Презентація до Дня захисників і захисниць України.

Про матеріал
Мета: виховувати патріотичні почуття до рідної землі, до захисників України та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння; ознайомити дітей із святом Пресвятої Покрови, з'ясувати звичаї та традиціїї, пов'язані з цим святом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мужність і відвага крізь покоління. Треба... поставитись до армії не як до якоїсь свалки, куди скидають найменш цінні, на ніщо краще не придатні елементи, а як до окраси держави і нації, її почесної варти. М.С.Грушевський

Номер слайду 2

Передісторія української армії: На початковому етапі східнослов’янської цивілізації воєнна організація була родоплемінною. Усі важливі воєнні справи вирішувались на вічі. Не було ніяких рангів чи ступенів. Керував вояками воєвода або князь. У часи Київської держави військо складалося з дружини князя та народного ополчення. Князі утримували дружинників, платили грішми, давали землі. За княжої доби були два основні роди війська: оружники і стрільці. Оружники мали на озброєнні панцир, шолом, щит, меч, спис, сопирд. Стрільці – лук і стріли. Збиралося військо за наказом князя, оскільки не було на той час постійним. Спеціальні військові навчання у війську не проводились.

Номер слайду 3

15-18 століття в історії України - це період козаччини. Головна історична умова виникнення козацтва як суспільного стану і збройної сили - підневільне становище України під владою сусідніх держав Литви і Польщі. Козацьке військо мало демократичний устрій. Усі політичні й організаційні питання вирішувалися на раді. На чолі війська стояв гетьман. У перший половині 18 ст. запорізьке козацтво піднеслося до рівня кращих європейських армій. На початку літа 1775 р. була ліквідована Запорізька Січ. В 1783 р козацькі полки, що залишилися, були приєднані до регулярного війська Росії.

Номер слайду 4

16 січня 1918р. Центральна Рада ухвалила Закон про утворення народної армії на міліційній основі для оборони держави, але 29 квітня відбувся державний переворот, який проголосив гетьманщину. За часів Скоропадського було сформовано дивізію сердюків і дивізію сірожупанників, а загальне число армії становило більше 60 тис. чол. Відбулася українізація Чорноморського флоту. Перший корабель - міноносець «Завидний» підняв український прапор у липні 1917 р, а через 4 місяці його підняла половина кораблів флоту.

Номер слайду 5

З початком радянсько-німецької війни основна частина українського народу була у складі збройних сил СРСР (більше 4,5 млн. людей), а також в підпільному та партизанському русі. За даними різних джерел, кількість партизан в Україні становила від 50 до 500 тис. чол. в різні роки війни. Найбільш відомі сильні партизанські з'єднання під керівництвом Ковпака, Федорова, і ін. Після звільнення України від фашистських окупантів УПА повертає зброю проти сталінізму, за незалежність України.

Номер слайду 6

З розпадом СРСР постало питання, як бути з армією. Україна ще 16 липня 1990 заявила в «Декларації про державний суверенітет», що має право на створення власних Збройних Сил. 11 жовтня 1991 р. Верховна рада затвердила Концепцію оборони та будівництва Збройних Сил України. Тому 19 жовтня 1991р. Верховна Рада постановила вважати 6 грудня святом - Днем Збройних сил України.

Номер слайду 7

За наказом президента (2014-2019рр.) П.Порошенка свято Дня захисника Вітчизни України відзначається 14 жовтня під гаслом “Сила нескорених”

Номер слайду 8

Це свято започатковане в нелегкі часи для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Захист Вітчизни став справою всіх українців, тому День захисника України, який визначено вихідним днем, має стати всенародним святом, таким же значимим як Різдво, Великдень чи День незалежності. 

Номер слайду 9

14 жовтня потрійне свято, Покрова Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів був святковим днем захисників Вітчизни.

Номер слайду 10

Вшануймо пам`ять наших захисників Вітчизни!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лугина Ольга Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
20 листопада 2021
Переглядів
1027
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку