Презентація до інтегрованого уроку "На Великдень до Польщі"

Про матеріал
Презентація до інтегрованого уроку з польської мови та технологій і дизайну у першому класі "На Великдень до Польщі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтегрований урок польської мови, технологій та дизайну у першому класіТема: Podróż do Polski w Wielkanoc /На Великдень до Польщі

Номер слайду 2

Мета уроку:повторити і узагальнити з учнями теми "Świat wokół nas"("Світ навколо нас"), "Święta Wielkanocne"("Великодні свята ") польською мовою ; активізувати вивчені лексичні одиниці , закріпити набуті знання у мовленні ; поширити словниковий запас учнів стосовно цих тем ; формувати повагу до народних звичаїв і традицій , потребу дарувати людям радість своєю творчістю та поведінкою; розвивати і поглиблювати знання учнів про одне з найдавніших, найбільших, найурочистіших релігійних свят — Великдень; ознайомити дітей із символом воскресіння Ісуса Христа — писанкою; розвивати у дітей творчість, уяву, пам’ять, мислення, вокально-хорові здібності, вміння добирати кольори, символи.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Хочу дізнатися : як до нас приходить Великдень; як святкують Великдень у Польщі. Хочу навчитися :створити писанку у техніці аплікація. Хочу побачити : відомі пам’ятники писанці.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Pierwszy przystanek

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Drugi przystanek

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Trzeci przystanek

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Czwarty przystanek

Номер слайду 15

Символіка кольорів. Червоний колір символізує добро, радість життя. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння. Символізує також пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя. Жовтий колір – сонце, тепло, врожай. Зелений колір – означає весняне пробудження природи, надію, життя. Блакитний колір – означає небо, повітря, чистота і здоров'я. Коричневий колір – землю і її приховану життєдайну силу. Чорний колір – колір ночі, всього невідомого і таємного. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Piąty przystanek

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Писанка. Писанка – яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників. Писанка є символом Великодня. Саме слово «писанка» походить від слова «писати», а це означає, що наші предки писали на яйці, і більшість писанкових символів є свідченням цього.Інструментом для виготовлення писанок є писачок.

Номер слайду 22

Крашанка. Крашанки – це яйця, пофарбовані одним кольором, без візерунків. Найчастіше господині використовують природні барвники. Для червоного кольору використовують сік буряка. Для зеленого – сік шпинату. Дляфіолетового – відвар синьої капусти, ягоди чорниці. Для жовтого – спецію куркуми. Для коричневого – лушпиння цибулі.

Номер слайду 23

Крапанка. На фарбоване яйце краплями воску наносять візерунок іншого кольору чи кольорів. Такі яйця називаються крапанками. Крапки символізують зерно, інколи – зірочки, якими рясно всипаний небосхил.

Номер слайду 24

Драпанка. Для створення драпанки на пофарбованій одним тоном поверхні яйця гострим предметом (голкою, шпилькою, лезом) видряпують візерунок.

Номер слайду 25

Мальованка. Мальованкою називають яйце, розмальоване фарбами за допомогою пензлика. Найчастіше це дерев’яні, декоративні писанки.

Номер слайду 26

Квіти. Образ квітів більше пов'язаний із дітьми. Писанка з квітами також допомагала людині одужати.

Номер слайду 27

Завиток. Завиток – символ життєвої сили ізародження життя

Номер слайду 28

Безконечник«Безконечник», хвилясті і прямі лінії – це символічні зображення води.

Номер слайду 29

Грабельки. Грабельки належать до символів, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали впосуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати небесні води.

Номер слайду 30

Сонце. У давнину Великдень був одним з традиційних свят вшанування сонця. Отож сонце символізує знання,справедливість, переможця всілякогозла. Писанка, оздоблена сонячнимизнаками, мала чудодійну силу. Вонамогла охороняти її власників відхвороб, нещастя і лихого ока. Зоря теж є символом сонця.

Номер слайду 31

Пташка. Птаха символізує людську душу. Існуєповір'я, ніби душа прилітає пташкоюдо новонародженої дитини.

Номер слайду 32

Хрест. Хрест – сонячний знак, стародавній символ сонця, вогню, душі. В орнаменті його називають «божимзнаком». У давнину означав Землю із чотирма сторонами світу.

Номер слайду 33

pptx
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
802
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку