Презентація до онлайн-уроку за темою "Односкладні прості речення, неповні речення. Узагальнення і систематизація вивченого"

Про матеріал
Мета уроку доброти: узагальнити та систематизувати теоретичні знання про односкладні й неповні речення; удосконалювати вміння визначати вид односкладного речення, відрізняти неповні речення від односкладних і повних двоскладних. Розвивати творчі вміння будувати односкладні речення відповідно до комунікативного завдання. Формувати риси людяності, милосердя, співчуття. Вчитися жити за «золотим правилом моралі» та творити добро..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго ранку!Нехай цей день буде для вас добрим і мирним

Номер слайду 2

УРОК ДОБРОТИ ОДНОСКЛАДНІ ПРОСТІ РЕЧЕННЯ. НЕПОВНІ РЕЧЕННЯУЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ВИВЧЕНОГО

Номер слайду 3

17 лютого – день спонтанного прояву доброти

Номер слайду 4

СЛОВНИКОВА РОБОТАСПОНТАННІСТЬ ( з лат.- довільний) – характеристика процесів, що виникають не під впливом зовнішніх дій, а довільно; самодіяльність, здатність до активних дій, зумовлена внутрішнім бажанням. Синоніми: невимушеність, імпровізація

Номер слайду 5

СЛОВНИКОВА РОБОТА ДОБРОТА – це чутливе, дружнє ставлення до людей; зроблене добро, надання допомоги іншим. Синоніми: чуйність, щирість, доброзичливість, гуманізм, милосердя

Номер слайду 6

АСОЦІАТИВНИЙ КУЩ ДОБРОТАпосмішкарадістьповагадопомогалюбовспівчуття

Номер слайду 7

КЛЮЧОВІ ЦІЛІ УРОКУУзагальнити та систематизувати теоретичні знання про односкладні й неповні речення; удосконалювати вміння визначати вид односкладного речення, відрізняти неповні речення від односкладних і повних двоскладних. Розвивати творчі вміння будувати односкладні речення відповідно до комунікативного завдання. Формувати риси людяності, милосердя, співчуття. Вчитися жити за «золотим правилом моралі» та творити добро..

Номер слайду 8

«Золоте правило моралі» (епіграф уроку)Стався до людей так, як би ти хотів, щоб вони ставилися до тебе

Номер слайду 9

Сходження до вершини ДОБРОТИОДНОСЛАДНЕ РЕЧЕННЯ – це речення, граматична основа якого складається з одного головного члена ( у формі підмета або у формі присудка). Добре діло роби сміло.

Номер слайду 10

Типи односкладних речень З головним членом у формі Підмета Присудка Називне 1. Означено - особове 2. Неозначено - особове 3. Узагальнено - особове 4. Безособове

Номер слайду 11

ОЗНАЧЕНО - ОСОБОВЕ РЕЧЕННЯГоловний член речення у формі присудка означає дію, яку виконує конкретна особа, (дієслово у формі 1-ої або 2-ої особи однини чи множини) (я, ти, ми, ви) Мамо, дякую (я) тобі за все. Чекаємо (ми) тебе в гості.

Номер слайду 12

Дослідження-моделювання. На основі поданого речення змоделювати односкладні означено-особові речення, у яких головний член мав би різне морфологічне вираження. Речення (Пригадати) з дитинства перші прояви доброти.

Номер слайду 13

ПЕРЕВІРЯЄМОПригадую з дитинства перші прояви доброти.(головний член речення виражений дієсловом у формі 1 особи однини теперішнього часу)Пригадаймо з дитинства перші прояви доброти.(головний член виражений дієсловом 1 особи множини наказового способу)

Номер слайду 14

НЕОЗНАЧЕНО - ОСОБОВЕ РЕЧЕННЯ Головний член речення у формі присудка означає дію, яку виконують невизначені особи, виражений дієсловом у формі 3 –ої особи множини ( вони) або у формі множини минулого часу У селі вітаються (вони) з усіма. До батьків приїхали (множина минулого часу) вночі.

Номер слайду 15

Дослідження-трансформація Утворити односкладні неозначено-особові речення, трансформувавши подані синтаксичні конструкції (двоскладні речення) 1. До старших українці віддавна ставилися з пошаною. 2. Дорогих гостей українці завжди зустрічають короваєм.

Номер слайду 16

ПЕРЕВІРЯЄМО1. До старших в Україні віддавна ставилися з пошаною. 2. Дорогих гостей в Україні завжди зустрічають короваєм.

Номер слайду 17

УЗАГАЛЬНЕНО - ОСОБОВЕ РЕЧЕННЯ Головний член речення у формі присудка означає дію, що стосується як усіх осіб, так і кожного. Присудок виражений дієсловом у формі 2 особи однини або 3 особи множини. Здебільшого це вислови народної мудрості та афоризми. Від доброго не бігай, а злого не роби.

Номер слайду 18

Складіть прислів’я Людини, помолодієш, від, доброї, а від, постарієш, сердитої.

Номер слайду 19

ПРИСЛІВ’Я Від сердитої людини постарієш, а від доброї помолодієш.

Номер слайду 20

МОВНЕ ЛОТОЗмоделювати прислів'я. Роби добро – не кайся. Живи, добро звершай. Добра бажаєш,Все добре переймай,Роби добро скільки можеш – Будь добрим – добро і роби від цього не занеможеш.а зла уникай.багатим станеш.робиш зло - зла і сподівайсята нагороди за це не вимагай

Номер слайду 21

Роби добро - не кайся, робиш зло - зла і сподівайся. Живи, добро звершай, та нагороди за це не вимагай. Добра бажаєш, добро і роби. Все добре переймай, а зла уникай. Роби добро скільки можеш – від цього не занеможеш. Будь добрим – багатим станеш. ЗМОДЕЛЬОВАНІ ПРИСЛІВ’Я

Номер слайду 22

БЕЗОСОБОВЕ РЕЧЕННЯГоловний член речення у формі присудка означає дію, яка не має виконавця, не залежить від особи 1. Безособове дієслово 2. Форми на –но, -то3. Інфінітив4. Прислівник5. Присудкові слова треба, можна, жаль+ інфінітив.6. Слова нема, не було, не буде. Світає. Добру справу закінчено. Жити б йому чесно!На душі затишно. Треба повторити правила доброти. Нема мені спокою

Номер слайду 23

КОДОВИЙ ДИКТАНТУ реченнях визначити головний член і цифрою позначити спосіб його морфологічного вираження:1-безособове дієслово,2- прислівник,3- неозначена форма дієслова + слова треба, можна, жаль4- дієслівна форма на -но, -то5- слово немає1. Мені так радісно, так добре на душі.2. Треба жити в гармонії з самим собою і з людьми.3. Нам пощастило знову разом бути.4. Немає худа без добра.5. Вчора остаточно було визначено суму допомоги.

Номер слайду 24

ПЕРЕВІРЯЄМО1. Мені так радісно ( 2 ) , так добре на душі.2. Треба жити ( 3 ) в гармонії з самим собою і з людьми.3. Нам пощастило (1 ) знову разом бути.4. Немає (5 ) худа без добра.5. Вчора остаточно було визначено ( 4 ) суму допомоги.

Номер слайду 25

НАЗИВНЕ РЕЧЕННЯ Головний член речення у формі підмета стверджує наявність предметів чи явищ у реальній дійсності ( іменник у формі Н. в.)Називні речення бувають поширені і непоширені. Доброта. Безмежна доброта!!! Якщо в такому реченні є обставина, то це не називне, а двоскладне неповне речення з пропущеним присудком. А в душі доброта (пропущений присудок) А в душі панує доброта.

Номер слайду 26

РОБОТА В ГРУПАХ1 група. Творче конструювання. Використовуючи лише односкладні називні речення, складіть текст SMS-повідомлення до вашого однокласника про перенесення доброчинної акції на три дні. Наприклад: Субота. Ранок. Центральна площа. Однокласники. Волонтери.

Номер слайду 27

2 група. «Я – ХУДОЖНИК»Описати картину, використовуючи лише називні речення

Номер слайду 28

ЛІНГВІСТИЧНИЙ ЛАБІРІНТА) ЛЮБІТЬ ТРАВИНКУ, І ТВАРИНКУ, І СОНЦЕ ЗАВТРАШНЬОГО ДНЯ1. ОЗНАЧЕНО-ОСОБОВЕ РЕЧЕННЯ2. НЕОЗНАЧЕНО-ОСОБОВЕ РЕЧЕННЯБ) БЕЗМЕЖНА РАДІСТЬ3. УЗАГАЛЬНЕНО-ОСОБОВЕ РЕЧЕННЯВ) ЗАВЖДИ ВІРЮ В СИЛУ ДОБРОТИ4. БЕЗОСОБОВЕ РЕЧЕННЯ5. НАЗИВНЕ РЕЧЕННЯГ) НА ЇЇ КРИКИ НЕ ЗВЕРТАЛИ НІЯКОЇ УВАГИД) МЕНІ ЩАСТИТЬ

Номер слайду 29

ВИХІД З ЛАБІРИНТУ 1 - В 2 - Г 3 - А 4 - Д 5 - Б

Номер слайду 30

НЕПОВНЕ РЕЧЕННЯРЕЧЕННЯ, У ЯКОМУ ПРОПУЩЕНО ОДИН АБО КІЛЬКА ЧЛЕНІВ РЕЧЕННЯ, ПОТРІБНИХ ДЛЯ ЦІЛІСНОЇ ГРАМАТИЧНОЇ СТРУКТУРИ (їх можна відновити з контексту або ситуації спілкування)Наприклад: Соловей славиться піснями (повне), а людина – добрими ділами (неповне).

Номер слайду 31

ТИ - РЕДАКТОРНайменше добро в житті – це багатство, а найбільше добро в житті – мудрість. Усяк розумний по-своєму: один розумний спершу, другий розумний потім. Не одяг красить людину, а красять добрі діла. Бджола жалить жалом, а людина жалить словом.

Номер слайду 32

ВІДРЕДАГОВАНІ РЕЧЕННЯНайменше добро в житті – це багатство, а найбільше – мудрість. Усяк розумний по-своєму: один спершу, а другий потім. Не одяг красить людину, а добрі діла. Бджола жалить жалом, а людина словом.

Номер слайду 33

РОБОТА З ТЕКСТОМ. Прочитайте. З'ясуйте, який тип односкладних речень відсутній у тексті. Доброту вважають проявом моральності. Здійснювати добрі вчинки не так просто. Але іноді простого слова, посмішки, навіть погляду буває достатньо, щоб підтримати людину. Пригадую слова Максима Рильського: «Якщо хочеш вчинити зло, сім разів подумай - і не вчини, а добро роби не думаючи!»

Номер слайду 34

Творча майстерня. Складіть сенкан. Формула: 1. Тема (іменник). 2. Опис (два прикметники). 3. Дія (три слова). 4. Ставлення (фраза – чотири слова). 5. Синонім ( одне слово, іменник). Наприклад:1. Життя.2. Різнобарвне і багатоголосе.3. Кличе, вчить, надихає.4. Радісна  мить перебування на Землі.5.  Любов. 

Номер слайду 35

СЕНКАН1. ДОБРО 2. БЕЗМЕЖНЕ І ВІЧНЕ 3. ВЧИТЬ, НАДИХАЄ, ТВОРИТЬ 4. УСЕ ПОЗИТИВНЕ В ЖИТТІ ЛЮДЕЙ. 5. МИЛОСЕРДЯ

Номер слайду 36

ВЕРШИНА ДОБРОТИПеред розумним треба схилити голову, а перед добрим стати на коліна. (В. Гете)

Номер слайду 37

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПовторити параграфи 16-21. Виконати онлайн-тест за посиланням https://naurok.com.ua › test. Скласти пам'ятку добрих і корисних справ, використовуючи односкладні та неповні речення.

Номер слайду 38

Життя коротке,поспішайте робити добро!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семзенись Юлія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лісняк Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
18 лютого 2023
Переглядів
3525
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку