Презентація: "Дитячий світ мрій і фантазій допитливого хлопчика-романтика Володька (перший розділ трилогії «Волинь» Уласа Самчука»)"

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання для учнів 6 класу: "Дитячий світ мрій і фантазій допитливого хлопчика-романтика Володька (перший розділ трилогії «Волинь» Уласа Самчука»)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дитячий світ мрій і фантазій допитливого хлопчика-романтика Володька(перший розділ трилогії «Волинь» Уласа Самчука»)

Номер слайду 2

“Палкий патріот України…”

Номер слайду 3

Дитинство та освіта. Народився майбутній прозаїк 20 лютого 1905р. в селі Дермань на Волині в сім'ї заможного селянина.  Батько Уласа — Олексій Антонович Самчук — мав від двох шлюбів п'ятеро дітей. Улас був серед них середульшим. Навчався спочатку в народній школі в Тилявці, потім Дерманська двокласна школа при семінарії, Крем`янецька гімназія, яку не скінчив через мобілізацію до війська.

Номер слайду 4

Рання творчість Навчаючись у Крем`янецькій гімназії, Самчук редагував рукописні журнали «Юнацтво» і «Хвиля». Він був головою літературного гуртка «Юнацтво», яке видавало однойменний журнал. Тут Улас почав писати малі оповідання, три романи, вірші та публіцистичні твори. У 1922 р. у журналі «Юнацтво» Самчук помістив вірш «Не любити не можу свою я країну...». У 1923 р. він вступив до кременецької організації «Просвіта». У 1926 р. у варшавському журналі «Наша бесіда» Улас Самчук опублікував перше оповідання «На старих стежках».

Номер слайду 5

Пізніше служив у Західній Польщі, але скоро дезертирував до Німеччини. З 1927р. По 1929 р. Самчук, працюючи, вчився у Бреславському університеті. У 1929р. переїздить до Чехо- Словаччини, навчаючись в Українському вільному університеті у Празі.

Номер слайду 6

Love. У 1929 р. одружується з Марією Зоц

Номер слайду 7

 У 1932 р. написаний роман «Кулак» - перша частина трилогії' «Волинь» («Куди тече та річка»), наступного року повість «Марія» — твір, що висвітлює події страшного голодомору в Україні в1 1932—1933 роках. У 1936 р. Самчук видає збірку ранніх оповідань «Віднайдений рай» і роман «Тори- говорять», що був присвячений боротьбі закарпатських українців за незалежність. 

Номер слайду 8

ПодорожіУ 1938—1939 pp. письменник їздив Закарпаттям, агітуючи за проголошення незалежності Карпатської України, посідав місце референта пропаганди УНО (українське національне об'єднання) в Хусті. В Чехії, Німеччині, Польщі об'їздив протягом 1940 — 1941 pp. з виступами десятки українських міст, містечок, селищ, сіл, громад і організацій. 

Номер слайду 9

 У 1941 —1942 pp. У. Самчук редагував газету «Волинь», згодом працював у Німецькому пресовому бюро. У березні 1942 р. його заарештувала німецька влада за звинуваченням у тому, що він надав редагованій ним газеті небажаного для окупантів самостійницького характеру. Проте незабаром Самчука випустили. 

Номер слайду 10

 У 1943 р. письменник повертається до Львова, але наступного року знову опиняється в Німеччині, рятуючись від радянської влади. Тут включається в роботу, присвячену згуртуванню письменницьких сил, яким належало творити на еміграції «велику літературу». 1944 —1987рр. — період «другої-еміграції» письменника. У 1946 р. під час перебування Самчука в таборах для переміщених осіб виходить друком його повість «Юність Василя Шеремета». У 1948р. він переїздить до Торонто (Канада). 

Номер слайду 11

Письменник помер у Торонто 9 липня 1987 р. 

Номер слайду 12

Над твором “Волинь” Улас Самчук працював протягом 1931 – 1937 років. Роман присвячено дружині Марії Зоц, із якою познайомився в Празі. Твір складається з трьох частин: 1. “Куди тече та річка”. 2. “Війна і революція”. 3. “Батько і син”. Це цікаво знати

Номер слайду 13

Перший том “Волині”, що вийшов у Львові 1932 року, був першою друкованою книжкою письменника. Самчукові тоді було 27. У 1934 році за першу книжку трилогії “Куди тече та річка” – отримав літературну премію, присуджену Львівським товариством письменників і журналістів імені Івана Франка. Це цікаво знати

Номер слайду 14

Роман “Куди тече та річка” 1936 року перекладено й видруковано в Польщі. У 1980 році роман “Волинь” висунуто на здобуття Нобелівської премії. Це цікаво знати

Номер слайду 15

Еміграція – переселення зі своєї батьківщини до іншої країни. Трилогія – три літературні або музичні твори одного автора, об “єднані спільною ідеєю та послідовністю. Нобелівська премія – премія, заснована підприємцем, винахідником динаміту Альфредом Нобелем. У галузі літератури вручається авторові, котрий прославив не лише своє ім “я, а й народ, життя та побут якого становить інтерес для всього людства. Запам'ятай

Номер слайду 16

Твори Уласа Самчука

Номер слайду 17

Улас Самчук болісно переживав розлуку з Україною, близькими йому людьми. Саме туга за рідним краєм спонукала письменника духом повернутися до свого берега дитинства – написати твір про людей, між яких зростав, котрих любив, - трилогію “Волинь”. Твір можна назвати автобіографічним, бо в його основу лягли факти власного життя письменника. Відчувається, що духовний світ Володька дуже близький авторові. Родина Довбенків – це родина Самчуків, Володько – сам Улас, Хведот – менший брат Самчука –Федот, Василь – старший брат. Автобіографічність твору

Номер слайду 18

Тема: розповідь про пригоди сільського хлопчика Володька та його брата ХведотаІдея: дитинство – це неповторний час в житті людини, коли вона відкриває для себе світ, може бешкетувати і потрапляти у різні пригоди; бережіть світлі спогади про дитинство та рідних. Заповнення «паспорта твору»

Номер слайду 19

Мовне багатство твору

Номер слайду 20

Мова твору багата, образна. Діалектизми“Гелетка” – клунок, “гейби” – щоб,“пляцун” – штурхан, “лемензнути” – спроквола їсти, “бахур” – вередун Фразеологізми “Як з кози шерсті чи з козла молока” – ніякої користі, “ані пари з уст” – мовчати,“ні сюди ні туди” – нікуди, “ламає голову” – напружено думаєЗгрубілі слова“Вештається”, “кордупель”, “дотьомбали”, “присунулися”, “дітиська”, “ручиська”, “ножиська”

Номер слайду 21

хлопці вперше так далеко відійшли від дому;вдивляючись у плин річки, у “прозору, жовтаву воду”, Володько відчуває безкінечність світу. Йому хочеться все “Бачити. Чути. Знати”. Похід Володька й Хведота, дійсно, був великим, тому що

Номер слайду 22

Володько мріяв:пізнати світ;про чоботи;про кашкет;побачити царевого сина.

Номер слайду 23

Риси вдачі Володька

Номер слайду 24

Складання характеристики образу Володька за планом1. Герой, вік, походження.2. Коли вперше з ним знайомимось.3. Ставлення героя до рідних.4. Ставлення рідних до героя.5. Вчинки героя.6. Риси характеру.7. Ставлення автора до героя.8. Моє враження про героя.

Номер слайду 25

Пропоную вам сенкани. Дитинство Дитинство. Босоноге, злиденне Щасливе, неповторне. Пізнає, мріє, боїться, страждає Радіє, насолоджується, мріє, отримуєПрочухани від батьків Безтурботно-прекрасна пора життя. Бідність Радість. Яким було дитинство Володька, яким є наше дитинство?

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Скласти письмовий твір на тему «Моя дитяча пригода».2. Підготувати повідомлення про Всеволода Нестайка.

pptx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку