Презентація до уроку історії України у 8 класі на тему "Виникнення Запорізької Січі".

Про матеріал
Презентація допомагає вчителю провести змістовний урок. Матеріал даної презентації розкриває причини виникнення українського козацтва, господарську діяльність козаків, появу перших січей та характеризує діяльність князя Дмитра Вишневецького.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Виникнення Запорізької Січі.Історія України8 клас

Номер слайду 2

Цифрова розминка:1569 – Люблінська унія1588 – Третій литовський статут1574 –видання “Апостола” та “Букваря” І. Федорова 1596 – Берестейська унія

Номер слайду 3

Термінологічна розминка: Реформація –Ставропігія –“Чорна кам´яниця” –Братства –“Сім вільних наук” –Социніанство –

Номер слайду 4

Чим уславились?Василь-Костянтин ОстрозькийІван Федоров (Федорович)Ян Амос Коменський. Костянтин Корнякт

Номер слайду 5

План:1. Причини виникнення українського козацтва.2. Господарська діяльність козаків.3. Поява перших січей.4. Дмитро Вишневецький.

Номер слайду 6

 Слово "козак" тюркського походження і означає "вільна людина", "воїн-вершник". В українській мові слово "козацтво" визначає суспільний стан вільних від кріпосного права людей, які займалися господарською діяльністю й обороняли Україну від іноземних загарбників

Номер слайду 7

Вперше термін «козак» згадано у Початковій монгольській хроніці в 1240 році. Перші письмові згадки про козаків, що з'явилися на порогах Дніпра, припадають на кінець ХV ст. У 1492 році запорізькі козаки атакували турецьку військово-морську галеру під Тягинею і визволили українців, захоплених у полон і проданих у рабство. Як писав професор Михайло Грушевський, це була перша в історії офіційна згадка про дії козаків на морі й офіційна згадка про запорізьких козаків узагалі. 

Номер слайду 8

Причини виникнення козацтва

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Так виглядав запорізький козак

Номер слайду 11

Робота з підручником:опрацювати джерело на ст. 32 підручника і дати відповідь на запитання

Номер слайду 12

Господарська діяльність козаків: Економічний устрій Запорізької Січі грунтується на вільній праці. Козацькі зимівники були багатогалузевими господарствами, орієнтованими на ринок

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Поява перших січей. Постійна загроза нападів ординців спонукала козаків до створення надійної системи укріплень. Основу її становили січі. Дослідники пов'язують походження слова січ із засіками - укріпленнями з дерев. Великого значення надавали козаки місцю розташування січі. Найчастіше то був річковий острів. Можливо, за давніших часів розрізнені невеликі січі існували в багатьох місцях. Згодом за порогами утворилася одна Запорозька Січ - своєрідна столиця запорозьких козаків.

Номер слайду 15

Відомо вісім дніпровських січей.1556 – 1557 – на о. Мала Хортиця. Від 60-х рр. XVI ст. по 1593 р. Запорозька Січ розташовувалася на острові Томаківка, 1593-1638 рр. - на острові Базавлук, 1638-1652 рр. - на Микитиному Розі, 1652-1709 рр. - на річці Чортомлик, 1709-1711 і 1730-1734 рр. - на річці Кам'янка, 1711-1728 рр. - в Олешках, 1734-1775 рр. - на річці Підпільна (Нова Січ)

Номер слайду 16

Запорозька Січ - своєрідна столиця запорозьких козаків. Перша розташовувалася на острові Мала Хортиця (нині на території міста Запоріжжя). Вона була зведена 1556 р. українським православним князем Дмитром Вишневецьким і слугувала військовою базою козацтва на пониззі Дніпра. Одначе восени 1557 р. запорозьку фортецю зруйнували кримські татари. Дмитро Вишневецький та його замок на Малій Хортиці

Номер слайду 17

Дмитро Вишневецький. Дмитро Іванович Вишневецький — славний лицар, мужній воїн, талановитий воєначальник, чудовий організатор, гнучкий дипломат; серед козаків користувався великим авторитетом. Дмитро був старшим із чотирьох синів Івана Михайловича Вишневецького. Родина Вишневецьких походила від нащадків Великого князя Литовського Ольгерда, яка поріднилася з українськими магнатами. Вишневецькі володіли великими маєтками. У 1551 р. старостою Канівського і Черкаського староств став Дмитро Вишневецький. У той час посилилися наскоки кримських татар на Україну, і Дмитро Вишневецький захищав Волинь і Поділля від татарських нападів, брав участь у багатьох битвах і сутичках. Став ватажком козаків, бо вони визнали у ньому справжнього керівника і гетьмана. Дмитро вирушив на Дніпровське пониззя і на о. Хортиця у 1556 р. збудував фортецю, яка мала стати плацдармом для захисту південних українських земель.

Номер слайду 18

У січні 1557 р. кримський хан із великим військом підплив човнами до Хортиці.24 дні тривала облога фортеці, але татари змушені були відступити. Влітку 1557 р. кримський хан з ще більшою силою вдруг е прийшов на Запорожжя. Д. Вишневецькому і козакам довелося тримати жорстку облогу. Одначе сили були нерівними. До того ж закінчилися харчі, козаки почали розбігатися. Д. Вишневецький мусив покинути фортецю. Татари укріплення зруйнували. Д. Вишневецький закріпився в Каневі й Черкасах. У вересні 1557 р. він офіційно звернувся до московського царя з проханням про заступництво. У січні 1558 р. на чолі 30-тисячного московського війська виступив проти татар, дійшов до Перекопу. У 1559—1560 pp. здійснив три наступи на фортецю Азов. Але згодом, не дочекавшись підтримки Москви, повернувся в Україну.

Номер слайду 19

У 1563 р. він втрутився в молдавські усобиці, але потрапив у полон і був страчений у Константинополі. Картина страти Д. Вишневецького була жахливою. За наказом султана його скинули з фортечної стіни на гаки, на яких він висів три дні, прославляючи Христа та лаючи Магомета. Обурені турки розстріляли його з луків. Польський історик М. Бельський у "Хроніці" так описував страту Д. Вишневецького:"Кажуть, що перед стратою йому запропонували відмовитися від православ'я, обіцяючи життя і свободу, князь відмовився. Турки розтяли йому груди і, сподіваючись здобути мужність знаменитого гетьмана, вийняли серце, розділили і з'їли його". Його життєвий шлях і смерть почали обростати легендами. Про нього складали перекази, оповідання, в піснях оспівували його під ім'ям Байди.

Номер слайду 20

Пам´ятна монета на честь князя Дмитра Вишневецького

Номер слайду 21

Закріплення нового матеріалу: Запитання:1. Назвіть причини виникнення нового стану українського суспільства – козацтва.2. Чому козаків називають вояками-хліборобами?3. Що таке Січ? Коли та де виникла перша Запорозька Січ?

Номер слайду 22

Підсумок: Отже, навіть будучи перехідною формою від професійної общини до повноцінної держави, Запорізька Січ, проте, відіграла найвизначнішу роль у процесі українського державного будівництва, її існування ознаменувало собою наступний після Галицько-волинського князівства етап поступового формування української етнічної держави. Значення козацтва в історії України: - заселили степові, запустілі землі; - захищали південні райони України від турецько-татарських нападів;- брали участь у народних повстаннях;- сформували основи козацької державності.

Номер слайду 23

Домашнє завдання:1. Опрацювати § 5 (пункти 1-3) підручника.2. Користуючись матеріалом підручника та іншими джерелами, підготувати усне повідомлення або комп´ютерну презентацію на тему: “Побут запорозьких козаків”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Миколаївна Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Boiko Vadim
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Козирка Лариса Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 жовтня 2019
Переглядів
17763
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку