Презентація "ДЕСЯТЬ МІФІВ ПРО ВИМИРАННЯ ДИНОЗАВРІВ"

Про матеріал

Презентація-ілюстрація до уроку "Глобальні вимирання" за програмою предмета "Природничі науки" авторства В.Р.Ільченко та ін. Створено на основі відкритих джерел інформації з інтернету.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Десять міфів про вимирання динозаврівта як воно все було насправді

Номер слайду 2

Термін "вимирання" є звичним поняттям для більшості людей. Це визначається як повне зникнення виду, коли відмирає остання його особина. Зазвичай повне вимирання виду займає дуже багато часу і відбувається не одразу.

Номер слайду 3

Понад 98% всього живого, зафіксованого в історії Землі, вимерло. Більшість із цих видів були втрачені під час одного з численних випадків масового вимирання за всю історію життя на Землі.

Номер слайду 4

Ми всі знаємо, що динозаври зникли з лиця землі 65 мільйонів років тому - масове вимирання, яке все ще триває в народній уяві. Як могли істоти, такі величезні, такі люті та такі успішні, спуститися в каналізацію практично за одну ніч разом зі своїми двоюрідними братами, птерозаврами та морськими рептиліями ?

Номер слайду 5

Ось 10 поширених міфів про вимирання динозаврів, які не виправдались (або не підтверджені доказами).

Номер слайду 6

Міф 1: Динозаври вмирали швидко і все одночасно. Згідно з найпоширенішою гіпотезою, крейдово-третинне вимирання було спричинене метеоритом, який впав в районі півострова Юкатан у Мексиці 65 млн. років тому. Однак це не означає, що всі динозаври світу загинули миттєво, виючи в муках.

Номер слайду 7

Падіння метеорита підняло величезну хмару пилу, який заступив сонце, і спричинив поступову загибель а) рослинності Землі, б) рослиноїдних динозаврів, які харчувались цією рослинністю, в) хижих динозаврів, які харчувалися рослиноїдними динозаврами. Цей процес міг зайняти 200 тис. років, що є зовсім мало в геологічних часових масштабах.

Номер слайду 8

Міф 2: Динозаври були єдиними тваринами, які вимерли 65 млн. років тому. Вчені вважають, що вплив метеориту та його уламків спричинив вибух енергії, еквівалентний мільйонам термоядерних бомб. Очевидно, що динозаври не були єдиними тваринами, які відчували б спеку.

Номер слайду 9

Ключова відмінність полягає в тому, що, хоча численні види доісторичних ссавців, птахів, рослин та безхребетних були знищені з лиця землі, достатньо цих істот вижило у пеклі, щоб згодом заселити землю та море. Динозаврам, птерозаврам і морським плазунам не так пощастило; їх було знищено до останньої особи.

Номер слайду 10

Міф 3: Динозаври стали жертвами першого масового вимирання Це неправда, в геології вчені відмічають ще принаймні чотири великих вимирання, та й самі динозаври отримали користь від всесвітньої катастрофи, яка сталася майже за 200 мільйонів років до крейдово-третинного вимирання, відомої як пермсько-тріасове вимирання, або Велика Смерть.

Номер слайду 11

У цій Великій смерті (яка, можливо, також була спричинена ударом метеору) вимерло понад 70 відсотків наземних видів тварин та понад 95 відсотків видів, що мешкають в океані. Ніколи Земля не була настільки близькою до того, щоб перетворитись на світ, позбавлений життя.

Номер слайду 12

І архозаври ( «правляча рептилія») були в числі щасливчиків, що вижили; приблизно за 30 млн. років до кінця тріасового періоду, вони перетворилися на перших динозаврів.

Номер слайду 13

Міф 4: Динозаври процвітали, доки не вимерли. Згідно з найновішим аналізом, темпи адаптації усіх видів динозаврів до нових екологічних ніш помітно сповільнилися до середини крейдового періоду, в результаті чого динозаври були набагато менш диверсифікованими на час свого вимирання, ніж птахи, ссавці або навіть доісторичні земноводні.

Номер слайду 14

Це може пояснити, чому динозаври повністю вимерли, тоді як різним видам птахів, ссавців тощо вдалося вижити в третинний період; просто було менше родів з пристосуваннями, необхідними для переживання сотень років голоду.

Номер слайду 15

Міф 5: Деякі динозаври дожили до наших днів. Неможливо довести противне, тому ми ніколи не дізнаємось із 100-відсотковою впевненістю, що абсолютно жодним динозаврам не вдалося пережити крейдово-третинне вимирання.

Номер слайду 16

Однак, той факт, що не було виявлено жодних скам'янілостей динозаврів, які датувалися б пізніше, ніж 65 млн. років тому - в поєднанні з тим, що ніхто досі не стикався з живим тиранозавром або велоцераптором - це твердий доказ того, що динозаври дійсно, повністю вимерли на кінець крейдового періоду.

Номер слайду 17

І все ж, оскільки ми знаємо, що сучасні птахи в кінцевому рахунку походять від маленьких пернатих динозаврів, подальше виживання голубів, тупиків і пінгвінів може бути невеликою втіхою.

Номер слайду 18

Міф 6: Динозаври вимерли, бо були недостатньо пристосованими. Це приклад міркувань, які мучать прихильників теорії дарвінівської еволюції. Не існує об’єктивних вимірів, за допомогою яких одну істоту можна вважати «більш пристосованою» за іншу; все залежить від середовища, в якому вона живе. 

Номер слайду 19

Справа в тому, що до самого періоду крейдово-третинного вимирання динозаври надзвичайно добре вписуються в свою екосистему: травоїдні динозаври обідають на пишній рослинності, а хижі динозаври у вільний час обідають на цих вгодованих, повільних гурманах. У ландшафті, залишеному впливом метеориту, дрібні пухнасті ссавці раптово стали «більш пристосованими» через різко змінені обставини.

Номер слайду 20

Міф 7: Динозаври вимерли, бо стали "занадто великими"У цьому є трохи правди, з важливим уточненням. 50-тонним титанозаврам, що мешкали на всіх континентах світу наприкінці крейдового періоду, довелося б з'їдати сотні кілограмів рослинності щодня. Рослинності не вистачило б, а це поставило б титанозаврів у невигідне становище порівняно з хижими динозаврами, які полювали на цих титанозаврів.

Номер слайду 21

Але динозаври не були "покарані" якоюсь надприродною силою за те, що вони зросли занадто великими, занадто самовдоволеними і занадто самовпевненими, як продовжують стверджувати деякі біблійно мислячі моралісти. Насправді, деякі з найбільших динозаврів у світі, зауроподи, процвітали 150 млн. років тому, за добрі 85 млн. років до вимирання.

Номер слайду 22

Міф 8: Падіння метеориту - це просто теорія, а не доведений факт. Те, що робить метеоритну теорію таким потужним сценарієм, полягає в тому, що ідея удару метеориту була поширена фізиком Луїсом Альваресом на основі інших речових доказів. У 1980 році Альварес та його дослідницька група виявили сліди рідкісного елементу іридію - який може бути отриманий внаслідок ударів - в геологічних шарах, що датуються 65 млн. років тому.

Номер слайду 23

Незабаром після цього було виявлено обриси величезного метеорного кратера в районі селища Чіксулуб на півострові Юкатан в Мексиці, який геологи датували кінцем крейдового періоду. Це не означає, що удар метеору був єдиною причиною загибелі динозаврів, але немає сумнівів, що насправді стався цей удар метеориту!

Номер слайду 24

Міф 9: Динозаври вимерли через комах / бактерій / інопланетян. Прихильники теорії змови люблять міркувати про події, що сталися мільйони років тому - це не те, що вивчати часи, де є живі свідки, які можуть суперечити їх теоріям або навіть речові докази. Хоча можливо, що комахи, які поширюють хвороби, могли прискорити загибель динозаврів, але тільки після того, як вони вже були значно ослаблені холодом і голодом

Номер слайду 25

Жоден авторитетний вчений не вважає, що вплив падіння метеориту вплинув на виживання динозаврів менше, ніж мільйони настирливих комарів або нові штами бактерій. Що стосується теорій полювання на динозаврів інопланетян, подорожей у часі або деформацій у просторово-часовому континуумі, це сценарії для голлівудських продюсерів, а не серйозних професіоналів-палеонтологів.

Номер слайду 26

Міф 10: Люди не можуть вимерти, як динозаври. Ми, Homo sapiens, маємо одну перевагу, якої бракувало динозаврам: наш мозок досить великий, щоб ми могли планувати заздалегідь і готуватися до найгірших випадків, якщо ми налаштуємось на це і накопичимо політичну волю до дій.

Номер слайду 27

Сьогодні провідні вчені вигадують всілякі схеми перехоплення великих метеоритів, перш ніж вони зможуть впасти на землю та спровокувати чергове руйнівне масове вимирання.

Номер слайду 28

Однак цей конкретний сценарій не має нічого спільного з усіма іншими способами, якими люди потенційно можуть вимерти: ядерна війна, генетично сконструйовані віруси чи глобальне потепління, якщо назвати лише три найімовірніші.

Номер слайду 29

За іронією долі, люди справді зникають з лиця землі, але через, а не попри, наш величезний мозок!

Номер слайду 30

Людству ще не пізно зробити висновки, аби не зникнути, як динозаври! ©Світлана МАЄВСЬКА

pptx
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
2960
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку