Презентація до свята Хеллоуіну

Про матеріал
Міфи та традиції Хеллоуіну. Між слайдами є проміжок для конкурсів. Конкурси класний керівник може підібрати самостійно. Матеріал може підійти 5-9 класам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Останній день кельтського календаря

Номер слайду 3

Авторство свята приписують друїдам - ​​кельтськії народності, яка мешкала в Ірландії, Британії та Північній Європі.

Номер слайду 4

Прабатьком Хеллоуїна було свято Samhain (Самайн), який відзначали в кінці жовтня. Самайн означав кінець літа: в цей день дякували за врожай, палили священні багаття, проводжаючи старий рік і зустрічаючи новий.

Номер слайду 5

Кельти вірили, що в цей день душі померлих бродять серед живих. Щоб духи предків сприяли гарному врожаю в майбутньому році, їх намагалися задобрити частуваннями і дарами. Саме цей звичай трансформувався в trick-or-treating, «гидоту або солодкість» - дитячу традицію ходити по домівках, випрошуючи цукерки.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Наряд відьми – найпопулярніший жіночий костюм на Хеллоуїн, а силует відьми на мітлі на тлі повного місяця - один з типових символів свята. Вважається, що в ніч на перше листопада сила відьом збільшується багаторазово. Образ старої відьми (witch) в загостреному капелюсі (pointy hat), помішувати своє вариво у величезному казані (cauldron), трансформувався з язичницького образу богині, відомої як Мати-Земля або Стара, і символізує мудрість і зміну сезонів.

Номер слайду 8

Згідно з кельтським фольклору, жив-був на світі хитромудрий ірландський фермер на ім'я Джек, який намагався обдурити як бога, так і диявола. В результаті, він не потрапив ні в пекло (hell), ні в рай (paradise), і з тих пір він був змушений поневірятися у темряві чистилища (purgatory). Щоб не блукати в повній темряві, Джек зробив ліхтар з ріпи, вставивши в нього вугіллячко, кинутий йому дияволом з пекла.

Номер слайду 9

КОНКУРС

Номер слайду 10

Таким чином, jack-o'-lantern (а саме так називається ліхтар з гарбуза з вирізаною на ньому зловісної фізіономією) був створений для того, щоб вести заблудлі душі. Стародавні кельти виставляли jack-o'-lantern на поріг свого будинку, щоб залучити духи предків до домашнього вогнища. 

Номер слайду 11

Одвічний символ нещастя, чорна кішка (black cat) - найпопулярніший образ Хеллоуїна. Репутація чорних кішок була підмочена ще за часів полювання на відьом: тоді пухнастих супутників відьом вважали втіленнями демонічних сутностей. А багато хто вірив, що іноді образ чорної кішки приймав сам Сатана.

Номер слайду 12

Багато хто вірив, що якщо кажан тричі облетить твій будинок в переддень Дня всіх святих, в нього прийде смерть (death). Ще один холодить душу міф: якщо в будинок на Хеллоуїн влетить кажан, він населений примарами (haunted).

Номер слайду 13

КОНКУРС

Номер слайду 14

За старовинним повір'ям, якщо павук впаде на свічку (candle) і згорить в її полум'я (flames) - поруч знаходиться відьма. А ще один, сумний, але романтичний міф свідчить: якщо в Хеллоуїн вам на очі попадеться павук - вас охороняє дух (spirit) померлого коханого або коханої …

Номер слайду 15

За віруваннями язичників-кельтів, після смерті душа людини потрапляла в котел (cauldron) Матері-землі, в якому душі чекали наступної реінкарнації.

Номер слайду 16

За повір'ям, на Хеллоуїн мертві ходять серед живих, і якщо ви відмовите в частуванні будь-кому, хто постукає у ваші двері, ви ненароком можете образити душу померлого (що загрожує страшними наслідками). Тому дитяча традиція trick-or-treating так популярна: в який би дім ти ні постукав, ніхто не залишить тебе без солодкого подарунка. (Trick or treat? Гидота або солодкість?)

Номер слайду 17

КОНКУРС

Номер слайду 18

Хеллоуїн вважається кінцем сезону врожаю і початку зими, тому стигла пшениця (wheat) і кукурудза (corn) також є символами цього свята (на жаль, зовсім не страшними).

Номер слайду 19

В ніч Хеллоуїна, за повір'ями, духи (ghosts) померлих предків бродять серед живих. Привиди - один з типових символів Хеллоуїна.

Номер слайду 20

КОНКУРС

Номер слайду 21

Отже, найкращий костюм у …..

Номер слайду 22

pptx
Додав(-ла)
Shuster Ekaterina
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку