Презентація для класної години на тему: "Тероризм. Дії населення під час потрапляння у зону терористичного акту."

Про матеріал
Презентація складается з 10 слайдів, учням розповідається про різні можливі ситуації, пов'язані з тероризмом, що робити та як запобігти поганих наслідків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тероризм. Дії населення під час потрапляння у зону терористичного акту.

Номер слайду 2

Що таке «Терроризм»?Тероризм (terror означає жах) – суспільно небезпечна діяльність, яка полягає у свідомому, цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, залякування населення та органів влади або вчинення інших посягань на життя чи здоров’я ні в чому не винних людей або погрози вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей

Номер слайду 3

Для запобігання можливого терористичного акту або зменшення його наслідків необхідно дотримуватись наступних мір безпеки:• не торкайте ( не чіпайте, не зрушуйте) в вагоні потягу (електрички, трамваю, тролейбусу), автобусі, під’їзді дому або на вулиці (базарі, магазині, в громадських місцях і т.п.) підозрілі пакети (сумки, коробки і т.п.) і не підпускайте до них інших. Повідомте про знахідку співробітнику поліції;• в присутності терористів не виражайте своє незадоволення, утримуйтесь від різких рухів, криків, стогонів;• при загрозі застосування терористами зброї (подалі від вікон, засклених дверей, проходів, сходів) лягайте на живіт, при цьому закрийте голову руками;• в випадку поранення рухайтесь, як можна менше – це зменшить втрату крові;• будьте уважні, використайте будь–яку можливість для порятунку;• якщо стався вибух – негайно вжити заходів щодо недопущення пожежі і паніки, надайте першу медичну допомогу потерпілим;• намагайтесь запам’ятати прикмети підозрілих людей та надайте їх прибулим працівникам спецслужб.

Номер слайду 4

Якщо Ви знайшли підозрілий предмет – не залишайте цей факт без уваги!а) в громадському транспорті:запитати людей, що знаходяться поруч, намагайтесь встановити належність предмету (сумки і т.п.) або хто міг його залишити. Якщо власник не виявлений, терміново повідомте про знахідку водію (машиністу і т.п.).б) в під’їзді свого будинку:спитайте у сусідів, можливо він належить їм. Якщо власника не встановлено – терміново повідомте про знахідку в Ваше відділення поліції.в) в адміністрації (установі):терміново повідомте про знахідку керівнику адміністрації (установи).

Номер слайду 5

ПАМ’ЯТАЙТЕ!• не чіпайте, не відкривайте, не пересувайте знахідку;• зафіксуйте час знаходження знахідки;• намагайтесь зробити так, щоб люди відійшли як надалі від небезпечної знахідки;• обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно – слідчої групи;• не забувайте, що ви являєтеся основним очевидцем. Зовнішній вигляд предмету може маскувати його дійсне призначення. В ролі камуфляжу для підривних пристроїв використовуються звичайні сумки, пакети, ящики, іграшки і т.п.

Номер слайду 6

Як діяти, якщо Ви потрапили в стрілянину?Якщо стрілянина застала Вас на вулиці:відразу ляжте і огляньтесь, виберіть найближче укриття і проберіться до нього, не підводьтесь в повний зріст. Укриттям можуть бути виступи будівель, пам’ятники, бетонні стовпи, бордюр, канави і т.п. При першій можливості сховайтеся у під’їзді житлового будинку, в підземному переході і дочекайтеся закінчення стрілянини, при можливості повідомте про те що сталося співробітникам поліції. Якщо стрілянина застала Вас в дома:ляжте на підлогу подалі від вікон та дверей щоб уникнути рикошету.

Номер слайду 7

Як діяти при захопленні автобусу (тролейбусу, трамваю) терористами?Якщо Ви опинились в захопленому терористами автобусі (тролейбусі, трамваї), не привертайте до себе їх увагу. Огляньте салон, відмітьте місця можливого укриття у випадку стрілянини. Заспокойтеся, намагайтеся відвернути свою увагу від того, що відбувається. Зніміть ювелірні прикраси, не відкривайте сумки без їх дозволу. Не пересувайтесь по салоні, не дивіться в очі терористам, не реагуйте на їх провокаційну поведінку. Якщо спецслужби розпочнуть штурм – лягайте на підлогу між кріслами і залишайтесь там до кінця штурму. Після звільнення негайно залиште автобус (тролейбус, трамвай), так як не виключена можливість його попереднього мінування терористами і підриву (займання).

Номер слайду 8

Якщо Ви опинились в заручниках:• не допускайте дій, які можуть спровокувати нападаючих до застосування зброї;• спокійно переносьте позбавлення волі, образи і приниження, не дивіться в очі злочинцям, не поводьте себе агресивно;• виконуйте вимоги злочинців, не суперечте їм, не ризикуйте життям своїм і оточуючих, не допускайте істерики і паніки;• перш ніж що-небудь зробити – запитуйте дозволу (сісти, встати, попити, сходити в туалет і т.п.);• якщо Ви поранені, намагайтеся не рухатися, цим Ви попередити надлишкову втрату крові.

Номер слайду 9

При Вашому звільненні:• лежіть на підлозі обличчям вниз, голову закрийте руками і не рухайтесь;• тримайтесь, по можливості, подалі від вікон і дверей;• ні в якому випадку не біжіть на зустріч працівникам спецслужб або від них, тому що Вас можуть прийняти за злочинців.

Номер слайду 10

ПАМ’ЯТАЙТЕГОЛОВНЕ – ВАШЕ ЖИТТЯ

pptx
Додано
26 червня 2023
Переглядів
775
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку