Презентація "Дипломатія часів Другої світової війни"

Про матеріал
Презентація створена для уроку з всесвітньої історії тема "Дипломатія часів Другої світової війни". Містить інформацію про зустрічі "Великої трійки", етапи створення Антигітлерівської коаліції, значення існування блоку Антигітлерівської коаліції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дипломатія часів Другої світової війни. Утворення антигітлерівської коаліції, її значення.

Номер слайду 2

Друга світова війна стала одним з найважливіших геополітичних конфліктів в історії людства. Дипломатична діяльність провідних країн світу під час цієї війни мала вирішальне значення для формування антигітлерівської коаліції та остаточного перемоги над нацистською Німеччиною. Розуміння ключових віх дипломатії Другої світової війни є важливим для усвідомлення ходу й наслідків цієї грандіозної події. Антигітлерівська коаліція - воєнно-політичне об'єднання держав і народів, які під час Другої світової війни боролися проти нацистів Німеччини, фашистів Італії, мілітаристів Японії.

Номер слайду 3

Процес створення Антигітлерівської коаліції:122 червня 1941 р. - заява прем'єр-міністра У. Черчилля та президента США Ф. Рузвельта про солідарність із СРСР;212 липня 1941 р. - підписання угоди між урядами СРСР та Великої Британії про спільні дії у війні з Німеччиною;314 серпні 1941 р. після зустрічі Рузвельта та Черчілля з`явився документ під назвою Атлантична хартія, яка підвела під майбутню коаліцію ідеологічне підгрунтя. До цієї Хартії у грудні 1941 р. приєднався і Радянський Союз. Хартія була першим документом, в якому були викладені цілі США і Великобританії у війні і загальні положення післявоенного устрою світу. Атлантична хартія висунула такі завдання: знищення нацистської тиранії, роззброєння агресора, загальне роззброєння світу;41 січня 1942 р. у Вашингтоні представники чотирьох великих держав — СРСР, США, Великої Британії та Китаю, а також 22 інших країни — підписали Декларацію Об’єднаних Націй. У Декларації містилося зобов’язання залучити всі сили та ресурси проти тих країн фашистсько-мілітаристського блоку, з якими країни, що підписали Декларацію, перебували в стані війни.

Номер слайду 4

Тегеранська конференція (28 листопада - 1 грудня 1943 р.) учасники : Ф. Рузвельт, Й. Сталін, В. Черчилль ("Велика трійка")рішення:відкриття Другого фронту (воєнні дії США, Великої Британії та їх союзників проти Німеччини в Західній Європі під час Другої світової війни з 06.06.1944 р.);польське питання;німецьке питання;іранське питання;японське питання.

Номер слайду 5

Кримська (Ялтинська) конференція(4-11 лютого 1945 р.) учасники : Ф. Рузвельт, Й. Сталін, В. Черчилль("Велика трійка")рішення:окупація Німеччини;сплата Німеччиною репарацій;польське питання;югославське питання;створення ООН;оголошення війни Японії;територіальні претензії СРСР на Далекому Сході.

Номер слайду 6

Потсдамська конференція (17 липня - 2 серпня 1945 р.) учасники : Г. Трумен, Й. Сталін, В. Черчилль (К. Еттлі)("Велика трійка")рішення:повоєнний устрій Німеччини (План 4-х "Д");поділ Німеччини на 4 зони окупації;сплата Німеччиною репарацій;визначення польських кордонів;передача СРСР м. Кенігсберг з областю;передача воєнних злочинців Міжнародному військовому трибуналу.

Номер слайду 7

Значення утворення антигітлерівської коаліції Об'єднання зусиль. Утворення антигітлерівської коаліції дозволило поєднати військові, економічні та дипломатичні зусилля провідних країн світу для протидії агресії Осі. Президент Рузвельт підписав історичний закон. Офіційно документ називався «Акт сприяння обороні Сполучених Штатів». У ньому йшлося, що президент має право «продавати, обмінювати, а також здавати в оренду (lease) і позичати (lend) військову техніку на власний розсуд», через що він і отримав свою більш популярну назву Закон про ленд-ліз (тобто дослівно Закон про передачу в оренду та борг). Координація стратегій. Тісна співпраця в рамках коаліції забезпечила узгодження військових стратегій на різних фронтах, що посилило загальний наступ проти спільного ворога. Перелом у ході війни. Об'єднання сил антигітлерівської коаліції врешті-решт зумовило поворотний момент у Другій світовій війні, коли ініціатива перейшла до сил, що чинили опір нацизму.

Номер слайду 8

Наслідки формування антигітлерівської коаліції Визначення повоєнного устрою. Тісна співпраця учасників антигітлерівської коаліції дозволила їм узгодити основи повоєнного світового порядку, зокрема на конференціях у Ялті та Потсдамі. Створення ООНПеремога антигітлерівської коаліції сприяла створенню Організації Об'єднаних Націй, що стала основою для подальшого міжнародного співробітництва в післявоєнний період. Виникнення біполярного світу. Водночас утворення антигітлерівської коаліції заклало підвалини для виникнення біполярного світового порядку, коли два наддержави - США і СРСР - стали визначати хід світової політики.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 травня
Переглядів
219
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку