Презентація для 11 класу з географії на тему:" Біосфера. Природні зони світу".

Про матеріал
Презентація з географії для здобувачів освіти 11 класу з теми: "Біосфера. Природні зони світу." Підготувала викладач ДПТНЗ "Дніпровський центр професійно-технічної освіти" географії Лимаренко Аліна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні зони світу. Виконала вчитель географії ДПТНЗ « Дніпровський центр професійно технічної освіти»Лимаренко Аліна Вадимівна

Номер слайду 2

Земна куля є яскравою мозаїкою різноманітних ландшафтів, об’єднаних у природну зону, яка є складовою географічних поясів, для яких властиві певна спрямованість і ритміка природних явищ ( накопичення біомаси, інтенсивність ґрунтоутворення та утворення рельєфу тощо).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Природна зона – великі частини географічних поясів, що характеризуються схожими природними умовами вздовж свого простягання та послідовною їх зміною від екватора до полюсів і від океанів усередину континентів.

Номер слайду 5

Арктичний клімат: температури взимку – від -10 ◦С до -35 ◦С градусів, улітку від 0 ◦С до +5 ◦С, опади становлять 200 – 300мм. Ґрунти кап’яисті, болотні. У рослинності домінують мохи, лишайники, зрідка квіткові рослини. Життя великих тварин пов’зане з морем (тюлені, моржі, білі ведмеді), на суші мешкають лемінг, песець, ролярна сова

Номер слайду 6

Господар Арктики

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Зона антарктичних пустель

Номер слайду 10

Лежить в межах Антарктиди – найхолоднішого материка на Землі. Рослинний і тваринний світ найбільш поширений у прибережній смузі, де ростуть мохи, лишайники, деякі водорості, гриби. У водах Антарктики мешкають китоподібні (найбільші тварини планети – синій кит, кашалоти, косатки), тюлені. Типові мешканці Антарктики – пінгвіни ( аделі та імператорські). Літом на прибережних ділянках гніздяться птахи (буревісники, чайки-поморки, баклани).

Номер слайду 11

Пінгвін аделі, імператорський пінгвін, буревісник, чайка-поморник, баклан.

Номер слайду 12

Тундра

Номер слайду 13

Охоплює північне узбережжя Євразії та Північної Америки. Клімат –субарктичний , спостерігається надмірне зволоження і багаторічна мерзлота. Ґрунти тундрово-глеєві й торф’яно-болотні. У тундрі багато боліт. Окрім мохів і лишайників, тут ростуть осоки, карликові верби та берізки, ягідні чагарники. На лишайникових пасовищах пасуться північні олені карибу, з хижаків мешкають лемінги, песці, полярні вовки тощо.

Номер слайду 14

Зона хвойних лісів

Номер слайду 15

Простягається широкою смугою із заходу на схід до 45 пн.ш. Клімат помірно континентальний ( температура січня від -16◦С до -40 ◦С, улітку +16 ◦С …+18 ◦С, опадів-400 – 700мм). Домінують підзолотисті й мерзлотно – тайгові ґрунти. Серед деревних порід – ялина, сосна, ялиця, модрина, кедр. Характерні хутряні тварини (соболь, горностай), копитні (лось, олень, кабарга) та хижаки (ведмеді, вовки, росомахи, скунси в Америці). Багатий світ птахів – глушці, рябчики, кедровки, клестин та інші.

Номер слайду 16

Зона мішаних і широколистяних лісів

Номер слайду 17

Лежить у південній частині помірного поясу. Клімат помірно континентальний. На деревно-підзолистих, бурих лісових і торф’яно-болотних ґрунтах ростуть дуб, бук, липа, оксамит амурський, сосна корейська тощо, у Північній Америці – каштан, бук, платан, ясен, тюльпанове дерево, магнолія, біла акація. Тварини – олень, кабан, бурий ведмідь, лось, білка, заєць та ін. Розташована в Північній Україні й охоплює 20% площі.

Номер слайду 18

Лісостеп

Номер слайду 19

Неширокою смугою тягнеться від Середньодунайської низовини до р.Єнисей у Євразії та в межах Великих рівнин у Північній Америці. Представлені перехідні форми від лісових до степових ландшафтів. Ґрунти: підзолисті, сірі лісові, чорноземи. Лісостеп простягнувся від Передкарпаття до західних схилів Середньоросійської височини майже на 1100 км. Його площа становить 20,1 млн га, або 33 % території України.

Номер слайду 20

Степ. Лежить у центральній частині Євразії та Північної Америки, біля гирла Ла-Плати в Південній Америці. Клімат – помірно континентальний (температура взимку від -2 ◦С до -20 ◦С , улітку – до +20 ◦С – +22 ◦С, опадів 300-500 мм). Панують родючі чорноземи. Степи Північної Америки називають преріями, Південної Америки – пампою. В Україні степова зона охоплює майже 240 тис.км² (40% площі країни).

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Пустелі та напівпустелі. Розташовані на всіх континентах (окрім Антарктиди). Охоплюють майже 40% площі Австралії та 30% Африки.Ґрунти: кам’янисті, глинисті, піщані, солончаки.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Савани та рідколісся

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Тваринний світ саван

Номер слайду 28

Жорстколисті й вічнозелені ліси та чагарники. Притаманні всім континентам між широтами 30° і 45° , особливо значні масиви в Євразії – на берегах і островах Середземного моря. Клімат субтропічний. Температури влітку +23…+29°С, узимку +10…+12°С. Опадів 600-800 мм. Коричневі ґрунти.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Змінно-вологі та мусонні ліси. Мусонні ліси добре виражені у тропічних широтах між 10-ю і 25-ю паралелями обох півкуль (Індокитай, півострів Малакка, деякі острови Зондського архіпелагу, Південно-Східний Китай в Євразії; Антильські острови; південно-східна окраїна Бразильського плоскогір’я. Клімат субтропічний.Ґрунти – жовтоземи та червоноземи.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Тваринний світ

Номер слайду 34

Вологі екваторіальні ліси. Вони представлені у трьох головних районах (басейн річок Амазонка та Конго і весь Малайський архіпелаг). Ця природна зона вирізняється найбільшою на земній кулі видовою різноманітністю царства рослин і багатим тваринним світом. Дерева ростуть кількома ярусами. У Південній Америці ця зона називається сельвою. Ґрунти - червоно-жовті фералітні.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
18 лютого
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку