Презентація: "Дисперсія світла, колір, спектр 11 кл"

Про матеріал
Презентація містить матеріали по темі "Дисперсія світла, колір, спектр" окрім основних понять має на меті ознайомити учнів з ефектом кольору в фізиці, інформатиці, психології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготував: Учитель фізики СЗШ I-III ст №1 смт Крижопіль Козаченко Михайло Борисович

Номер слайду 2

Мета : Дослідити явище дисперсії; ознайомитись з поняттям кольору, спектру та з їх трактуванням у фізиці, інформатиці, психології.

Номер слайду 3

Запитання на повторення 1. Як поширюється світло в однорідному прозорому середовищі? (прямолінійно) 2. Чи завжди світло поширюється прямолінійно? В яких випадках ні? (ні, на межі поділу двох середовищ, при переході з одного середовища в інше, під час дифракції) 3. Сформулювати закон заломлення світла. ( sin α/sinγ = n) 4. Чим викликане заломлення хвиль? (зміною оптичної густини середовища) 5. Який зв'язок показника заломлення середовища з швидкістю світла? ( n = c/ν )

Номер слайду 4

Ісаак Ньютон (1643 – 1727) Ісаак Нютон– англійський вчений, заклав основи класичної фізики. Відкрив і дослідив багато оптичних явищ. Відкриття явища дисперсії світла (1672р.) вважається одним із найважливіших його наукових відкриттів. Надгробний пам’ятник Ньютона прикрашений фігурами юнаків, які тримають в руках емблеми його відкритів. Одна фігура тримає призму і там є слова: «Він досліджував різноманіття світлових променів і різні властивості кольорів, чого раніше ніхто не підозрював».

Номер слайду 5

Ньютон через отвір в ставні пропускав в кімнату світловий пучок. Падаючи на скляну призму він заломлювався і давав на стіні зображення веселкової смужки.

Номер слайду 6

червоний оранжевий жовтий зелений блакитний синій фіолетовый spectrum (лат.) - видіння. Сім основних кольорів із веселки Дружно шикують веселий парад. Перший- червоний, оранжевий далі, Жовтий, зелений – шикуються вряд. Плавно спливає зелений в блакитний, Синій в підмогу приходить йому, А фіолетовий колір спокійний Він завершає шеренгу таку.

Номер слайду 7

Чому біле світло, проходячи через призму, разкладається на кольори?

Номер слайду 8

Синтез білого кольору З білого кольору можна виділити пучки різних кольорів. А спільна дія кольорових пучків викликає у нас враження білого кольору.

Номер слайду 9

А В О

Номер слайду 10

αч < αф, то nч < nф, n=с/υ, тобто, υч > υф а оскільки υ=λγ то

Номер слайду 11

dispersion (лат.) – розсіювання, розкладання Залежність показника заломлення від довжини хвилі

Номер слайду 12

Кожному кольору відповідає своя довжина і частота хвилі 760 – 620 нм 620 – 590 нм 590 – 560 нм 560 – 500 нм 500 – 480 нм 480 – 450 нм 450 – 380 нм Монохроматичне світло – світлові коливання однієї частоти

Номер слайду 13

Висновки Дисперсія – явище розкладання білого світла в спектр. Біле світло – складене. Показник заломлення залежить від кольору світла Показник заломлення світла в середовищі залежить від його частоти

Номер слайду 14

Колір в інформатиці Томас Юнг Червоний + Зелений + Синій = Біле світло 1807 рік

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Колір прозорого тіла визначається тим кольором, світло якого воно пропускає Колір непрозорого тіла визначається сумою тих кольорів, які воно відбиває

Номер слайду 17

Світ крізь кольорове скло Крізь зелене скло Крізь червоне скло Звичайний вигляд

Номер слайду 18

Червоний колір – колір серця, легенів мускулів, він робить людину говірливою, збуджує й посилює емоції. Тому всі революційні прапори мають червоний колір. Він робить лінивих активними. Флегматичні діти при червоному кольорі краще вчаться. Синій колір – дає відчуття миру й безпеки, розслаблює людину. Цей колір впливає на ендокринну систему, наші реакції на стрес та розслаблення, сексуальність, а також на систему захисту організму від інфекцій та алергії. Надто збудливі діти при синьому світлі стають спокійнішими і краще вчаться

Номер слайду 19

Жовтий колір – символізує полуденне Сонце і виявляє стимулюючий ефект. Він сприймається лівою півкулею мозку, його інтелектуальною половиною і може позитивно впливати на навчання та набуття професійних навичок. Жовтий колір покращує настрій роздратованих та незадоволених людей Оранжевий колір є втіленням радості й щастя. Він благотворно впливає на людину, яка страждає від депресії або схильна до песимізму. Якщо людина прокидається в поганому настрої, то варто їй подивитись на світ крізь оранжеве скло, і настрій у неї покращиться, радять психологи.

Номер слайду 20

Зелений колір – найпоширеніший колір у європейській природі. Він діє заспокійливо, має цілющі властивості, тому кожному із нас так подобається відпочивати на природі , серед зелені. Фіолетовий колір - завжди асоціюється з духовністю. Він діє над підсвідомість і допомагає людині пізнати себе. Якщо надіти фіолетові окуляри і піти в людне місце, то мало хто до вас наблизиться. Якщо ви бажаєте зменшити апетит, то варто перед їдою одіти окуляри фіолетового кольору, тоді страви будуть виглядати дуже неапетитно.

Номер слайду 21

Узагальнення Дисперсія –це… Найшвидше поширюються … промені Найбільше заломлюються … промені Найкраще наше око сприймає … колір Найбільше мені подобається … колір

Номер слайду 22

Тип темпераменту

Номер слайду 23

Тести на закріплення 1. Червоний колір є сигналом, який забороняє рух, тому що він має А. найбільшу швидкість Б. найменший показник заломлення В. найбільшу довжину хвилі Г. всі відповіді вірні 2. Фізична величина, яка характеризує колір світла А. швидкість Б. показник заломлення В. кут падіння Г. довжина 3. Світло переходить із скла у вакуум при цьому частота хвилі А. не змінюється Б. зростає В. зменшується 4. Світло переходить із повітря у воду при цьому його довжина А. не змінюється Б. зменшується В. збільшується 5. На білому аркуші зроблено напис синього кольору. Яким буде цей напис, якщо його розглядати крізь жовте скло? А. жовтий Б. зелений В. чорний Г. синій 6. Найкраще із семи кольорів спектру сприймається нашим оком А. червоний колір Б. фіолетовий колір В. зелений колір Г. жовтий колір

Номер слайду 24

Домашнє завдання Вивчити : § Виконати: Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мєркулова Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чебан Зоряна Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
21 жовтня 2019
Переглядів
7466
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку