Презентація до уроку «Джерела Історичної інформації» розроблено за підручником «Вступ до історії України та громадянської освіти» для 5 класу закладів з

Про матеріал
Презентація до уроку історії у 5 класі на тему «Джерела Історичної інформації» розроблено за підручником «Вступ до історії України та громадянської освіти» для 5 класу закладів загальної середньої освіти / І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І. О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джерела історичної інформації5 клас. Урок №3.

Номер слайду 2

З джерела народної мудрості «Добре того вчити, хто хоче все знати». «Де розумом не дійду, то у книжці знайду». «Хто дає життя розуму, той не вмирає».

Номер слайду 3

Пригадайте отриману на попередньому уроці інформацію та увідповідніть поняття і їхні пояснення.1-Б, 2-В, 3-А

Номер слайду 4

Об’єднайтеся в дослідницькі групи, розгляньте світлини й виконайте їх мінідослідження за планом:1. Який історичний факт зображено на світлині?2. Коли відбулася зображена подія?3. Де відбулася зафіксована на світлині подія?4. Яку галузь життя суспільства (культура, господарство, політичне життя, духовне (релігійне) життя) вона зображає?За потреби скористайтеся допомогою інтернету. 20 травня 2019 року. Володимир Зеленський на урочистому засіданні Верховної Ради склав присягу Президента України

Номер слайду 5

Продовжіть речення.«Історія це ……».

Номер слайду 6

Як ми дізнаємося про минуле людства?

Номер слайду 7

Прочитайте навчальний текст на ст. 18 підручника і знайдіть у ньому назви предметів, за допомогою яких учені досліджують минуле. На основі прочитаного тексту визначте назви історичних джерел.

Номер слайду 8

ПИСЕМНІ

Номер слайду 9

Етнограф Френсіс Денсмор записуєна фонограф пісню вождя індіанського племені Чорноногих (1916 р.)УСНІ

Номер слайду 10

ЕТНОГРАФІЧНІ

Номер слайду 11

ВІЗУАЛЬНІ

Номер слайду 12

Дайте характеристику історичному джерелу використовуючи пам’ятку для дослідження історичного джерела на ст. 20 підручника1. Уважно розгляньте джерело історичної інформації і встановіть, до якого виду історичних джерел воно належить.2. Визначте, яку інформацію про минуле повідомляє дане історичне джерело.3. Уявіть, що вам потрібно дослідити запропоноване джерело детальніше:а) поміркуйте й запропонуйте запитання, які варто поставити для більш ґрунтовного дослідження джерела;б) висловте припущення, як і де можна довідатися інформаціюпро джерело за запропонованими вами запитаннями.

Номер слайду 13

Опрацюйте ці джерела за допомогою пам'ятки. Визначте з яким джерелом вам було працювати: а) легше, Б) цікавіше, В) яке джерело дало найбільше інформації про подію. Відео «Проголошення незалежності України» (ютуб-канал Yavir Net) https://cutt.ly/j. QYq5jn

Номер слайду 14

https://www.youtube.com/watch?v=Cq. Or8xq. Bi. K4&ab_channel=%D0%97%D0%BB%D1%8 E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%27%D1%8 E%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9-%D0%94%D0%B8%D1%82%D1%8 F%D1%87%D1%96%D0%BF%D1%96%D1%81%D0%BD%D1%96 РУХАНКА!

Номер слайду 15

Критичний аналіз джерел історичної інформації

Номер слайду 16

Фейк — навмисне вигадана частково або повністю неправдива інформація. Опрацюйте п. 3 параграфа 3 «Як не стати жертвою історичного обману».

Номер слайду 17

Підсумуємо!Виконайте онлайн-вправу «Види історичних джерел»https://cutt.ly/7 QYGRe. D

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Параграф 3. Завдання на ст. 25.

pptx
Додано
1 серпня 2023
Переглядів
1909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку