Презентація до уроку із зарубіжної літератури для 6 класу на тему: "Возвеличення сміливості, винахідливості та чесності у романі Р. Л. Стівенсона «Острів Скарбів"

Про матеріал
Презентація до уроку-подорожі із зарубіжної літератури для 6 класу на тему: "Возвеличення сміливості, винахідливості та чесності у романі Р. Л. Стівенсона «Острів Скарбів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усміхніться всім навколо: Небу, сонцю, квітам, людям.І тоді обов'язково. День для вас веселим буде!

Номер слайду 2

«Незакінчене речення» «Море для мене – це…»

Номер слайду 3

Коло дружби «Подарую тобі море…»

Номер слайду 4

Возвеличення сміливості, винахідливості та чесності у романі Р. Л. Стівенсона «Острів Скарбів»Принцип Добра завжди перемагає,незважаючи на щонайневдячніші обставини і тяжкі перепони. Чарлз Діккенс

Номер слайду 5

Вікторина «Так чи ні»

Номер слайду 6

Перша зупинка «Морський бриз» Бриз (фр. brise) — вітри невеликої сили на берегах морів, великих озер і річок. Бризи мають добову періодичність: вдень вони дмуть з водної поверхні на суходіл, вночі — навпаки.

Номер слайду 7

Виконати тестові завдання1. Роман «Острів Скарбів»:а) авантюрний; б) пригодницький; в) науковий.2. Розповідь у романі ведеться від імені: а)Джима Гокінса; б) лікаря Лівсі; в) капітана Смоллета. 3. Як називався заїзд, який належав батькам Джима?а) «Адмірал Бенбов»;б) «Флінт»;в) «Чорний Пес».4. Ім’я бідолахи, який прожив на острові 3 роки:а) П’ю;б) Бен Ган;в) Довгий Джон.5. Герой роману, який не живе «за законами честі»:а) Джим Гокінс; б) лікар Лівсі; в) Джон Сілвер.

Номер слайду 8

Друга зупинка «Акуляча бухта»Акули - риби-хижаки, небезпечні та агресивні мешканці морів та океанів. Бухта (від нім. Bucht, буквально — «вигин», «кривина») — невелика частина моря, затоки, озера, водосховища, відокремлена від відкритих вод з трьох боків частинами суші (виступами берегів, скелями та прилеглими островами)

Номер слайду 9

1. Що таке роман?2. Що таке пригодницький роман? 3. Що таке тема твору? 4. Що таке головна думка твору?Літературна акула

Номер слайду 10

Третя зупинка «Спіймати на гачок» 1. Намагатися ошукати, перехитрити, ввести в оману когось. 2. Дуже захоплювати, полонити чим-небудь (про якісь заняття, інтереси і т. ін.).

Номер слайду 11

1. Що ми дізнаємося про дитинство Джима?2. Яка пригода підштовхнула хлопця до серйозних вчинків?3. Коли у героїв роману виникла ідея подорожі?4. Якими були стосунки Джима з лікарем Лівсі?5. Як називалася шхуна, на якій герої відправилися у подорож?6. Хто дізнався про те, що команда складається з піратів?7. Як Джим дізнався про це?8. Хто вперше зустрівся з Беном Ганом?9. Скільки років Бен Ган прожив на острові?10. Як Бен Ган опинився на острові?11. Як поводиться Джим у ворожому таборі?12. Як ви вважаєте, що є рушійною силою піратських вчинків?

Номер слайду 12

Четверта зупинка «Екватор» Екватор — уявне коло, проведене на поверхні планети (або іншого астрономічного тіла) на рівній відстані від обох географічних полюсів

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка. Раз, два – всі пірнають,Три, чотири – виринають. П’ять, шість – на водіКріпнуть крильця молоді. Сім, вісім - що є сили. Всі до берега поплили. Дев’ять, десять – тихо сіли,Щоб сусіда не заділи.

Номер слайду 14

П’ята зупинка «Сонце в зеніті»Зеніт — точка на небі, на яку ви дивитеся, якщо ваш погляд спрямовано «точно вгору» відносно поверхні. Точніше кажучи, це точка на небі з висотою рівною +90 градусів; ця точка є полюсом горизонтальної системи координат. Це означає, що сонце знаходиться в найвищій точці, і сонячні промені падають прямо, тобто, під кутом 90 градусів.

Номер слайду 15

«Сонечко - характеристика» рішучийсміливийініціативнийпоряднийризикуючийдопитливий

Номер слайду 16

Шоста зупинка «Острів»Острів — частина суходолу, оточена з усіх сторін водою

Номер слайду 17

Анкета – характеристика роману{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва твору. Автор Жанр Час написання Час діїТема Головний герой. Другорядні герої Головні думки. Художні особливості  «Острів Скарбів»Роберт Льюїс Стівенсон. Пригодницький роман1883 рік. Середина XVIII століття. Пошуки піратських скарбів Джим Гокінс. Біллі Бонс, лікар Лівсі, капітан Смоллетт, сквайр Трелоні, Сілвер та ін. Справжній скарб – людська доброта, дружба, вірність. Розповідь від першої особи, пере-важання розповіді над описами, сюжет розвивається стрімко, увесь час тримається інтрига, персонажі поділені на два протилежні табори, між якими існує постійне проти-стояння.

Номер слайду 18

Сьома зупинка «Сліди піратів»Слово «пірат» у перекладі з грецької означає «робити спробу, випробовувати». Отже, пірат – це той, хто випробовує щастя. Це свідчить про те, що різниця між мореплавцями та піратами була ледь помітною. Пізніше слово «пірат» стало означати – морський розбійник будь-якої національності, той, хто за будь-яких часів грабував кораблі за власним бажанням.

Номер слайду 19

Літературний пазл

Номер слайду 20

Восьма зупинка «Скарб»Написати твір-мініатюру «Які скарби потрібно шукати сьогодні?»

Номер слайду 21

«Незакінчене речення»«Роман Р. Л. Стівенсона «Острів Скарбів» допоміг мені зрозуміти, що…»

Номер слайду 22

Оціни свою роботу на уроціпрацював відміннопрацював добрепрацював посередньо майже не працював

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Обов’язкове: підготувати «Сонечко – характеристику» до образу лікаря Лівсі та сквайра Трелоні. За бажанням: скласти кросворди, ребуси, меми, комікси, цікаві завдання до роману.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 лютого 2019
Переглядів
2816
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку