Презентація до уроку "Давня і сучасна оселя"

Про матеріал
Я досліджую світ : підручник для 3 кл. закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах). Ч. 2 / Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, О. Л. Хомич, І. В. Гарбузюк, Н. В. Андрук, К. С. Василенко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давня і сучасна оселя. Я досліджую світ 3 клас До підручника «Я досліджую світ» для 3 класу ЗЗСО ( автори: Т. В. Воронцова, В. С. Пономаренко, І. В. Гарбузюк, О. Л. Хомич, Н. В. Андрук, К. С. Василенко)

Номер слайду 2

Нумо, діти, підведіться!Всі приємно посміхніться. Продзвенів уже дзвінок,Починаємо урок!Організація класу

Номер слайду 3

Поміркуйте. Навіщо людині потрібне житло?

Номер слайду 4

Як ми вже знаємо, щоб почуватися не тільки безпечно, а й комфортно, людина використовує у своїй домівці різноманітну техніку, що полегшує їй життя. Цього тижня ми з вами будемо досліджувати те, як зробити свій дім безпечним. А розпочнемо ми з дослідження давнього та сучасного житла українців. Слово вчителя. Зараз ми поговоримо про українську хату і дізнаємося, якою вона була всередині. Наші сучасні будинки дуже відрізняються від давньої селянської хатини, а ми з вами повинні знати своє минуле, свої звичаї і традиції

Номер слайду 5

Розгляньте малюнок у підручнику, звернувши увагу на внутрішнє убранство хати, речі, які в ній є. Робота в підручнику. С.114

Номер слайду 6

Робота в підручнику. Якого кольору стіни української хати? Що прикрашає у цій хаті підлогу? Які меблі зображені на малюнку? Що ще розміщено у цій кімнаті? Як вона прикрашена?

Номер слайду 7

Українська оселя. У більшості регіонів оселі були білими, мазаними. Дах вкривали соломою або очеретом. Двір огороджували дерев’яним парканом або плетеним тином, були й брами, ворота.

Номер слайду 8

У кожній хаті була піч, якою обігрівали хату і у якій готували їжу. ЇЇ розмальовували.

Номер слайду 9

Під вікнами розміщували довгі лави, на яких сиділи, спали, складали речі. Хату прикрашали вишитими рушниками, килимами, ряднами.

Номер слайду 10

У хаті був стіл з ослінчиками, дерев'яна скриня, оздоблена різьбленням та кованими елементами.

Номер слайду 11

25.04.2024 СьогодніОсвітлювали хату свічками і гасовими лампами.

Номер слайду 12

Біля оселі викопували криницю, із якої брали воду для пиття, приготування їжі, прання, купання тощо.

Номер слайду 13

Руханка «Стоїть хата»Стоїть хата небагата,Солом’яна стріха, Причілочки у китицях, Мальовані вікна, Обмазка підведена, А сама біленька. На подвір’ї, як барвінок, Трава зелененька. А. Молодченко

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Прочитайте текст і розгляньте малюнок сучасної оселі у підручнику. Робота в підручнику. С.115

Номер слайду 17

Що раніше використовувалося в житлі для опалення та приготування їжі? А зараз? Чим раніше освітлювали приміщення? А яке освітлення у сучасних оселях? Як вода потрапляла до давнього житла українців?А у сучасних оселях?

Номер слайду 18

Давнє і сучасне житло українців має багато відмінностей. Порівняйте малюнки на сторінках підручника (с. 114-115) і розкажіть, чим ще схоже та відмінне давнє і сучасне житло українців.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

25.04.2024 СьогодніПоясни прислів’я. Добре тому, хто в своєму домі. У гостях добре , а вдома – найкраще. Рідну хату працьовиті руки держать.

Номер слайду 21

25.04.2024 СьогодніРефлексія. Вправа «Відкритий мікрофон»Сьогодні я дізнався…Було цікаво…Було складно…Я зрозумів (-ла), що…Тепер я зможу…Я навчився (-лася)…У мене вийшло…Я зміг / змогла…

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
25 квітня
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку