Презентація "Давній Китай"

Про матеріал
Презентація для учнів 6 класу на тему "Давній Китай". Розкрито природно-географічні умови, господарське життя, перші держави та перших правителів, структуру китайського суспільства, відкриття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Згадаємо вивчену на попередньому уроці тему

Номер слайду 2

Тема: Давній Китай

Номер слайду 3

Природно-географічні умови. Піднебесна країна. Державу умовно можна поділити на три зони: а) долина річки Хуанхе, або "велика китайська рівнина"; б) Центральний Китай, де поєднуються гористі райони з долиною ріки Янцзи; в) Південний Китай – гірська країна.

Номер слайду 4

КИТАЙ ЧАСТО НАЗИВАЮТЬ “ПІДНЕБЕСНОЮ” КРАЇНОЮ

Номер слайду 5

НАЙБІЛЬШІ РІЧКИ КИТАЮ – ЯНЦЗИ І ХУАНХЕ. ОСТАННЮ НАЗИВАЮТЬ “ЖОВТА РІКА” І “ГОРЕ КИТАЮ” ЧЕРЕЗ НАСИЧЕНІ ГЛИНОЮ ВОДИ ТА РУЙНІВНІ ПОВЕНІ

Номер слайду 6

Господарське життя. Землеробство (основною сільськогосподарською культурою є рис). Виробництво шовку (за легендою китайці вирощували шовковицю, її листям годували шовкопрядів, а з їхніх коконів отримували натуральну шовкову тканину). Торгівля (основним мірилом цінності могли бути особливі мушлі-каурі, зерно, шкіра).

Номер слайду 7

Ремесла і промисловість. Гончарна справа. Успіхи в металургіїРозвиток ткацтва, технологія отримання шовкових ниток. Соляний промисел. Гірничорудна справа

Номер слайду 8

Детальніше про природні умови, господарство й ремесла Давнього Китаю прочитаємо на ст.62-63

Номер слайду 9

Перші держави в КитаїОкремі держави в Китаї існували з ІІ тис. до н.е.ІІІ ст. до н.е. – проголошено імперію Цінь, першим імператором став Цінь Шихуанді. За час свого правління він провів багато важливих реформ. Найвідомішою спорудою за всю історію Китаю є Великий Китайський мур, збудований за наказом Цінь Шихуанді.

Номер слайду 10

Цінь Ши Хуанді— перший китайський імператор. Він правив у Китаї з 221 по 210 рік до нашої ери

Номер слайду 11

Великий Китайський мурсерія кам’яних та земляних укріплень в північній частині Китаю, збудованих з метою захисту північних кордонів Китайської імперії проти нападів різних кочових племен. Найстаріша частина муру була збудована ще в п’ятому столітті до н.е. Одна з найбільш відомих частин муру збудована в 220–206 до н.е. першим імператором Китаю Цінь Ші Хуан-ді.

Номер слайду 12

Чи знайоме вам дане зображення?

Номер слайду 13

Зчитайте QR –код. Перейдіть за посиланням та прочитайте інформацію. Поділіться з друзями 2-ма фактами, які вас вразили.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

УПРЯЖ КОНЕЙ ТА КОЛІСНИЦІ ОЗДОБЛЕНІ БРОНЗОВИМИ, СРІБНИМИ ТА ЗОЛОТИМИ ПРИКРАСАМИ

Номер слайду 16

Лю́ Ба́н (кит.: 劉邦) — китайський держав-ний і політичний діяч. Засновник і перший імператор династії Хань. Став імператором на ім‘я Ґао

Номер слайду 17

Великий шовковий шлях-це система торговельних шляхів, що зв'язують Китай із країнами Центральної Азії та Європи, що виник в другій половині І тисячоліття до н. е. Прокладений він був за правління династії Хань (202 до н.е.-220 рр. н.е.)

Номер слайду 18

Структура китайського суспільства: Прочитайте п.3 на ст.66-67 та спробуйте накреслити суспільну піраміду Давнього Китаю.

Номер слайду 19

Винаходи Китаюпапіракупунктуракомпассейсмографдрукарствоієрогліфи

Номер слайду 20

Винахід стародавнього Китаю — порох. Вважається, що порох був розроблений у Китаї в X ст. Спочатку він використовувався як начинка в запальних снарядах, а пізніше були винайдені порохові снаряди вибухової дії.

Номер слайду 21

Винахід стародавнього Китаю — чай Китайськими землеробами були розкриті цілющі властивості відварів чайного листя. Цей напій на довгі тисячоліття увійшов в раціон людства

Номер слайду 22

Винахід стародавнього Китаю — порцеляна Сучасні археологічні розкопки показали, що китайці раніше, ніж досі вважалося, винайшли фарфор. Вже в період другої династії Хань китайці вміли виготовляти порцеляновий посуд.

Номер слайду 23

Підсумуємо! {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Царство, що об'єднало Китай. А)Цінь. Б)Хань. В)Мань. Г)Фіть{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}2. З китайських товарів найбільше цінувалися. А)овочіБ)шовк. В)рис. Г)просо3. Назва якої річки в Китаї перекладається як «Жовта ріка»?А)Меконг. Б)Хуанхе. В)Янцзи. Г)Сіцзли

Номер слайду 24

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}4. Позначте тип писемності, що набув поширення у КитаїА)2 Б)1 В)3 Г)45. Визначте, що було раніше?А)Імперія Хань. Б)імперія Цінь6. У наведеному списку позначте те, що стосується Китаю. А)Папір. Б)Порох. В)Ієрогліфи. Г)«Рамаяна»

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Прочитати § 12 підручника. Переглянути відео «Давній Китай»

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
9 грудня 2023
Переглядів
362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку