Презентація до уроку " М, Енде " Джим Гудзик і машиніст Лукас"

Про матеріал
У матеріалі подано відомості , які можна використаи під час вивчення сучасної літераури у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Джим Ґудзик і машиніст Лукас» Незважаючи на фантастичність, книжки Міхаеля Енде є критикою цивілізації, за якою криється бачення іншого, кращого світу.

Номер слайду 2

Міхаель Андреас Гельмут Енде Міхаель Андреас Гельмут Енде народився 1929 p. в сім’ї художника Едгара Енде в мальовничій місцевості Гарміш (Німеччина). Дитинство провів у м. Мюнхені, де з 1940 р. навчався в гімназії імені Максиміліана. У 1943 p., коли Німеччина почала зазнавати воєнних поразок, гімназія, де навчався хлопець, була евакуйована, дітей відправили в сільську місцевість, щоб урятувати від голоду та небезпеки.

Номер слайду 3

Освіта За кілька тижнів до кінця війни Міхаель, як і всі німецькі підлітки, мав стати «захисником вітчизни», проте він не захотів воювати, тому був змушений дезертирувати й переховуватися від нацистів. Лише після закінчення війни та відновлення мирного життя в Європі 1948 р. Міхаель зміг закінчити Вальдорфську школу в м. Штутгарті. Тут разом з обов’язковими предметами учні поглиблено вивчали мистецтво, займалися рукоділлям і різними творчими завданнями. Потім юнак продовжив навчання в Академії прикладних мистецтв імені Отто Фалькенберга в м. Мюнхені, де вивчав акторське мистецтво та режисуру. До 1953 р. він працював у різних театрах, кінокритиком на Баварському радіо, писав п’єси.

Номер слайду 4

1960 р. вийшла друком його перша книжка для дітей «Джим Гудзик і машиніст Лукас», яка зразу ж сподобалася читачам і принесла авторові довгоочікуваний успіх. Твір був відзначений Німецькою премією книжок для дітей (1961) як краща книжка для молоді

Номер слайду 5

Інші твори Письменник разом із дружиною залишив Німеччину й переїхав жити до Італії, де в 1973 р. з’явився його казковий роман «Момо, за мотивами якого пізніше було написано оперу й знято кілька фільмів. В одному з них (1985) автор навіть зіграв невеличку роль. У 1979 р. письменник опублікував фантастичний роман «Нескінченна історія», який було перекладено сорокома мовами, а видання твору у всьому світі досягло майже 10 мільйонів примірників.

Номер слайду 6

З 1978 p. М. Енде почав активно співпрацювати з композитором В. Гіллером, разом вони написали кілька музичних п'єс для дітей. Письменник помер у віці 65 років, похований у м. Мюнхені. Міхаель Енде був дуже наполегливим і цілеспрямованим. Він любив театр, але на початку творчої діяльності митця його п'єси не мали успіху.

Номер слайду 7

«Джим Ґудзик і машиніст Лукас» Роман «Джим Ґудзик і машиніст Лукас» автор спочатку написав як сценарій для вистави й подав його на розгляд театральному режисерові. Сценарій було відхилено з багатьма зауваженнями та пропозиціями. Письменник переробив сценарій і знову подав до театру. І знову йому відмовили. Він переробляв і подавав сценарій дванадцять разів! Лише після такої тривалої роботи опублікував його як книжку для дітей.

Номер слайду 8

Медландія У Медландію приходить посилка для фрау Зуппер з дивною адресою. Король вирішує, що так як посилка для жінки, значить ця посилка для фрау Каакс. Усередині посилки виявився маленький хлопчик-негреня. Лукас дає йому ім’я Джим. Джим зростає і стає з Лукасом кращими друзями, він теж мріє стати машиністом. Пізніше Джим отримує прізвисько Гудзик . У нього постійно рвалися штани, і фрау Каакс пришиває йому гудзик з петелькою, щоб у нього завжди штани були цілі. Лукаса запрошує король і каже, що необхідно відмовитися від локомотиву Крісті, так як Джим зростає і острову загрожує перенаселення. Лукас вирішує покинути країну разом з Крісті. Джим дізнається про це і говорить, що він поїде разом з ними. Вночі Джим покидає будинок фрау Каакс, на прощання він їй малює прощального листа, так як писати він не вміє. Лукас тим часом перетворив Крісті в плав засіб, задраївши всі щілини клоччям і смолою. Друзі з сумом і радістю відправляються в пригоду.

Номер слайду 9

Китай На третій день четвертого тижня Джим бачить сушу і говорить про це Лукасу. Це була дивовижна країна з прозорими деревами, з містками з порцеляни і багато іншого. Лукас вгадав, що це Китай. Він запропонував їхати прямо в Пекін і дізнатися, чи не треба тут пара машиністів і локомотив. Друзі потрапляють в Пекін і намагаються потрапити до імператора, але їх не пускає товстий воротар, бо у них немає запрошення. Тоді друзі гуляють по місту і дивуються тутешнім професіями: рахівники волосся, чистильники вух і різбярі по слоновій кістці користувалися великою повагою. Джим та лукас хочуть їсти. Щоб заробити грошей вони ппопонуюь усім бажаючим покататись на Крісті. Але погоджується лише Пінг Понг. Під час обіду Лукас помічає написи на паличках ,і Пінг Понг каже, що це імператор наказав зробити, в пам’ять про свою дочку. Далі Пінг Понг разом з друзями їдуть на локомотиві на іншу площу, де Лукас і Джим дізнаються про викрадення принцеси драконами. Вони вирішують вранці піти до імператора і врятувати принцесу.

Номер слайду 10

У пошуках Лі Ши Імператор годує друзів, а потім збирає 23 Кольори вчених (найрозумніші люди в країні), щоб ті допомогли друзям в пошуках принцеси. Ті розповідають, як зникла принцеса і про пляшку з адресою, яку вона встигла надіслати : БЕДЛАНДІЯ, Стара вулиця, 133. Третій поверх наліво. Фрау Зубпер. Тут Лукас здогадується, що Джима теж хотіли туди доставити, але через нерозбірливий почерк його випадково доставили в Медландію. Він каже це Джиму ,і у них з’являється ще один привід відправиться на пошуки принцеси Лі Ши. Їм треба виїхати через західні ворона Великої Китайської стіни, далі потрапити в Ліс Тисячі Чудес, а за ними Смугасті червоно-білі гори. Там треба знайти Долину Сутінків і через неї потрапити в нескінченну пустелю Краю Світу. За нею десь повинна бути Жовта річка і місто драконів. Але драконів ніхто в Китаї не бачив. Після розмов з умами Китаю Лукас пише лист в Медландію, в якому розповідає де вони зараз і куди прямують. Імператор дає їм їжу і вугілля для Крісті, і вони йдуть спати в свій локомотив.

Номер слайду 11

Подорож Ліс Тисячі Чудес. Там було багато красивих рослин. Долина Сутінків розташовувалася між горами, які оточували її таким чином, що будь-який звук, який туди потрапляв, блукав у вигляді відлуння і посилювався. Звук пропадав тільки після дощу. Друзі знаходяться в пустелі. Уявний велетень на ім’я Ка Лань Ча. Ка Лань Ча провів друзів до Чорних Скель і пояснив, що вони так називаються, бо поглинають все світло, і там абсолютна темрява і сильний холод. В кінці Чорних Скель знаходиться Паща Смерті ,де чується дуже страшне виття, а за нею вже країна тисячі вулканів. Друзі опиняються в Країні Тисячі Вулканів, де в кожному вулкані жив Нечистокровний дракон. З одного такого вулкана вони почули ридання, це був напівдракон з домішкою бегемота, якого звали Непомук. Непомук плакав, бо згас його вулкан, а це було ганебно.

Номер слайду 12

Фрау Зубпер У місті друзі знаходять Стару Вулицю і будинок фрау Зубпер (нею виявилася велика однозуба Драконша). Вони пробираються в її будинок і бачать, як вона навчає близько 20 дітей з усього світу. Вона їх лає і б’є, якщо ті відповідають неправильно.Крісті перемагає Драконшу.

Номер слайду 13

Жова ріка Друзі разом з дітьми відправляються вночі по Жовтій річці, прив’язавши до Крісті за зуб Фрау Зубпер. Подорожуючи по річці, вони потрапляють в печеру, яка наповнена дорогоцінним камінням. Коли вони випливають з печер, Лі Ши перша дізнається, що вони вже в Китаї. Дорога з Бедландіі в Китай виявилася набагато коротшою. Лукас зауважує, що Джиму подобається Лі Ши.

Номер слайду 14

Історія викрадення Лі Ши розповідає, як вона вирішила сама погуляти по березі і її вкрали 13 піратів, які всі були на одне обличчя, і тільки у капітана була на капелюсі рубінова зірка. Вони посадили її в клітку, а самі пливли і пили ром. Потім вони продали її фрау Зубпер за бочку бедландского рому.

Номер слайду 15

Золотий Дракон Мудрості Драконша дякує друзям за те, що вони її перемогли. Тепер вона засне на рік і стане Золотим Драконом Мудрості і не буде більше злою. Наостанок вона розповідає про плавучий острів, який можна буде приєднати до Медландії і збільшити острів і тим самим залишитися там жити всім.

Номер слайду 16

Ново - Медландія Вранці всі прощаються з дітьми і вони пливуть у свої країни, а друзі з імператором відправляються на наступний ранок на своєму кораблі. Дорогою вони знаходять плавучий острів і чіпляють до корабля, Джим дає йому ім’я Ново-Медландія. Ново-Медландію приєднують до Медландії, а потім ще прокладають телефонний кабель між Медландіями і Китаєм, щоб король і імператор могли спілкуватися. Фрау Каакс для заручин шиє сукні для Лі Ши і костюм машиніста з кашкетом для Джима. Лукас дарує Джиму трубку, а потім відводить Джима і дарує тому локомотив. Цей маленький локомотивчик з’явився у Крісті і Джим дає йому ім’я Максик. Імператор і Лі Ши відправляються в Китай, щоб повернутися до весілля, а в Медландії починається звичайне життя.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Матвеева Ольга
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
7 липня 2021
Переглядів
9613
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку