Презентація: "Цивільно-правові договори"

Про матеріал
Презентація для 11-го класу, стане в нагоді при вивченні теми: "Основи цивільного права України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цивільно – правовий договір. Олена ТИТАРЕНКОВчитель правознавства. КЗО СЗШ «128»ДМР

Номер слайду 2

Договір є основною підставою виникнення зобов'язально-правових відносин (зобов'язань), який встановлює певні суб'єктивні права і суб'єктивні обов'язки для сторін, що його уклали.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Функції договоруІніціативна функція договору полягає в тому, що як результат погодження волі сторін договір є водночас актом вияву ініціативи і реалізації диспозитивності учасників договору. Програмна-координаційна функція означає, що договір є своєрідною програмою поведінки його учасників один щодо одного та засобом координації цієї поведінки сторін на засадах рівності, диспозитивності та ініціативи.

Номер слайду 5

Функції договоруІнформаційна функція виявляється в тому, що завдяки чітко сформульованим умовам договір містить певну інформацію, яка в разі спору може бути врахована і юрисдикційним органом для правильної кваліфікації взаємовідносин сторін і прийняття законного та обгрунтованого рішення з цього спору. Гарантійна функція зводиться до залучення для стимулювання належного виконання зобов'язань системи забезпечувальних засобів, які також набувають договірної форми.

Номер слайду 6

Функції договору. Захисна функція полягає в тому, що завдяки договору включається в дію механізм захисту порушених прав шляхом примусу до виконання обов'язку в натурі, відшкодування збитків, застосування заходів оперативного впливу тощо.

Номер слайду 7

1) Залежно від кількості сторін: а) односторонні – 1 сторона має права, 2 – обов’язки; б) двосторонні – мають як права так і обов’язки; в) багатосторонні – взаємні права та обов’язки. 2) Залежно від обов’язку сторони надати зустрічне матеріальне відшкодування: а) оплатні; б) безоплатні. 3) Залежно від моменту з якого правочин вважається вчиненим: а) реальні – вважається вчиненим з моменту передання речі; б) консенсуальні – вваж.вчин. з моменту досягнення згоди по всіх істотних умовах. 4) Залежно від вказівки на умову: а) умовні; б) безумовні. 5) Залежно від вказівки на строк: а) строкові; б) безстрокові. 6) За послідовністю досягнення цілей: а) попередні; б) основні. 7) За підставами укладення: а) вільні; б) обов'язків.8) Залежно від способу укладення договору: а) договори на корысть сторін; б) договори на корысть третях осібн.9) За предметом договору: а) договори про передачу майна: *у властность; *у користування; б) договори про виконання робіт; в) договори про надання послуг.

Номер слайду 8

Поняття договору. Головним елементом кожного договору є воля сторін, спрямована на досягнення певної мети, яка не суперечить законові. Змістом будь-якого договору є права та обов'язки сторін, установлені ним. Зміст будь-якого договору характеризується його умовами.

Номер слайду 9

Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, банківське обслуговування). Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. Попереднім є договір, сторони якого зобов'язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір в майбутньому (основний договір) на умовах, встановлених попереднім договором. Договором на користь третьої особи є договір, в якому боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок на користь третьої особи, яка встановлена або не встановлена у договорі.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1. Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.2. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. !!! Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.3. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Номер слайду 13

1. Цивільний кодекс України2. Цивільний процесуальний кодекс України3. Науково-практичний коментар до Цивільного процесуального кодексу України4. Філіпенко Т. М. Правознавство : (проф.рівень) : підруч. для 11 кл. закл. сер. заг. світи. – Київ : Генеза, 2019. – 384 с.: іл. Використані джерела інформації

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Гавриш С.Б., Сутковий В.Л., Філіпенко Т.М.)
Додано
19 квітня 2022
Переглядів
3749
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку