частіше хвалити — «лайкати» оцінками або нагородами. На заняттях та уроках: інформацію — подавати переважно графічно, завдання — конкретні, лекції — зведені до мінімуму. Ніколи не нав’язуйте свою точку зору. Як би вам неприємно не було, але ваша думка дитину просто не хвилює і викликає роздратування і це не хамство, а спосіб проявити волелюбність.

Номер слайду 13

Говорити з ними «твітами», тобто коротко і з перервами, а завдання розсилати на гаджети. Вчителю варто завести для класу групу в соцмережі. Спиратись на любов до публічності. Спілкування на рівних. Створення інтересу через залучення до участі в проєктах. Частіше змінювати форми роботи на уроці, щоб навчання було чимось подібне на комп’ютерну гру.

Номер слайду 14

Ставити чіткі цілі і завдання, які дають швидкий видимий результат, розписуючи всі нюанси. Терміни виконання роботи, доручення, завдання повинні суворо регламентуватися. Заохочення і невеликі винагороди в кінці кожного успішного завершення доручення, завдання. Головний принцип – свобода і відповідальність за наслідки своїх дій.

Номер слайду 15

Техніки в роботі з дітьми які використовую під час уроків, занять, тренінгів. Одна із головних – це техніка партнерської взаємодії. Техніка «Я-висловлювання».- (до групи і до окремої дитини. Наприклад: «Я хотіла б, щоб ви (навчили, опанували, запам’ятали)- Допоможіть мені, будь –ласка (напишіть, прочитайте , виконайте…)

Номер слайду 16

Техніка надихання.- «Я хочу вас навчити»«Це непростий завдання, але я вірю, що кожен з вас опанує цей спосіб»- « Я вірю, що ти знайдеш у собі сили і виконаєш ці завдання»

Номер слайду 17

Техніка схвалення.- «Я така задоволена, що всі ми працювали сьогодні дружно і злагоджено»«як добре , що ти не зупинився перед труднощами, а переміг їх»

Номер слайду 18

Техніка спонукання. - А зараз зосередьтеся, заспокойтеся і спробуйте вловити основну думку»Зосередься, зверни увагу на цей пункт. Техніка відновлення віри дитини (учня) у власні сили.- «Давай спробуємо ще раз. Попередню спробу сприймай як досвід, а не невдачу. Зосередься і повір у себе…»

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Номер слайду 20

Я дякую поколінню Z, яке навчило мене: Використовувати смайлики в переписці і таким чином краще виражати свої емоції. Робити класні схеми, щоб достукатись до учнів з кліповим мисленням. Користуватися різноманітними комп’ютерними програмами, додатками, щоб говорити з своїми учнями «однією мовою». Використовувати соціальні мережі для навчання, щоб бути з учнями на зв’язку постійно. Просто розуміти які класні круті і обдаровані мої учні «зети», їх не потрібно змінювати, а просто бути з ними на одній хвилі. 

pptx
Додав(-ла)
Туркот Оксана
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
25 січня 2022
Переглядів
1121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку