Презентація "Демократія. Верховенство права. Поняття Основного закону держави."

Про матеріал
Презентація до другого уроку за розділом ІІІ. ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЛЮДИНИ І ДЕРЖАВИ. Містить пояснення основного матеріалу з теми "Демократія. Верховенство права. Поняття Основного закону держави. Структура Конституції України. Конституційний лад України". Містить практичне завдання з орієнтовними відповідями. Наявна відеопідбірка навчального матеріалу. Можливість пройти тестування з теми за посиланням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Демократія. Верховенство права. Поняття Основного закону держави. Підготувала: вчитель Запорізької гімназії №47 Скворцова Г. Б.

Номер слайду 2

План уроку: Що таке демократія і верховенство права?Поняття Основного закону держави. Конституційний лад України. Конституційний Суд України.

Номер слайду 3

І. Що таке демократія і верховенство права?… Згадаємо стародавню історію. Слово демократія походить від грецького слова «демос» - «народ», і «кратос» - влада, тому демократія може розглядатися як «влада народу»: спосіб правління, який залежить від волі народу. Створення найпершої демократії приписують стародавнім грекам у V ст. до н. е. в місті Афіни. Афінська демократія ще не була ідеальною формою правління, адже жінки, раби, іноземці були виключені з політичної діяльності. Вони не приймали участі в голосуванні і не входили до органів державного управління.

Номер слайду 4

Демократія (народовладдя) – політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом 1) безпосередньо (пряма демократія), або 2) через обраних представників (представницька демократія)

Номер слайду 5

Верховенство права – одна з ознак демократії, яка передбачає рівність усіх і кожного перед законом та неминучість покарання за його порушення. Стаття 8 Конституції України :«В Україні визнається і діє принцип верховенства права»Верховенство права Додержання прав людини. Рівність всіх перед законом Законність. Справедливість

Номер слайду 6

Чи хотіли б ми жити в державі без демократичних цінностей?

Номер слайду 7

ІІ. Поняття Основного закону держави. Конституційний лад України. Конституція - (лат. сonstitutio - устрій, порядок) - основний державний документ (закон), який визначає державний устрій, порядок функціонування органів влади, права й обов'язки держави, суспільства та громадян. Конституцію України ухвалено і введено в дію Верховною Радою України 28 червня 1996 р. Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Номер слайду 8

Властивості Конституції

Номер слайду 9

Структура Конституції України - це основні розділи Конституції, які визначають загальні засади функціонуваннядержави Україна Преамбула. I Загальні засади 1-20 IІ Права, свободи та обов’язки людини і громадянина 21 - 68ІІІ Вибори. Референдум 69 - 74 IV Верховна Рада України 75 - 101 V Президент України 102 - 112 VI Кабінет Міністрів України. Інші органи виконавчої влади 113 – 120 Розділ VII "ПРОКУРАТУРА" виключено на підставі Закону № 1401-VIII від 02.06.2016) Статус прокуратури узгоджено з європейськими стандартами, він тепер регулюється однією статтею в розділі «Правосуддя»VIIІ Правосуддя 124 - 131 IX Територіальний устрій України 132 - 133 X Автономна республіка Крим 134 - 139 XI Місцеве самоврядування 140 - 146 ХІІ Конституційний Суд України 147 - 153 ХІІІ Внесення змін до Конституції України 154 - 159 XIV Прикінцеві положення 160 - 161 XV Перехідні положення

Номер слайду 10

Конституційний лад України - це порядок організації і функціонування інститутів держави і суспільства, який встановляється Конституцією України. Засади конституційного ладу України:демократія, народовладдя (народний суверенітет);державний суверенітет і незалежність України;республіканська форма правління;унітарний устрій України;визнання людини як найвищої соціальної цінності, утвердження і забезпечення її прав і свобод;соціальний захист людини;статус української мови як державної;поділ влади (законодавча, виконавча, судова);гарантованість місцевого самоврядування;політична, економічна та ідеологічна багатоманітність;вища юридична сила Конституції України і пряма дія її норм;рівність усіх перед законом.

Номер слайду 11

Практична робота: випиши в зошит засади конституційного ладу України і додай кожному варіанту номер статті із розділу І Конституції України . Увага: Одна стаття може бути зазначена кілька разів, деякі статті можуть бути не використані. Приклад: республіканська форма правління – 1;5 Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Стаття 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Стаття 4. В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припиненнягромадянства України визначаються законом. Стаття 5. Україна є республікою. Стаття 6. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Стаття 7. В Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування. Стаття 8. В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується. Стаття 9. Чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. Стаття 15. Суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності.

Номер слайду 12

ІІІ. Конституційний суд України Конституційний суд є органом конституційної юрисдикції. Він не належить до судів  системи судоустрою України, найвищим судом у якій є Верховний Суд. Конституційний суд України складається з 18 суддів. Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по 6 суддів Конституційного суду України. Суддя Конституційного суду України призначається строком на 9 років без права бути призначеним повторно. Кандидат на посаду судді Конституційного суду повинен досягти віку 40 років, мати вищу юридичну освіту й досвід роботи в галузі права не менше 15 років. Судді Конституційного суду не можуть займатися політичною, або іншою діяльністю, за винятком викладацької та наукової.

Номер слайду 13

Повноваження Конституційного суду України

Номер слайду 14

Конституційна скарга : хто може подати її до Конституційного суду України?

Номер слайду 15

Діяльність Конституційного суду України за жовтень 2022 рокуhttps://www.facebook.com/Constitutional. Courtof. Ukraine/photos

Номер слайду 16

Відео ресурси для закріплення теми:1. «Що таке демократія?» https://www.youtube.com/watch?v=f. VIlj2p6z40&t=120s2. «Конституція України – Основний Закон держави»https://www.youtube.com/watch?v=Zy9 DNc7 VAa8 3. «Конституційний суд України – єдиний тлумач Основного Закону країни»https://www.youtube.com/watch?v=yviydh4r. Ac. M&t=3s4. Віртуальна екскурсія до Конституційного суду України http://sv1.ccu.gov.ua/video_ccu1/tour_KSU/index.htm

Номер слайду 17

Орієнтовні відповіді на завдання практичної роботи. Засади конституційного ладу України: Демократія, народовладдя (народний суверенітет) – 1; 5державний суверенітет і незалежність України – 1; 2; республіканська форма правління – 1;5унітарний устрій України - 2визнання людини як найвищої соціальної цінності, утвердження і забезпечення її прав і свобод – 1;3;8соціальний захист людини – 1; 3статус української мови як державної - 10поділ влади (законодавча, виконавча, судова) – 1; 6гарантованість місцевого самоврядування - 7політична, економічна та ідеологічна багатоманітність - 15вища юридична сила Конституції України і пряма дія її норм - 8рівність усіх перед законом – 1; 8

Номер слайду 18

тестування:https://naurok.com.ua/test/demokratiya-verhovenstvo-prava-ponyattya-osnovnogo-zakonu-derzhavi-1807167.html

Номер слайду 19

Використані джерела:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Texthttps://ccu.gov.ua/storinka/konstytuciyna-skargahttps://www.coe.int/uk/web/compass/democracy https://uahistory.co/pidruchniki/filipenko-science-of-law-10-class-2018-profil-level/15.php https://shkola.in.ua/2519-osnovy-pravoznavstva-9-klas-remekh-2022.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Змієвська Наталія Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гребченко Іван Павлович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бовсуновська Тетяна Андріївна
    Щиро дякую за розробку!!! Супер!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Петренко Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єрмолаєва Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
5790
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку