Презентація до інтегрованого уроку з історії України для 7 класу на тему: "Суспільно-політичний устрій та господарське життя на Русі в кінці Х – в першій половині ХІ ст.."

Про матеріал

Презентація підготована для проведення інтегрованого уроку з історії України для 7 класу на тему "Суспільно-політичний устрій та господарське життя на Русі в кінці Х – в першій половині ХІ ст..".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Назвіть історичного діяча за описом: “Знав народ тебе “ласкавим”,Називав теж “Сонцем Ясним”,Бо зробив ти край великим,А свій люд – багатим, щасним. Ти зібрав всі руські земліВід Кавказу по Карпати - І від моря аж по Волгу. Став “Великий” панувати”. Ю. Шкрумеляк.

Номер слайду 2

Назвіть історичного діяча за описом: Після ката Святополка, Що замучив трьох братів,Брат четвертий на престолі, … розумний сів. О. Олесь. «Княжа Україна»

Номер слайду 3

Цифрова розминка:98810151019103610541051

Номер слайду 4

Суспільно-політичний устрій та господарське життя на Русі наприкінці Х – у першій половині ХІ століття.Історія України 7 клас

Номер слайду 5

План уроку:1. Політичний устрій Русі-України в кінці Х – в першій половині ХІ ст.2. Соціальна структура Київської держави.3. Господарство, ремесла та торгівля.

Номер слайду 6

Пригадайте: Лексика – це сукупність слів, які вживаються у мові. Лексичне значення слова – це його реальний зміст, тобто те, що це слово означає. Архаїзми – це слова, які вийшли з активного вжитку, бо були замінені іншими словами.Історизми – це слова, які вийшли з активного вжитку, тому що зникли названі ними предмети чи поняття.

Номер слайду 7

1. Політичний устрій Русі-України в кінці Х – в першій половині ХІ ст. Робота зі схемою:

Номер слайду 8

2. Соціальна структура Київської держави. Завдання: За розповіддю учителя скласти таблицю «Соціальна структура Русі-України». Чи вживаються назви суспільних станів Русі в наш час?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Верстви суспільства. Становище у суспільстві

Номер слайду 9

Суспільна піраміда Русі-України в к. Х – п.п. ХІ ст.

Номер слайду 10

3. Господарство, ремесла та торгівля. Завдання:1. Розгляньте малюнок. Яке знаряддя праці тут зображено?2. Яку тяглову силу використовували для цього знаряддя?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Через територію Русі пролягало декілька важливих міжнародних торговельних шляхів. «Грецький» шлях («із варяг у греки») поєднував Русь із балтійськими та чорноморськими ринками. «Соляним» шляхом підтримувалися зв’язки з країнами Центральної та Західної Європи, «залозним» — із країнами Кавказу та Арабського Сходу.

Номер слайду 13

Шлях “із варяг у греки”

Номер слайду 14

Закріплення вивченого матеріалу: Термінологічна розминка: смерди закупи рядовичі ізгої князь віче

Номер слайду 15

Домашнє завдання:1. Опрацювати § 10 підручника.2. Вивчити основні поняття та визначення теми.3. Вищий рівень: Підготувати розповідь ( 7 – 10 речень) про давньоруське торжище, використовуючи матеріал підручника та інші доступні джерела інформації.

pptx
Додано
6 грудня 2019
Переглядів
2181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку