Презентація до майстер-класу "Розвиток критичного мислення на уроках української мови та літератури"

Про матеріал
Презентація до майстер-класу "Розвиток критичного мислення на уроках української мови та літератури"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УЧИТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ ДОМАЛЬЧУК ОКСАНИ ЮРІЇВНИМайстер-клас

Номер слайду 2

Проблема, над якою я працюю:«Розвиток критичного мислення на уроках української мови та літератури через систему нестандартних уроків».

Номер слайду 3

Мета майстер-класу:показати методи й прийоми, за допомогою яких на нестандартних уроках відбувається розвиток критичного мислення школярів.

Номер слайду 4

«Коли душею володіють гроші…»(Фрагмент уроку з елементами дискусіїза твором Івана Карпенка-Карого«Сто тисяч»)

Номер слайду 5

Сюжетний ланцюжок п'єси «Сто тисяч»Герасим Никодимович Калитка зустрічається з невідомим євреєм, який пропонує йому махінацію — купити 100 тис. фальшивих рублів, заплативши за них тільки 5 тисяч єврей залишає Герасиму зразки фальшивих грошей, які начебто неможливо відрізнити від справжніх Калитка сам боїться піти в банк з фальшивими асигнаціями, і вмовляє зробити це свого кума Савку махінація вдається Герасим зважується на махінацію в повному об’ємі й отримує мішок «грошей» вони виявилися звичайним папером втративши п’ять тисяч (насправді, у останню мить він дає три тисячі замість п’яти) Калитка пробує повіситися, але його рятує копач Бонавентура прийшовши до тями, обдурений «махінатор» промовляє: «Пропала земля Смоквинова! Нащо ви мене зняли з вірьовки? Краще смерть, ніж така потеря»

Номер слайду 6

Ментальні карти - це техніка візуалізації мислення. Вони реалізуються у вигляді діаграми, на якій зображені слова, ідеї, завдання або інші поняття, зв'язані гілками, що відходять від центрального поняття або ідеї.

Номер слайду 7

Фрейм – це структура, шаблон, що відображає у пам‘яті людини певні ситуації, за якими творяться нові. Перевага фреймів полягає у тому, що у них можна вмістити велику кількість матеріалу, легко використовувати під час проблемного навчання, передбачає самостійну роботу учнів. МОТИВ ДІЯРЕЗУЛЬТАТПРИЧИНИ РЕЗУЛЬТАТУ

Номер слайду 8

Діаграма Вена — прийом для співставлення, порівняння, знаходження спільних рис, явищ, ознак, у поняттях, образах літературних героїв, явищ природи, властивостей геометричних фігур. Представляє собою кола, що перетинаються (двох або декількох). Середина заповнюється спільними ознаками, а бічні частини – відмінними.

Номер слайду 9

МОТИВ ДІЯРЕЗУЛЬТАТПРИЧИНИ РЕЗУЛЬТАТУ

Номер слайду 10

Тож чи можемо ми стверджувати, що душею Герасима Калитки володіють гроші? Свою відповідь побудуйте за допомогою методу «Прес»: Я вважаю, що ... …тому, що... Наприклад,…Отже,…

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
2625
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку