Презентація "День української писемності і мови"

Про матеріал
Презентація може бути використана для проведення виховної години для учнів 5-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

https://www.youtube.com/watch?v=0d. Tk_Y3 RDXI

Номер слайду 2

Номер слайду 3

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковане «9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Номер слайду 4

День української писемності та мови – свято на честь літописця Нестора

Номер слайду 5

В давнину з 9 листопада батьки віддавали дітей в школу (після закінчення осінніх робіт на полі), потім йшли до церкви, ставили свічку перед образом Нестора Літописця і молилися, щоб допоміг дитині в навчанні. І, що головне, вчитися все життя багато, старанно і завжди. Бо «користь від цього велика» і «Хто вчиться змолоду – не зазнає на старість голоду».

Номер слайду 6

У День української писемності та мови: 1. Покладають квіти до пам'ятника Несторові Літописцю. 2. Відзначають найкращих популяризаторів українського слова. 3. Заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою. 4. Стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. 5. Проводять радіодиктант національної єдності. 

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Щороку, починаючи з 2000-го, в День української писемності та мови в Україні стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика - конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу. Народився 7 липня 1921 Верхнє Синьовидне на ЛьвівщиніПомер 8 листопада 2001 (80 років)Громадянство Канада. Національність українець. Діяльність підприємець, меценат. Нагороди Орден князя Ярослава Мудрого

Номер слайду 9

У КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ЗАПИСАНО, ЩО УКРАЇНСЬКА МОВА Є ДЕРЖАВНОЮ.

Номер слайду 10

Унікальність української писемності та мови «Особливість нашої абетки починається з АНГЕЛА, а закінчується ЯНГОЛОМ. Від А до Я: від ангела до янгола. Вони захищають нашу абетку і мову на всіх етапах нашої історії. Такого нема в жодної нації» (Іван Малкович).

Номер слайду 11

Унікальність української писемності та мови Саме в нашій мові можна написати вірш, усі слова якого б починалися з однакової літери.

Номер слайду 12

До Міжнародного дня рідної мови у 2013 році в Рівному встановили найвищу в світі літеру «Ї», яку виготовили з дерев’яної основи і обтягнули лляною тканиною. Висота - 3,6 метра. Саме ця літера є виразно українською й унікальною, оскільки не використовується в жодній іншій мові, яка користується кирилицею. 9 листопада 2021 року у місті Ланівці Тернопільської області на честь Дня української писемності та мови відкрили пам 'ятник літері «ї». Ця статична фігура стала єдиною у своєму роді арт інсталяцією в країні. Унікальність української писемності та мови

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Ничипоренко Валерия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єрохіна Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Петренко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Маринченко Леся Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
8914
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку