Презентація до уроку «Цитата як спосіб передачі чужої мови. Використання цитування як виражального засобу усного та писемного мовлення»

Про матеріал
Презентація до уроку «Цитата як спосіб передачі чужої мови. Використання цитування як виражального засобу усного та писемного мовлення» https://naurok.com.ua/urok-citata-yak-sposib-peredachi-chuzho-movi-vikoristannya-cituvannya-yak-virazhalnogo-zasobu-usnogo-ta-pisemnogo-movlennya-138087.html
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Епіграф до уроку Люби природу не як символ душі своєї. Люби природу не для себе,Люби для неї... М. Рильський

Номер слайду 2

У процесі спілкування у мовців виникає потреба передавати чи відтворювати висловлювання інших. Які ж існують способи передачі чужого мовлення?

Номер слайду 3

Способи передачі чужого мовлення. Пряма моване. Пряма мова. Невласне пряма мова. Передача простим реченнямдіалогцитата

Номер слайду 4

1. Що називається прямою мовою?2. Коли використовують непряму мову?3. Чим, як правило, супроводжується пряма мова?1. Яка особливість речення з непрямою мовою?2. Які розділові знаки ставляться після слів автора, які стоять в середині прямої  мови і вказують на те, що пряма мова буде продовжуватися?3. Яка схема правильно відтворює розстановку розділових знаків при  прямій мові, коли вона стоїть перед словами автора і є розповідним реченням?а) «П», – а;  б) «п», – А;   в) «П», – А.

Номер слайду 5

Тема уроку«Цитата як спосіб передачі чужої мови. Використання цитування як виражального засобуусного та писемного мовлення»

Номер слайду 6

Очікувані результати. Ознайомлюся з цитатами як способом передачі чужої мови;Навчуся знаходити цитати у висловлюваннях; правильно добирати цитати й використовувати їх в усному та писемному мовленні, правильно розставляти розділові знаки й інтонувати речення з використанням цитат; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховуватиму в собі повагу до безцінних природних надбань .

Номер слайду 7

Способи передачі чужого мовленняцитата. Цитатою називається дослівно наведений зі збереженням усіх граматичних та стилістичних особливостей уривок із чужого висловлювання, що використовується мовцем для підтвердження чи пояснення власних думок. Тому в цитаті не можна нічого змінювати, навіть розділових знаків. Цитата на письмі береться в лапки (Видатний український письменник Гр. Тютюнник був переконаний, що «кожен письменник обирає собі тему найближчу, найріднішу….»)

Номер слайду 8

Правила виразного та правильного читання. Читай голосно, чітко, але не кричи. Стеж за словами у рядку, не переставляй їх, будь уважним до кожного слова. Правильно став наголос у кожному слові. Дотримуйся пауз у кінці речень, між абзацами й частинами тексту. Намагайся зрозуміти та уявити те, про що читаєш. За допомогою інтонації прагни передати ставлення автора до подій, персонажів, виділяй голосом важливе.

Номер слайду 9

Опорний конспект«ЦИТАТА ЯК СПОСІБ ПЕРЕДАЧІ ЧУЖОЇ МОВИ»№{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Особливості цитування. Приклади. Як пряма мова зі словами автора. Альберт Ейнштейн наголошував: «Хто не любить природи, той не любить людину, той не громадянин». Як частина речення. За словами Цицерона, «вся природа прагне до самозбереження». Скорочений варіант цитати. Слова ці вишневі з Сосюриних уст: «Любіть Україну у сні й на яву...» (І. Драч). Віршований текст(в лапки не береться)Чого хвилюються народи І люди замишляють зло? Хто їм сказав: «Вінець природи»? Хіба для них її чоло? Л. Костенко. Кілька цитат(коми між ними)Народна мудрість повчає: «Природа одному мати, а другому – мачуха», «Земля дає все і забирає все», «Сонце на всіх однаково світить».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Воскобойник Лариса Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бельмега Богдан Богданович
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
6 січня 2020
Переглядів
15954
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку