Презентація до уроку "Любов Грищенко. Роздуми та вірші творчої жінки, народжені війною"

Про матеріал
Під час уроку ми гортатимемо трагічні сторінки нашої історії, ознайомимося з роздумами та віршами творчої жінки Любові Грищенко, які народжені широкомасштабною війною, яка розпочалася о 5:00 24 лютого 2022 року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Любов Грищенко. Роздуми та вірші творчої жінки, народжені війною.

Номер слайду 2

Мета: познайомити восьмикласників з поетичними творами Любові Грищенко про російське вторгнення в Україну; звернути увагу на тематику; ідейну спрямованість; розвивати вміння сприймати написане авторкою і висловлювати власне розуміння почутого, усне і писемне зв’язне мовлення, творчі здібності, образно-художнє мислення; формувати національну та громадянську свідомість і самосвідомість; виховувати патріотичні почуття, любов до рідної землі, почуття справедливості, людяності, гордості за героїв України та героїв-захисників Корюківщини.

Номер слайду 3

Двадцять восьме березня. Класна робота. Любов Грищенко. Роздуми та вірші творчої жінки, народжені війною«Перемагають горді, а не жалісливі!»Народна творчість

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пані Любов із села Савинки Корюківського району, чим дуже пишається. «У цьому селі народився відомий український поет і журналіст Іван Савич Лук`яненко. Можливо, поетичний дар у мене від нього,» - сказала жінка.

Номер слайду 6

Рідне моє місто. Ніжно бавить вітер верби біля ставу,І тополя листям шелестить,Вже зійшло над містом сонечко ласкаве,Яка ж вона гарна вранішня ця мить!

Номер слайду 7

Зупиніть війну. Зупинись плането, зупиніться люди,Бачите землі вже розриває груди!Трусить її бідну, нутро вивертає,Це ж від нас із вами планета страждає!

Номер слайду 8

Громадська активістка. Кажуть, талановита людина – талановита в усьому. І, здається, ці слова саме про нашу Любов Степанівну. Любов Степанівна – активна громадська активістка.

Номер слайду 9

Мріями живуІ шумітиме ліс, і квітник посаджу при дорозі,І онуки повернуть додому з далеких доріг,Не щемітиме серце, як нині, при кожній тривозі,І гостей зустрічатиме радісно наш оберіг,

Номер слайду 10

Фрагмент діалогу. Учениця. Як Ви ставитеся до своєї творчості?Любов Степанівна. Ретельно свої вірші підбираю, багато відсікаю, переробляю часто. Не все, що пишу, потрапляє до друку. І до критики зазвичай дослухаюся. На мою творчість є різні відгуки, буває, що й радять: «працюй більше над римою чи ще до чогось». А взагалі простим людям подобається, бачу це з відгуків у фейсбуці, і так кажуть. Як не було карантину і війни, запрошували до школи.

Номер слайду 11

Чому тебе комусь віддати мушу?Чому тебе комусь віддати мушу?Із діда-прадіда ти є моя земля,Ця яблунька і ця крислата груша,І оця пісня солов`я!

Номер слайду 12

Поети – це люди, які вміють розкрити справжню силу слова музикою поезії, це люди творчі, захоплені, яких Бог наділив неоціненним даром - нести у своїх творіннях людям красу й передавати почуття, переживання, знаходити те єдине і неповторне слово, яке збентежить душу.

Номер слайду 13

Анатолій Хоменко«Поезія її – від самого життя, вона вчить доброті, бережному ставленню до людей, історії, культури народу, засуджує все, що псує наше життя, йде проти моралі. Дар поетеси – справжній, він - від Бога.»

Номер слайду 14

Збірки поетеси. Поезію Любові Степанівни друкують у нашій місцевій газеті «Маяк». У світ вийшли невеликі книжечки «Мелодія осені» (2014 р.), «Струни душі» (2015р.), «Голос краю мого» (2016р.), «Словом засіяна нива життя» (2018р.) і, звичайно, вірші, спричинені війною, які ми декламуємо сьогодні.

Номер слайду 15

Роздуми творчої жінки. У війну нічого не змінилося. Навпаки: російська агресія підштовхнула до роздумів про своє особисте життя й життя рідних. А саме: не давати поради дорослим дітям.

Номер слайду 16

Рідний голос. Ну як ви там? – у слухавці щоранку. Звучить у кожного, неначе талісман. Це бадьорить, мов кави філіжанка,І враз відштовхує від себе нас диван,І справи робляться, і висихають очі…

Номер слайду 17

Родинні зв’язки мають значення. А я за мир. А я за мир, за мир на всій землі,За дружбу, за любов, за віру в Бога,Добра не буде, якщо серце в злі,Війна – то смерть, безглуздя і тривога.

Номер слайду 18

Кожен обирає сам: ділитися горем…Любов Степанівна в парі зі своїм чоловіком, 70-річним Олексієм Михайловичем, живуть уже 49 років.

Номер слайду 19

Не боятися змінювати своє життя. Війна зриває людей з їхніх осель, безжально виганяє із власних домівок. Дехто хоч надію має повернутися, а іншим і повертатися нікуди. Та не можна втрачати віри й надії – переконана Любов Грищенко.

Номер слайду 20

Не втрачати людської подоби. Любов Грищенко була однією з тих, хто гаряче сперечався, що війни не буде. Багато людей не вірили. Хіба можна будо здоровим розумом уявити такий розвиток подій?

Номер слайду 21

Любимо Україну. УкраїнаЇї такої більш нема,Вона одна у нас, єдина – Війною змучена, сумна,Моя кохана Україна.

Номер слайду 22

«Тільки тоді, коли ворог зазіхнув на наш калиновий край і солов’їну мову, ми зрозуміли, що ми – єдиний народ, вільний і незалежний, якому є що боронити, - каже Любов Степанівна. – Ми згуртувалися, бо українці.»

Номер слайду 23

Віра в кожного українця. Проте мудра Любов Степанівна все одно вірить у кожного українця, Вона переконана, що й ті, хто кричить і вічно невдоволені, теж подадуть руку допомоги, якщо треба буде.

Номер слайду 24

Розмова двох сердець- Ти мені напиши, напиши, моя мила, Ти мені подзвони, я тобі відповім. Хоч проклята війна відтяла мені крила,І не зможу вернутися я в новий дім.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Словникова робота. Душа – внутрішній психічний стан людини, з її настроями, переживаннями та почуттями; сукупність рис, якостей, властивих певній особі.

Номер слайду 27

Музика і поезія - рідні сестри.

Номер слайду 28

Батьківська земля. Я прилину в село, що над річкою,Де цвіте іще батьківський сад,Де берізка шепоче з вербою,Я прийду, повернуся назад.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Метод «Незакінчене речення» Сьогодні урок змусив мене замислитись…Я відкрив(ла) для себе…Найбільше вразило мене…Вивчаючи творчість Любові Степанівни, я зрозумів(ла) …

Номер слайду 31

Домашнє завдання: Скласти сенкан « Любов Грищенко»Схема складанняІменник. Два прикметники. Три дієслова. Речення із чотирьох слів. Текстовий синонім (іменник)Зразок. Корюківчанка. Позитивна, активна. Пише, мріє, відстоює. Вірить у кожного українця. Землячка, особистість, поетеса.

pptx
Додано
29 березня 2023
Переглядів
251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку