Презентація до теми: "Єгипет - дарунок Нілу"

Про матеріал
Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) 6 клас. - за ред. І.Я. Щупак, І.О. Піскарьова, О.В. Бурлака, вид-во: "Оріон", 2019. Дана презентація включає в себе додатково підібрані відео (посилання присутні у презентації) до різних частин уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТАРОДАВНІЙ ЄГИПЕТ – дарунок Нілу

Номер слайду 2

Природно-географічні умови Стародавнього Єгипту

Номер слайду 3

Стародавній Єгипет Сучасний Єгипет. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУ

Номер слайду 4

Межі стародавнього Єгипту різко окреслені самою природою; південною його межею були важкопрохідні пороги першого Нілу, що знаходилися поблизу сучасного Асуана, за 1.300 км від Середземноморського узбережжя; з заходу на річці тіснилися піщані виступи Лівійського плоскогір'я, зі сходу підступали мляві кам'янисті гірські відроги. Нижче перших порогів Ніл ніс свої води на північ по вузькій довгій долині (Верхній Єгипет), ширина якої коливалася від 1 до 20 км; лише у двохстах кілометрах від гирла, там, де річка в давнину розгалужувалася на кілька рукавів, долина розширювалася, утворюючи знамениту нільську Дельту (Нижній Єгипет). ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУ

Номер слайду 5

У середині липня паводок досягає південних кордонів Єгипту. Потік води, що в десять разів перевершує звичайну норму, пробившись через горловину перших нільських порогів, поступово затоплює весь Єгипет. Повінь досягає своєї найвищої точки в серпні-вересні, коли рівень води на півдні країни підвищується на 14 м, а на півночі - на 8-10 м. У середині листопада починається швидкий спад води, а річка знову входить у свої береги. За ці чотири місяці принесені Нілом органічні й мінеральні частинки тонким шаром осідають на залитий в період паводку простір. Цей осад поступово створював єгипетський ґрунт. Весь ґрунт країни – наносного походження, результат багатотисячолітньої діяльності річки в період її щорічних повеней. І вузьке кам'яне ложе верхньоєгипетської долини, і колишній Нижній Єгипет суцільно вкриті глибоким шаром річкових відкладень – м'яким нільським мулом. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЄГИПТУ

Номер слайду 6

Географічне положення. Річка. Клімат. Господарство, ремесла. Північний схід Африки (на заході – пустеля Сахара, на сході – гори і пустеля відокремлюють від Червоного моря)Ніл (Хапі з дав-ньоєгипетської) – довжина 6671 км, впадає в Середземне море. Щорічні розливи. Спекотний, сухий, дощів не було. У травні - червні з пустелі дує хамсин – пекучий суховій. Повені.Іригаційне землеробство, випасне скотарство, рибальство, ремесла, торгівля. Складаємо таблицю «Єгипет – дарунок Нілу»Записуємо до зошита.Єгипет – грецька назва, Та Кемет – від давньоєгипетського «Чорна земля», Країна Великого Хапі – від давньоєгипетського, Хапі – річка.

Номер слайду 7

Виконайте завдання на ст. 42 підручника «Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс), авт. - І. Я. Щупак, І. О. Піскарьова, О. В. Бурлака.

Номер слайду 8

Долина річки Ніл в стародавні часи (художня реконструкція)

Номер слайду 9

Єгиптяни першими розділили рік на 365 днів. Єгипетський рік складався з трьох етапів:«ахет» — «розлив» - липень, серпень, вересень, жовтень;«перт» — «сходи» - листопад, грудень, січень, лютий;«шему» — «сухість» - березень, квітень, травень, червень.Єгипетський рік. Пізнавально й цікаво!

Номер слайду 10

Господарське життя

Номер слайду 11

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЄГИПТЯНІригаційне землеробство в стародавньому Єгипті. Обробка земліЗрошування землі (ШАДУФ)Збір урожаю

Номер слайду 12

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЄГИПТЯН

Номер слайду 13

ОСНОВНІ ЕТАПИ ІРИГАЦІЙНОГО ЗЕМЛЕРОБСТВАІригація – підведення води на певні ділянки землі для їх зрошення.

Номер слайду 14

Підручник ст. 43 Поміркуйте, чому механізм колодязів-журавлів у різних народів схожий. Води єгиптяни потребували багато: щоб зросити 1 гектар землі, доводилося витрачати три тисячі відер води на день. Воду з криниці або каналу підіймали зв допомогою ШАЛУФА — колодязя з механізмом для підняття води.

Номер слайду 15

Записуємо до зошита. Виток - місце, де ріка бере свій початок. Пороги - кам'яні перепони на річці.Іригаційне землеробство – зрошувальне землеробство, що засноване на регулюванні зволоженості ґрунтів шляхом зрошення або осушення полів за допомогою різних засобів.Іригація – система штучного зрошування полів шляхом створення зрошувальних споруд (каналів, дамб, водосховищ тощо). Шадуф – пристрій для зрошування, схожий на колодязний «журавель», для підняття води на вищий рівень. Дамби – насипи у вигляді валів із глини й очерету.

Номер слайду 16

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЄГИПТЯНРЕМЕСЛАКоваліГончари. Ткацтво. Виготовлення папірусу. Гірнича справа. Полювання

Номер слайду 17

Процес виготовлення папірусу. Додатково, можна переглянути відео-фрагмент виготовлення папірусу в Стародавньому Єгипті (https://www.youtube.com/watch?v=Me-gx. D1uj. E4)

Номер слайду 18

Ремесла. БУДІВНИЦТВО

Номер слайду 19

Ремесла. В майстерні ЧИНБАРІВ

Номер слайду 20

Ремесла. Гончарна майстерня

Номер слайду 21

Торгівля

Номер слайду 22

Записуємо до зошита В Єгипті розвивалися ремесла: виплавка міді, виготовлення знарядь праці та зброї, гончарство, будівництво, чинбарство; виготовлення човнів, мотузок, папірусу та інші види. Люди селилися на берегах Нілу. Розвинуте було судноплавство й обмінна торгівля.

Номер слайду 23

Житло та повсякденне життя трудового люду в Стародавньому Єгипті

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Параграф 10. Виконати на ст. 44: завдання І. Знаю нове.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Поліна Іванівна
    Дякую, колего, за співпрацю.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Семенова Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Рибалка Людмила
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  5. Волинець Оксана Михайлівна
    Дякую за Вашу працю.Скористалася матеріалом економлячи свій час.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Robak Yuliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
11 листопада 2020
Переглядів
10867
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку