Презентація до теми уроку "Утворення Галицько – Волинської держави"

Про матеріал
Презентація до вивчення нового матеріалу "Утворення Галицько – Волинської держави" Підручник: Власов В. С. В 58 Історія України : підручник для 7 класу закладів загаль ної середньої освіти / В. С. Власов, О. Є. Панарін, Ю. А. То- польницька. - Київ : Літера ЛТД, 2020. - 176 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конотопський ліцей №11 Конотопської міської ради Сумської області Вчитель: Яроцька О.А.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Наша мета: ознайомитися з історичною постаттю князя Романа Мстиславовича та основними векторами його зовнішньої та внутрішньої політики; охарактеризувати процес становлення та зміцнення Галицько – Волинської держави; розвивати вміння аналізувати історичні події, вміння самостійно працювати з історичними джерелами. виховувати патріотизм на прикладах героїчної боротьби наших предків за свою незалежність і свободу, повагу до історичного минулого народу

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Особливості розвитку Галицького та Волинського князівств Територіальна віддаленість від Києва і, як наслідок, обмеження впливу центральної влади. Розташування далеко від кордону зі Степом, що захищало від нападів кочовиків. Вдале географічне розташування на перехресті торговельних шляхів. Великі родовища солі, яка була необхідним товаром у тогочасній торгівлі, що сприяло економічному піднесенню регіону. Потреба об’єднання зусиль для боротьби проти поляків і угорців, а в пізніший час– проти монгольської навали.

Номер слайду 9

Проблемне питання: Яку роль у становленні Галицько – Волинського князівства відіграв волинський князь Роман Мстиславович?

Номер слайду 10

Робота у групах: Вправа «Знайди послідовність» «Внутрішня політика Романа Мстиславича» «Зовнішня політика Романа Мстиславича»

Номер слайду 11

Внутрішня політика Романа Мстиславича : Роман Мстиславич – заснував Галицько – Волинську державу, об`єднавши Волинське та Галицьке князівства. Зміцнив центральну владу. Значну перемогу він отримав над бунтівними галицькими боярами, які часто влаштовували змови проти князя („Не вбивши бджіл, не поласуєш медом”). У 1203-му здійснює похід на Київ і захоплює його. Натомість повертається в Галич, а Київ залишає своєму намісникові. Вважався Великим Київським князем до смерті. Намагався подолати князівські чвари. Знаючи європейські традиції, пропонує найвпливовішим князям обирати серед себе Великого князя. Так чинили німецькі кюрфюрсти. Романові Мстиславичу приписують розробку особливого проекту під назвою „добрий порядок” на Русі. Він запропонував покласти край всім міжусобицям, які ослаблюють державу і роблять її легкою здобиччю для половців. „Проект доброго порядку" зазнає невдачі. Зовнішня політика Романа Мстиславича : Союзниками галицько-волинського князя були Угорське королівство та Візантійська імперія (в тому числі й через шлюбні відносини), мав зносини із Папою Римським Інокентієм ІІІ. Він здійснив два вдалих переможних походи на половців. Для зміцнення держави й розширення впливу, Роман багато воював („Поки маю меч, не буду купувати володінь іншою ціною, тільки кров'ю, як батьки і діди наші розмножили руську землю”). Воював із Литвою („Лихом живеш, Литвою ореш”), ятвягами, Тевтонським орденом. У 1205 йде війною на Польщу („Або поляків подолаю й підкорю, або не вернусь!”). Засновник Галицько-Волинського князівства Роман Мстиславич загинув у битві з поляками 19 червня 1205 року, потрапивши в засідку в бою під Завихостом.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

«Боярська смута» (1205—1238 рр.) — Виступ боярства після загибелі Романа проти його спадкоємців — регентші княгині Анни та малолітніх княжичів Данила та Василька княгиня, рятуючи життя дітей, змушена була таємно залишити князівство й тікати до Польщі. — Утвердження боярських ставлеників у князівстві: у Галичі осів Володимир, у Звенигороді — Роман, у Володимирі — Святослав (сини сіверського князя Ігоря Ярославича); спалах боротьби між братами за верховну владу, у яку втрутилися бояри, чернігівські князі, Польща й Угорщина; втрата влади Ігоревичами внаслідок посилення впливу іноземців. — 1213 р. — захоплення влади боярином Володиславом Кормильчичем, який проголосив себе галицьким князем.

Номер слайду 15

— 1214 р. — поділ Галицько-Волинської держави між Польщею та Угорщиною: Галицьке князівство отримав угорський королевич Андрій ІІ, а Перемишль, Берестейщину й частину Холмщини — польський князь Лешко; Данилу й Васильку дісталася у володіння лише Володимирська волость. — 1218 р. — оволодіння Галича новгородським князем Мстиславом Мстиславичем (Удатним), із дочкою якого одружився Данило Романович. — Початок боротьби Данила з 1219 р. за повернення батьківської спадщини (перший успіх  

Номер слайду 16

https://learningapps.org/icon?id=p8dwitrdn24

Номер слайду 17

V. Домашнє завдання: Опрацювати С. 108-112. Усно відповідати на запитання

ppt
Додано
25 березня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку