Презентація до уроку географії у 6 класі "Внутрішня будова Землі"

Про матеріал
Презентація до уроку географії у 6 класі "Внутрішня будова Землі". Дозволить розкрити тему уроку, унаочнити урок ілюстраціями та завданнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішня будова Землі 6 клас. План1. Внутрішня будова Землі. Літосфера.2. Мінерали, гірські породи. 3. Корисні копалини та їх значення у житті та діяльності людини.

Номер слайду 2

Вона має три основні оболонки:внутрішній шар — ядропроміжний шар — мантіязовнішній шар — земна кора. Земля має складну внутрішню будову.

Номер слайду 3

Ядро – це центральна, серцевинна частина земної кулі; радіус – близько 3500 км; зовнішня частина ядра перебуває в розплавлено-рідкому стані, а внутрішня – в твердому; складається з речовини, схожої на метали (із заліза з домішками кремнію або із заліза і нікелю, є й інші припущення). Температура в ядрі досягає 5 0000 С. Мантія – внутрішня оболонка, яка вкриває ядро (з грецької “мантія” – “покривало”); потужність - 3 000 км. Мантія – найбільша з внутрішніх оболонок планети            (83 % об’єму Землі або 4/5); температура вища: від кількох сотень градусів до +2500 0 С; верхня частина мантії складена щільними породами, тобто вона тверда. Проте в ній на глибині 50–250 км від поверхні Землі розміщується частково розплавлений шар – астеносфера. Він порівняно м’який і пластичний, як пластилін чи віск. Ця речовина мантії здатна повільно текти і таким способом переміщуватися. Швидкість переміщення дуже невелика – декілька сантиметрів за рік. 

Номер слайду 4

Земна кора – верхній твердий шар нашої планети. Порівняно з ядром і мантією, вона дуже тонка. Товща (потужність) земної кори найбільша під горами – 70 км, під рівнинами вона становить 35–40 км, а під океанами – лише 5–10 км. Найглибша з них (до 15 км) пробурена в Росії на Кольському півострові. Земна кора разом з верхньою мантією утворюють оболонку – літосферу. Склад, будову й історію розвитку Землі вивчає наука геологія. Земна кора складається з мінералів і гірських порід, яких у природі існує кілька тисяч видів. Мінерали й гірські породи різняться між собою кольором, твердістю, будовою, температурою плавлення, розчинністю у воді та іншими властивостями.

Номер слайду 5

Перевіримо себе: Яку внутрішню будову має Земля?Що відомо про ядро Землі?Розкажіть про мантію нашої планети. Що таке літосфера?Що вивчає наука геологія?Для чого вчені намагаються проникнути в надра Землі?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Як використовує корисні копалини людина ?Використання корисних копалин людиною в господарстві. Використання корисних копалин у побуті. Використання копалин людиною в медицині. Поміркуємо:

pptx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку